hledat účet košík

Funkce hodinek

Alarm

Budíček - tyto hodinky mají budíček, který Vás zbudí klasickým hodinkovým signálem.

Korunka

Většinou napravo uprostřed pouzdra vně u číslice 3 umístěné kolečko sloužící u mechanických hodinek pro natahování hodinek, u všech ostatních pro řízení datumu a času. Povytažením korunky do první polohy se povětšinou nařizuje datum, v druhé poloze se řídí čas.

U některých hodinek se používá šroubovací korunka - vyšroubováním korunky se dostáváte do nulové polohy, ze které právě povytahováním hodinky řídíte. Je nutno dbát na to, aby se po nastavení hodinek korunka vždy řádně zašroubovala a tím se dosáhlo maximálního utěsnění hodinek proti vnějším vlivům a vodě.

Podsvícení displeje

Podsvícení displeje nebo číselníku je dnes většinou celoplošné a vyvolává se buď mačkáním tlačítka či korunky nebo nakloněním ruky - nakloněním ruky se v hodinkách aktivuje funkce rozsvícení osvětlení a hodinky svítí po dobu několika vteřin. První podsvity času na hodinkách byly klasickým miniaturním nasvícením bodovým, které nasvítilo pouze část číselníku. Po čase přišel Timex s vrstvou, která se nasvícením jednostranným nasvítí celé. Tím se docílilo celoplošného stejnoměrného podsvícení číselníku.

Celoplošné podsvícení displeje manuálně i náklonem ruky

Máte-li hodinky na zápěstí, při aktivaci této funkce postačí hodinky naklonit směrem k obličeji a v hodinkách se automaticky sepne podsvit celého číselníku nebo displeje cca. na 5 vteřin.

Svítící ručky a indexy

V ručkách a někdy i v indexech je nanesena vrstva, která při denním nošení na světle je schopna pracovat se světelnou energií - dokáže ji nashromáždit a díky svým vlastnostem natolik využít, že indexy a ručičky jsou schopny svítit celou noc (cca. 6 - 7 hodin - dle množství vrstvy). Jedná o tzv. iluminiscenční vrstvu a je to dnes nejvíce používaná technologie osvitu indexů a ručiček.

Datum a dvojdatum

Datum a den v týdnu (dvojdatum) se nařizuje nejčastěji v první poloze korunky. Dražší automatické strojky, např. Valjoux, může mít systém změny datumu stláčením zapuštěného tlačítka v pouzdru u číslice 10. Všeobecně je dobré vědět, že tato první poloha se nesmí používat kolem dvanácté v noci, jelikož v tento čas je datumové soukolí v záběru pro přehoz datumu. Většina quartzových i mechanických strojků toto má již vyřešené, ale např. Valjoux 7750 toto i přes své prakticky veškeré přednosti toto vyřešené nemá. Valjoux 7753 však již rychloposuv má povolen kdykoliv.

V hodinářství jsou většinou tyto "nástavby" placeny navíc nad základní celkovou opravu. Tato funkce je pro užívání příjemná, ale musí počítat s tím, že při základní opravě je tato nástavba pro hodináře pracnější.

Věnec datumu a dne v týdnu

Věnec datumu a dne v týdnu se nacházejí nad vrchní základnou strojku

Tlačítka chronografu

Tlačítka umístěná nejčastěji na pravé straně pouzdra slouží ke stopování časových úseků. Ve zvláštních případech supervodotěsných hodinek mohou být tyto tlačítka šroubovací společně většinou se šroubovací korunkou. Systém spouštění, stopování a nulování je prakticky u všech hodinek stejný a to jak u hodinek bateriových, tak automatických či mechanických - vrchní tlačítko slouží k rozběhu stopek a zároveň k zastavení, spodní tlačítko slouží k vynulování ručiček či digitálu.

Barometr, výškoměr

Tlačítka umístěná nejčastěji na pravé straně pouzdra slouží ke stopování časových úseků. Ve zvláštních případech supervodotěsných hodinek mohou být tyto tlačítka šroubovací společně většinou se šroubovací korunkou. Systém spouštění, stopování a nulování je prakticky u všech hodinek stejný a to jak u hodinek bateriových, tak automatických či mechanických - vrchní tlačítko slouží k rozběhu stopek a zároveň k zastavení, spodní tlačítko slouží k vynulování ručiček či digitálu.

Barometr, výškoměr

Oboje tyto funkce se měří na základě tlaku vzduchu. Čím budeme stoupat výše, tím méně bude vzduchu nad hodinkami a tím nám budou ukazovat hodinky menší tlak. Hodinky umí přepočítat tento tlak na nadmořskou výšku v metrech.

Funkce pro rybáře

Hodinky, které dokáží signalizovat vhodný čas braní ryb, jsou základem nastaveny na dvou funkcích - jedna je na fázích měsíce a druhá je na bázi ylaku vzduchu. A nejlepší jsou ty hodinky, které mají obje tyto kombinace v základu. Všeobecně se ví, že ryby mají větší chuť k jídlu, když tlak stoupá a když jde měsíc do vrcholů - nov a úplněk. Nutno ale podotknout, že se každý revír může chovat jinak. A dalšími důležitými předpoklady pro braní ryb je roční období, denní doba a v neposladní řadě i místo chytání a nástraha. Takže rybářské hodinky pracující na bázích tlaku vzduchu a fáze měsíce jsou spíše dodatkovým doplňkem k úspěchu chytání ryb.

Dotykový displej

Dotykový displej se používá pro lepší ovládání funkcí a odlehčení pouzdra hodinek od různých tlačítek. Ve většině případech se funkce ovládají přes sklo a toto sklo se pro dotyk aktivuje např. tlačítkem na boku pouzdra.

Funkce otočné lunety

Otočná luneta je obvodový kroužek skla nasazený na osazení pouzdra otočný jednosměrně, povětšinou barevně zvýrazněný nebo doplněný tachymetrickou stupnicí. Pravá luneta je však v základu osazena trojůhelníčkem, který v základní pozici lunety spočívá nad číslicí 12.

Tato luneta se používá převážně pro potápěčské účely. V dobách, kdy nebyly žádné přístroje pro potápěče měřící délku ponoru a vhodný výstup na hladinu, tato luneta sloužila jako nastavovatelný ukazatel pro vhodný čas výstupu na hladinu. Luneta slouží pro max. ponor do 1 hodiny a funguje tak, že si otočíme lunetu tak, aby trojúhelníček ukazoval čas na číselníku, kdy je vhodný započít s výstupem na hladinu, čili jakmile minutová ručička protíná místo, kde se nachází nastavený trojůhelníček lunety, potápěč má informaci o tom, že je vhodné započít stoupat nahoru. Tato funkce je hlavní, avšak podobně se dá stopovat i více aktivit.

Měsíční fáze hodinek

Touto hodinářskou komplikací je osazeno poměrně málo hodinek, i když fáze měsíce je poměrně důležitá informace. Měsíc střídá několik výsečí až plný kruh a to po dobu 29,5 dne. Tento čas se nazývá lunace a podob měsíce je 8: Nov, Dorůstající srpek, První čtvrť, Dorůstající měsíc, Úplněk, Couvající měsíc, Poslední čtvrť, Ubývající srpek.

V hodinkách je povětšinou komplikace sestavena z kol, kde hlavní je osazeno 59ti zuby. Každý den se kolo pootočí o jeden zub. Ze soukolí je energie vnášena do této hodinářské komplikace pastorkem do mezilehlého kola a to zabírá do ozubení hlavního kola, na kterém je nasazený věnec měsíčních fází. Přesnost měsíční fáze je téměř 100% - rozdíl jednoho dne je potřeba doupravit jednou za 2,5 roku. Měsíční fáze v hodinkách jsou nejen estetickou záležitostí, ale i praktickým doplňkem číselníku.

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA