hledat účet košík

Vodotěsnost hodinek

Nejprve slovo úvodem:
První vodotěsné hodinky byly vyrobeny roku 1915. Krátce na to - r. 1918 - je namontováno první syntetické nerozbitné sklíčko. Spojením těchto kombinací vznikají první hodinky, které jsou schopny odolávat hrubšímu zacházení. První dodnes známá značka vyrobila vodotěsné hodinky roku 1926 už ze šroubovací korunkou. Tato značka se jmenuje Rolex, hodinky byly nazývány Ústřice (Oyster).

Nejdůležitější pro vodotěsnost hodinek je nemanipulovat s korunkou a tlačítky ve vodě. Pohybem korunky či zmáčknutím tlačítka se promačkává těsnění a hodinky mohou nabrat vlhkost. Korunka musí být při styku s vodou vždy v základní - nulté poloze, která je u pouzdra zamáčknuta nebo zašroubována. Vodotěsnost hodinek se totiž testuje uměle v nádržích - tudíž za klidných podmínek. Ve vodě však každý, kdo hodinky má na ruce, pouze neleží, nýbrž plave, potápí se, pod vodou vyvíjí různé pohybové aktivity - a tento pohyb mění tlak vody v okolí hodinek, který na hodinky působí.áhu. Žena nerada toleruje to, že přijde ke svým hodinkám a musí si je nastavit - žena chce přijít ke své sbírce hodinek, vybrat ty, které se k ní zrovna teď hodí (jde do společnosti, na ples tad.), dát je na ruku a věnovat se např. líčení. Bere tedy hodinky jako doplňek, jako šperk, který doplní její vizáž. Zato muž má hodinky jako jediný šperk a proto je ochoten do hodinek investovat více času.

Jestliže namočíte hodinky ve slané vodě, je dobré je opláchnout vodou sladkou a osušit je. Nevystavujte hodinky velkým teplotním změnám - např. saunováním nebo tím, že rozehřáté hodinky ponoříte do studené vody. Může zde dojít ke kondenzaci, která bude aktivní díky nepatrné vlhkosti, která se může díky těmto prudkým změnám do hodinek dostat. Orosí-li se Vám sklíčko zespodu, je to známka vlhkosti v hodinkách. Není to nic závažného - hodinky pošlete k nám na servis a my Vám je vysušíme a vodotěsně uzavřeme pro další příjemné užívání.
 Taktéž je dobré nevystavovat hodinky tlakovým změnám. Toto platí převážně pro výstup z např. 500 metrů nad mořem do výšky 1.600 metrů nad mořem. Změnou tlaku se nahoře zmenší tlak i v hodinkách, čili tlak v hodinkách v 1.600 metrech nad mořem bude stejný v hodinkách jako kolem hodinek během chvilky. Pokud pak sjedete dolů zase do 500 metrů nad mořem, tlak se zvýší a hodinky "nasajou" tlak společně s relativní vlhkostí vzduchu. Tento případ může být umocněn ještě více tím, když je to v zimě, kdy je všude vyšší relativní vlhkost.
 Současně je důležité zmínit, že s hodinkami se nesmí chodit do vířivky, jelikož ve vířivce je teplá voda (mění vlastnosti těsnění) a tlak vody u trysek je tak velký, že může lehce nabýt hodnot tlaku v několikametrovém sloupce vody. Taktéž je důležité vědět, že se s jakýmikoliv vodotěsnými hodinkami nesmí chodit do sauny, protože nárazem teplot zkondenzuje relativní vlhkost v hodinkách a hodinky se uvnitř více či méně orosí.

Mnoho vodotěsných hodinek má kolem skla otočnou lunetu. Tato luneta je vlastně první jakýsi měřič času pod vodou. Jak se používá? Aby Jste nemuseli čekat, až minutová ručička dojde na číslici 12 nebo ji nařídit manuálně a tím si rozštelovat čas, otočíte před ponorem lunetou tak, aby minutová ručka směřovala přesně na nulu lunety. Tímto vidíte, kolik minut uběhlo od Vašeho ponoru. Všechny lunety musí být otočné pouze zpět - aby Jste si případným nechtěným pootočením ubraly čas a tudíž se vynořili - ač nechtěně - raději dříve.

Udávané čísla na číselníkách či víčkách hodinek značí vodotěsnost, kterou tyto hodinky opravdu vydrží - ale v naprostém klidu. Tzn. spustíte-li hodinky s označením 100M (to samé je tlak 10 bar. nebo 10 ATM) do hloubky 100 metrů, hodinky by to měly vydržet. Avšak s hodinkama se ve vodě hýbe a tím se tlaky na hodinky násobí. Obecně lze tedy říci, že je-li na hodinkách 100 M, odečítáme zezadu jednu nulu - čili s hodinkama se můžeme potápět do 10 metrů hloubky. Záleží však, jak prudce s hodinkama i v této hloubce hýbeme - je lepší se s hodinkami 100 M potápět do hloubky 8 metrů, stejně je to pro amaterské potápěče až dost. Obecně tedy platí, že 1 metr sloupce vody je 0,1 ATM nebo 0,1 bar.

Utěsnění hodinek jde ruku v ruce s životností a přesností chodu strojku. Čím více jsou hodinky utěsněné, tím lépe odolávají tlaku vzduchu, který poté přímo může ovlivňovat přesnost chodu (přesněji řečeno tlak vzduchu působí na vlásek setrvačky), tím lépe odolávají teplotě, která může ovlivňovat kvalitu olejů v ložiskách. Zároveň platí, že vodotěsnost jede ruku v ruce s prachotěsností - jemný prach má menší hustotu jak voda. Lze tedy říci, že vodotěsné hodinky mají delší časové horizonty pro čištění strojku jak hodinky nevodotěsné (záleží samozřejmě na tom, kde a v jakém prostředí se hodinky nosí - pokud se nevodotěsné elegantní hodinky nosí v pezprašném prostředí, horizont čištění strojku je stejný jako u hodinek vodotěsných).

Vysvětlení označení vodotěsnosti u hodinek - tabulka vodotěsnosti

Water resistant - hodinky s takovýmto označením na číselníku nebo na víčku jsou určené na denní nošení a do společnosti. Tyto hodinky jsou odolné vůči prachu a zvýšené vlhkosti např. za deště apod. S hodinkami s tímto označením, prosím, zacházejte opatrně - nejsou určené na hrubé zacházení ani přímý styk s vodou.

Water resistant 30M (3 ATM) - hodinky s tímto označením jsou, podobně jako hodinky s označením water resist, prachotěsné a vlhkotěsné - můžou však již přijít do styku s vodou, ale opravdu náhodným, např. omytí rukou. Hodinky s touto vodotěsností se nesmí ponořit kompletně celé - voda zde nevadí v případě stékání či vlhkosti. V případě kompletního ponoření hodinek s touto vodotěsností může nastat zvlhnutí hodinek, které se projeví nejčastěji orosením skla.

Water resistant 50M (5 ATM) - hodinky s tímto označením jsou vodotěsné na povrchové koupání. Hodinky mají už kvalitní těsnění v korunce a jedná-li se o chronograf, tlačítka chronografu mají též těsnění - pod víčkem (nasazovací, ale už i šroubovací) se též nachází těsnění. S hodinkami označením 50M můžete s opatrností plavat a hodinky jsou schopny těsnit do hloubky 0,5 metru, což je plně dostačující pro surfaře, plavce ... zkrátka pro povrchové koupání. Musí se však dát pozor na to, aby se při koupání nedostaly hodinky hlouběji pod hladinu vody, což se ale mnohdy stane. S hodinkami 50M je potřeba si po celou dobu koupání dávat velký pozor na to, aby se hodinky nedostaly do větší hloubky nebo se nedostaly do většího tlaku vody např. vlnou, která způsobí tlakem vody větší tlak než je v hloubce do 50cm pod hladinou. Hodinky s 50M vodotěsností jsou tedy spíše pro náhodné namočení do vody - pro koupání je lepší zvolit vodotěsnost 100M a více právě proto, protože ve vodě je spoustu potenciálních možností, jak se tlak kolem hodinek zvedne natolik, že 50M vodotěsnost bude málo.

Water resistant 100M (10 ATM) - hodinky s tímto označení lze již plně považovat za vodotěsné. Toto označení nám dává záruku pro potápění až do hloubky 8 - 10 metrů, což nám zahrnuje rekreační potápění, vodní sporty apod. Těsnění v korunce, víčku, popř. tlačítek chronografu jsou zesílená a připravená na větší tlak vody. Takto označené hodinky jsou již konstruovány i na nárazy zvenčí. Je nutné ale vědět, že na hodinkách do 10 metrů hloubky se nesmí manipulovat s korunkou a jsou-li hodinky osazeny chronografem, tak se nesmí používat ve vodě chronograf (přesněji řečeno tlačítka chronografu).

Water resistant 200M (20 ATM) - hodinky nesoucí označení 200 metrů jsou již hodinky konstruované pro hlubinné potápění. Vždy zde již máme šroubovací zadní víčko pouzdra a téměř vždy i šroubovací korunku - pro dokonalé utěsnění a deaktivaci korunky při hlubokém ponoru. S těmito hodinkami se již můžete ponořit až do úctyhodných 20 metrů, kde již je takový tlak, že udeříme-li hodinkami o něco takovýmto tlakem, musí to být opravdu rana slušná a hodinky to musí vydržet. 200 metrů vodotěsnost je maximální pro sériově vyráběné hodinky. I zde ovšem platí, že ve vodě se nesmí manipulovat s korunkou, případně s tlačítky chronografu.

Water resistant 300M (30 ATM) - hodinky určené pro profesionální potápěče. Tuto vodotěsnost normální vodní rekreant nikdy nevyužije - hodinky jsou již opatřovány vzduchovým ventilem, šroubovací tlačítka, korunka a víčko jsou samozřejmostí. S takto utěsněnými hodinkami se můžete potápět až do hloubky 30 metrů.

Water resistant 1000M (100 ATM) - hodinky určené pro profesionální hlubinné potápění. Takovéto hodinky mají dokonce i v mezičíselníkovém prostoru tekutinu, ve které bez problémů běhají ručky, která slouží na vyrovnání tlaku v takové hloubce a tudíž zajistí nerozbitnost skla tlakem. Vše, co je pohyblivé, bývá šroubované s velmi jemnými závity a ještě mnohdy kryté.Takovéto hodinky jsou již na objednávku.

Vodotěsnost hodinek

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA