hledat účet košík

Chronometr

Chronometr je perfektně vyregulovaný mechanický stroj podpořený pro maximální přesnost technologickými vylepšeními, které mají příznivý vliv pro souměrnou vysokou přesnost chodu stroje. Poprvé byl použitý termín Chronometr - Chronometer - v Anglii roku 1714 hodinářem Jeremym Thackerem Beverlym a jeho vynález byl uložen ve vakuuové komoře. A první chronometry v hodinkách v sérii vyrobil roku 1966 a 1967 Girard Perregaux - bylo vyrobeno "prvních" 670 modelů označených Calibre 32A. Chronometrové stroje jsou konstrukčně většinou stejné, jak stroje klasické, ale mohou mít vylepšení např. v tvrdším peru, uložením takřka všech pohybových a otáčivých částí soukolí do kamenů pro zmenšení tření nebo perfektně vyváženou setrvačkou - u dražších hodinek Omega Co-Axiál nebo Tourbillion (vyloučení gravitace). Kmity setrvačky na přesnost chronometru poté nemají příliž velký vliv. Chronometrový strojek se dříve, než se vkládá do hodinek (na rozdíl od strojků klasických) doregulovává na minimální časovou odchylku - a ta by neměla překročit -4 / +6 vteřin denně, rozdíly mezi odchylkami v horizontální a vertikální poloze hodinek je -6 / +8 denně. Většinou je ale diference kolem 0,5 - 1 vteřiny denně. Nutno též podotknout, že tato přesná regulace je prováděná v polohách (polohy jsou simulace nošení hodinek na zápěstí). Mnohé strojky, které se chronometrují, mají tvrdší pero - proto mohou mít delší rezervu chodu než strojky se stejným označením, které se běžně používají (nechronometrované). Chronometrové strojky  jsou díky těmto úpravám finančně náročnější. Každý chronometer musí mít certifikaci, kterou uděluje Oficiální švýcarský institut COSC - uděluje se každým hodinkám, jejichž stálá přesnost byla prokázána 15ti denním testováním. C.O.S.C. znamená ve zkratce Controle Officiel Suice Chronometres a tento certifikát je možno míti ke každým chronometrovým hodinkám. V praxi se povětšinou tyto certifikáty vydávají na požádání zákazníkem - standartně je tedy ke každému chronometrovému strojku dodána karta, na základě které se poté vydává na vyžádání velký certifikát. Každé hodinky jsou testovány při třech různých teplotách (8, 23 , 38°C) a v pěti různých polohách simulujících nejčastější polohy hodinek při nošení.
Základ pro sladění přesnosti strojků dala dříve americká, dneska již švýcarska firma Ball. Tato firma se rozhodla, že hodinky její produkce budou mít všechny stejnou, nejvýše možnou přesnost a to nehledě na to, kde se hodinky nacházejí. Až posléze se toto začalo využívat i ve Švýcarsku, institut se nazývá COSC a dnes všechny hodinky, které nosí nápis Chronometer nebo COSC mají stejnou přesnost nehledě na to, v které části světa se nacházejí. Dnes je certifikováno na chronometer asi 6 - 7 % veškeré produkce švýcarských hodinek.
Pro přesnost hodinek je důležitější chronometrování strojku jak polokmity setrvačky. Pro názornost - bude-li mít strojek 28.800 polokmitů za hodinu nápis Chronometer COSC a vedle budeme mít strojek s 21.600 polokmity setrvačky za hodinu taktéž s nápisem Chronometer COSC, oba strojky budou chodit stejně přesně. Pro přesnost chodu je totiž důležitější souhrn více parametrů než pohé polokmity setrvačky, například regulace a sklony zubů krokového kola. Ideální regulace není regulační ručkou, která je mimochodem nejčastější, ale regulačními šroubky, které jsou umístěné na obvodu věnce setrvačky. I krokové ustrojí může mít jiné úhly krokového kola nebo palet kotvy, tím se sníží tření a zvýší přesnost. Celkově tedy vyladění strojku v krokovém ústrojí (krokové kolo, kotva a setrvačka) mají na přesnost větší (přímější) vliv jak samotné polokmity setrvačky.

Certifikát COSC

Certifikát COSC

Značení chronometru

Hodinky s chronometrovým strojkem mají tuto výhodu jasně čitelnou

Námořní chronometr

Jeden z prvních námořních chronometrů

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA