hledat účet košík

Automatické nebo quartz

Jedna z nejčastějčích otázek, kterou si člověk při výběru dražších hodinek pokládá, je: "jaké hodinky si tedy vybrat - s automatickým strojkem nebo se strojkem quartzovým elektronickým?" Oba strojky mají totiž své výhody a určité nevýhody.

Začneme-li výhodami quartzových strojků, mezi nesporné výhody patří téměř naprostá přesnost - oproti automatu je quartzový elektronický systém založen na úplně jiném principu, principu elektroniky a ladění přesnosti chodu krystalem. Zatímco u automatů považujeme za slušnou přesnost +- 3 vteřiny denně, u quartzu máme běžnou přesnost +- 10 vteřin měsíčně. Další výhoda quartzu je v jeho bezobslužnosti po dobu plné baterie - na rozdíl od automatu, který když odložíte na stůl, tak za dva dny zastaví (v průměru, dnes jsou již stroje s rezervou chodu 7 dní, ale pouze u drahých hodinek), quartz nám chodí nezávisle na pohybu ruky a tudíž mu je jedno, zda-li hodinky nosíme nebo leží na stole. A další výhodou quartzových hodinek je lepší nárazuodolnost - quartzový strojek je totiž sám o sobě velmi lehký a tudíž zde při nárazu na strojek a potažmo na soukolí nepůsobí žádná kinetická síla nárazu na jemné soukolí.

Nevýhody quartzových strojků je životnost strojku - ten je max. 25 let, poté je potřeba vyměnit integrovaný obvod nebo celý strojek. A další nevýhoda je ve smyslu hodinařiny, kdy elektronický mladý systém nemá příliž co do činění s klasickou mechanikou, potažmo nástavbou automatu, chronografu, datumu atd. S tímto je spojená i cena (a poptávka) starších hodinek osazených quartzovým strojkem, kterou tento strojek značně snižuje. Avšak je potřeba brát v potaz, že už cena úvodní hodinek s quartzovým strojkem je nižší než s automatem, rozdíl se tedy kopíruje i do ceny starších hodinek, i když trošku nesouměrně ve prospěch automatu, který si cenu drží přece jenom více. Je to samozřejmě o značce, drahé značkové hodinky se starší prodají vcelku dobře i s quartzovým strojkem, ale už to není to, co nabízet automat - ten je žádanější, tudíž může být dražší a prodá se většinou snadněji.

Podíváme-li se na automatické strojky, máme zde jednu nespornou výhodu, díky které jsou automaty takto populární. Tou je dokonalost techniky propracovanou po staletí až do podoby, která je dnes. Propracovanost a um hodinářů, kdy defakto ze základních věžních mechanických hodin z dvanáctého století, kdy pohon byl zajištěn závažím (dnes perem), chod strojku určovalo kyvadlo (dnes setrvačka) máme dnes na základě zmenšování a zdokonalování mechanismů po staletí hodinkové strojky miniaturních rozměrů. Koupit si automat je o pocitu, protože pokud by jsme měli porovnávat výhody a nevýhody vůči quartzu, zvítězil by quartz. Automat je příběh, automat je vztah, automat je postoj - postoj k vděčnosti a uznání hodinářům za staletí zdokonalování a zmenšování mechanismů a pílí spojenou se zkušenostmi získanými praxí.

Mezi další výhody automatu patří životnost strojku, ta je dle druhu strojku 80 - 100 let. S touto životností a tradicí hodinařiny jde ruku v ruce vyšší žádanost a vyšší cena hodinek starších až starých, kdy quartz jakožto spotřební strojek nemá velkou cenu, zatímco automat má u starých hodinek cenu vždy a mnohdy automatický strojek převýší hodnotu značky hodinek. Nevýhody jsou zřejmé konstrukcí strojku - oproti quartzu nemůžeme očekávat takovou přesnost díky velmi složitému mechanismu a jemným součástkám, kdy na přesnost chodu má vliv např. tlak pera do soukolí, polohové chyby setrvačky atd. Také tvrdé nárazy automat nemá rád - zatěžuje se jimi ložisko rotoru a čepy setrvačky. A obslužnost? Automat potřebuje pohyb, pohyb ruky, aby se mohl díky otáčení rotoru dotahovat. Po odložení je závislý na tzv. rezervě chodu, kterou má každý strojek jinou, zatím však zdaleka ne takovou, aby předčila quartz. A tak mnoho výhod oproti quartzu automat nemá, má jich vlastně méně, ale těch méně výhod má pro znalce hodinařiny podstatně větší váhu a jsou ochotni tyto "nedostatky" tolerovat na základě historie a historické dokonalosti hodinářiny.

Lze tedy v kostce shrnout - chcete-li hodinářskou klasiku ohodnocenou i za mnoho let a podpořit úctou hodinářské řemeslo, kupte si automat. Chcete-li praktické hodinky, aby Vám poměrně bezstarostně sloužili, kupte si quartz.

Zde tedy v bodech:

  • Quartz - výhody:
  • 1. Přesnost
  • 2. Nárazuodolnost
  • 3. Bezstarostnost při odložení hodinek (stroj je poháněn baterií)
  • Quartz - nevýhody:
  • 1. Životnost stroje 25 - 30 let, pak se mění stroj nový (resp. elektronická část)
  • 2. Elektronický mladý strojek bez hodinářské historie
  • 3. Průměrně každé 3 roky výměna baterie (automat 1x za cca. 8 let kompletní vyčištění a namazání strojku novými oleji)
  • Automat - výhody:
  • 1. Úžasná historie mechaniky vyústěná v dokonalý stroj bez elektrické energie
  • 2. Životnost stroje 80 - 100 let
  • 3. Hodinky na potřebné vyčištění a namazání 1x za cca. 8 let
  • Automat - nevýhody:
  • 1. Relativní nepřesnost s porovnáním s quartzem, avšak pouhé vteřinové rozdíly denně (quartz 0,5 vteřiny denně, automat 3 - 4 vteřiny denně)
  • 2. Náchylný na tvrdé nárazy (mírné otřesy však nevadí)
  • 3. Při odložení zastaví v rámci rezervy chodu - lze vyřešit odložením do automatického natahovače hodinek

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA