hledat účet košík

Hnací pružina - pero

Hnací pružina (lidově řečeno pero) je součástka každých mechanických (či automatických) hodinek, který zaručuje hodinkám energii pro otáčivý pohyb soukolí. Navinuté pero v perovníku svým odvíjením díky pružnosti materiálu, ze kterého je vyrobeno, roztáčí perovník a ten dále roztáčí soukolí. Lze tedy říci, že pero je základ pro každý mechanický a automatický strojek.

Je-li pero v perovníku navinuto více jak 50% plnosti perovníku, křivka hnací síly je pozvolnější než na obrázku. Zatímco takovéto delší pero má podstatně kratší fázi dotahu pera, střední část křivky (a to je ta nejdůležitější pro stabilní přísun energie do soukolí) je znatelně rovnoměrnější a delší a díky tomu je chod strojku přesnější.

I hnací moment pera hodinek s ručním nátahem je jiný jak s nátahem automatickým (viz. obrázky). Hnací pružina automatických hodinek je stabilněji dotahována během dne a tudíž zde není rozvin pera pozvolný jako je u hodinek natahovaných ručně. Tím i křivka tahu pera u hodinek se samonátahem klesne podstatně méně než u hodinek s ručním nátahem. Díky tomu hodinky se samonátahem drží přes noc přesnější čas a dotažení ráno je rychlejší. Celkově pro přesný čas jsou lepší hodinky se samonátahem.

Graf

Zde na grafu vidíme úsek nejstabilnějšího tlaku perovníku do soukolí hodinek

Graf II.

Délka pera má vliv na délku stabilního tlaku perovníku hodinkového strojku

Graf III.

Delší pero je pro stabilitu energie do hodinkového soukolí výhodou

Graf IV.

Zobrazení hnacího momentu ručního nátahu hnací pružiny

Graf V.

Zobrazení hnacího momentu pera hodinek se samonátahem

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA