hledat účet košík

Chronograph - Chronograf

Chronograf jsou mechanické nebo quartzové hodinky doplněné přesnými stopkami schopné odpočítávat čas s přesností až na 1/1000 vteřiny. Název chronograph se skládá ze dvou slov - chronos = řecky čas a graphe = psáti.

Jednoduše přeloženo stopky - i takto krátce lze tuto složitou komplikaci nazvat. K vlastnímu hodinkovému strojku je zde přistavěna nástavba propojená přímo se základním hlavním soukolím. A díky tomu spolu s časem můžeme stopovat setiny vteřiny, vteřiny, minuty a hodiny. Záleží, jak je chronograf sestaven a pro jakou přesnost byl vyroben - od toho se poté odvíjí cena a využití chronografu - přesnosti stopek. První předchůdce chronografů představil Nicolas-Mathieu Rieussec v roce 1821 a byl to první hodinový stroj schopný měřit mezičasy. A první chronograf v hodinkách sestrojil roku 1862 hodinář Henri Piguet z Vallé. A již roku 1888 se vyrábí první sériové chronografy pro velkou poptávku, kterou zapříčinili koňské závody v USA. Ve všeobecné historii je uveden první chronograf zakomponovaný do náramkových hodinek rokem 1969, kde se o prvenství dělí Zenith a Chronomatic od společnosti Heuer, Breitling a Buren a Dubois - Depraz. První hodinky s chronografem opatřené samonátahem vyrobila firma Dubois - Depraz. V roce 1969 představila chronografové hodinky též japonská značka Seiko - v jednom roce tedy představily tři společnosti převratný doplňkový systém hodinek, který se s obrovským úspěchem používá dodnes. Tyto hodinky jsou opatřeny povětšinou dvěma tlačítky, kdy pravé vrchní je startovací a stopovací a pravé spodní je nulovací. Kvalitní hodinky s chronografem většinou stopují setiny vteřiny, vteřiny a minuty.

Hodinkový chronograf pracuje tak, že zmáčknutím spouštěcí páky se zapojí do činnosti soukolí stopek. Energie pro pohyb je ze soukolí jicího pomocí momentálního propojení obou soukolí. Zastavení chronografu znamená přerušení dodávky energie z jicího soukolí - opět spouštěcí pákou, která v druhé fázi oddělí stopkové soukolí od jicího. Pákou nulovací se celé soukolí uvádí do standardní klidové pozice, kdy ručičky ukazují kolmo na 12. Nezávisle na stopování tedy hodinky jdou a ukazují svůj čas. Rozdělení energie však zatíží rezervu chodu perovníku a to má za následek kratší chod hodinek - proto je dobré chronograf nemít spuštěný stále, ale pouze na určité časové úseky.

V hodinářské průmyslu se vyrábí poměrně slušné množství různých chronografů s různou přesností. Vedle chronografů, kde se načítají vteřiny centrální vteřinovou ručkou a setiny vteřiny s minutami chronografovými čítači máme chronografy, kde centrální vteřinová ručka signalizuje chod hodinek a kompletní chronograf máme v čítačích. Mechanické automaty mají přesnost na vteřiny a dále nám načítají minuty a některé modely i hodiny. Quartzové chronografy můžeme rozšířit o desetinné, setinné a dokonce tisícinné stopky. A právě tisícinné jsou nejčastěji stopky digitální.

Chronograf však není záležitost pouze stopování určitých úseků - dnes jsou hodinky s chronografem žádány převážně díky designu. Decentní plnost číselníku zde podvědomě činí hodinky luxusnějšími a dražšími. A vizuálně již nemusí chronografy vypadat vždy sportovně - jemné číselníčky s decentní jednobarevností kompletního číselníku hodinek zde zaručuje vysoký stupeň elegance.

Pánské hodinky s chronografem jsou vyhledávaný artikl v hodinářském průmyslu. Jak již bylo výše zmíněno, chronograf doplňuje vzhled hodinek a hodinky se podvědomě stávají propracovanějšími.

Dámské hodinky s chronografem se těší též velké oblibě právě díky větší velikosti hodinek. A tím, že jsou hodinky větší, stávají se na zápěstí všímatelnější. Spojením sportovního nádechu chronografu a např. elegantního osázení lunety pouzdra kamínky se stává z hodinek krásný dámský šperk s devizou přesného času.

Hodinky se stopkami dnes na hodinářský světový trh jednoznačně patří a popularita modelů tímto mechanismem opatřených je stále vysoká. Z dříve jednoznačně praktických stopek a za účelem stopování těchto hodinek prodávaných dnes můžeme konstatovat, že chronograf je styl stále moderních hodinek a praktická stránka stopování zůstává mnohdy za estetickou. Čím méně barev se mísí v číselníku a čím decentnější a tenčí jsou ručičky, tím jsou chronografy elegantnější. Jedny z opravdu barevných kombinacích ve svých modelech produkuje značka Festina, která se specializuje na sportovní odvětví quartzových hodinek. V mechanických automatech vede asi v sortimentu hodinek se stopkami Breitling.

Mechanický chronograf

Mechanický chronograf v reálu

Chronograf

Chronografové stroje patří mezi jedny z nejsložitějších

Mechanický chronograf II.

Stavěcí páka, stopovací páka atd. - to je mechanický chronograf

Quartzový chronograf

Quartzový chronograf je též velmi jemný mechanismus

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA