hledat účet košík

In House strojky

Tímto názvem se všeobecně říká strojkům, které si daná značka vyrábí sama pro sebe. Výroba vlastních strojků je velmi náročná a tak si toto privilegium můžou dovolit pouze ty nejlepší světové značky. In House strojky dají svému majiteli vždy více než seriově vyráběné strojky, které si může koupit kterákoliv značka. Tyto stroje mají téměř vždy delší rezervu chodu a podstatně více kamenů. Díky tomuto má zákazník vyšší přesnost hodinek, větší komfort pro délku chodu a delší časový úsek pro potřebné vyčištění a namazání novými oleji ložisek. I cena hodinek s vlastním In House strojkem je do budoucna vždy vyšší.

TAGHeuer Calibre 1887

Tento strojek se vyznačuje slušnou rezervou chodu, která je 50 - 52 hodin a opravdu nadstandardním počtem 39 kamenů. Doba rezervy chodu při spuštěném chronografu je 40 hodin. Samonátah je zde řešen velmi dobře, jelikož rotor natahuje pero pohybem na obě strany, čím je zaručeno rychlejší dotahování strojku a tím dán základ pro přesný chod hodinek. Automatický nátah je zde použit velmi důmyslným a vyzkoušeným systémem firmy Seiko - postačí zde opravdu malý pohub ruky k tomu, aby rotor natáhl pero podstatně více než klasické natahovací systémy běžných automatů. Výkonnost tohoto samonátahu je tedy opravdu nadstandardní a s tím je spojená i vysoká přesnost chodu hodinek, jelikož pro plné natažení kluzného pera postačí menší pohyb hodinek jak u ostatních běžných strojků i jiných značek. Strojek obsahuje 320 dílů, setrvačká má obvyklých 28.800 kmitů za hodinu (1/8 vteřiny), což je vyzkoušený počet kmitů a s těmito kmity lze docílit přesnost chronometrovaných strojků. Strojek má již systém column wheel, takže je zde vyloučeno případné ulomení stavěcí páky v případě zastavování stopek nulovacím tlačítkem.

TAGHeuer Calibre 36

Mezi jeden z nejúspěšnějších strojků, které kdy byly sestrojeny, patří dozajista strojek Zenith El Primero. TAGHeuer cal. 36 je v základě tento stroj od Zenithu, ale určité dílčí změny jsou zde provedeny. Přesnost tohoto strojku tkví v počtu kmitů setrvačky - těch je zde 36.000 za hodinu. Jak víme, většina strojků má 28.000 vph a tak El Primero se svými 36.000 vph zaujímá světovou špičku automatických strojků co se týče přesnosti hodinek osazené tímto strojem. Verze TAGHeuer cal. 36 je modifikovaná verze EL Primera a hodinky TAGHeuer osazené tímto strojkem měří čas s přesností 1/10 vteřiny. Rezerva chodu má tento strojek 50 hodin a disponuje s 31 kameny.

TAGHeuer Calibre 360

Základ tohot ostrojku je ETA 2892, ovšem inovativní změny pro měření času s přesností na 1/100 vteřiny zde byly poměrně slušné. Tento strojek nebyl nikdy vyráběn masově a vkládán byl pouze do velmi drahých modelů. TAGHeuer zde dokázal vpravit do hodinek 360.000 kmitů setrvačky za hodinu. Strojek s tolika kyvy setrvačky má mechanismus setin vteřin umístěn mimo hlavní mechanismus jicí a setrvačka je více přizpůsobena velikostí i vláskem k tomu, aby tento počet kyvů zvládla. Totéž platí i pro calibr 3600.

TAGHeuer Calibre 3600

Tento stroj disponuje s 36 miliony kmity setrvačky za hodinu a díky tomu lze s těmito hodinkami měřit čas s přesností na 1/1000 vteřiny.

Zenith El Primero

Strojek s úžasnými 36.000 kmity setrvačky za hodinu. Je obecně známo, že čím více kmitů má setrvačka, tím více jsou eliminovány případné nárazy, gravitace a celkově všechny vnější vlivy působící na přesnost chodu hodinek. Strojek osciluje deseti kyvy strvačky za vteřinu, čili s hodinkami lze měřit čas s přesností na 1/10 vteřiny. Strojek má 31 kamenů a rezerva chodu je 50 - 52 hodin. Přesnost chodu je zde standardně 1 - 2 vteřiny denně.

Breitling Calibre B1

Základ In-House strojků Breitling je Rolex. Tyto strojky disponují s opravdu dlouhou rezervou chodu a to 70 - 72 hodin. Díky této rezervě chodu si hodinky drží stabilní přesný čas. Strojek má nadstandardních 47 kamenů, což je téměř dvakrát tolik jak ve Valjoux 7750. Právě strojek Breitling B1 je koncipován na stejný číselník jako Valjoux 7750, čili rozteče na ručičky jsou na tisíciny milimetru stejné. Kmity setrvačky jsou zde standardních 28.800 vph.

Longines Colum Wheel L688

Základ tohoto strojku vychází z velmi přesného strojku Valjoux 7750. Strojek je osazen 27 kameny a disponuje s nadstandardní rezervou chodu, která je 54 hodin. Kmity setrvačky jsou 28.800 za hodinu, čím lze ve spojitosti s dlouhou rezervou chodu a tudíž stabilnějším přísunem energie do soukolí vykazovat minimální denní odchylku času. Automatický chronograf je osazen systémém column wheel, který zajišťuje jemné spouštění a nulování mechanických stopek. Za zmínku stojí i regulace, která je zde opravdu velmi jemná.

Omega Calibre 2500

Základ tohoto stroje je ETA 2892 a proto by neměl být v in-house strojcích zařazen. Je však Omegou velmi používán a proto jej zde zmíníme. Vyrábí se tři verze - první A a druhá B verze mají rezervu chodu 44 hodin, třetí verze C má rezervu chodu 48 hodin. Podstatně častější jsou verze A a B s rezervou chodu 44 hodin. Dalším rozdílem verzí jsou kmity setrvačky - verze A a B mají 28.800 kmitů setrvačky za hodinu (1/8 vteřiny), verze C má 25.200 kmitů za hodinu. Jediné, co mají všechny tři verze společné je počet kamenů - těch je 27. Strojky mají co-axiální krok. Omega používá už dnes téměř výhradně verzi C, čili verzi s nejlepšími parametry pro tento calibr.

Omega Calibre 8500

Kvalitní strojek firmy Omega vyznačující se dlouhou rezervou chodu - 60 hodin. Strojek má 39 kamenů a kmity setrvačky jsou zde na 25.200 za hodinu. Strojek má 202 součástek a je osazen dvěma pérovníky - díky tomu je zajištěn rovnoměrnější přísun energie do soukolí, což se přímo odráží na stabilitě vysoké přesnosti chodu. Za zmínku stojí kalibr 8501 - váhu rotoru zde umocní materiál rotoru, který je vyrobený z 18ti karátového zlata, lapované základny a modřené šroubky. Strojek je osazen Co-Axiálem.

Co se týče nižšího kmitů setrvačky, tak výhodou nižšího kmitů setrvačky je šetření energie z perovníku. Stejně tak se šetří energie jakýmkoliv snížením tření, nejlépe je šetřit tření tam, kde je nejvyšší a to v kroku. Právě CoAxiál by měl snížit tření v kroku, dále se používají tvrdší materiály pro palety kotvy, křemíkový vlásek, který má lepší vlastnosti pro stabilitu přesnosti atd. Toto všechno jsou aspekty, které když se vhodně zakomponují do stroje, prodlouží se rezerva chodu právě šetřením energie v soukolí.

Přesnost chodu, která by díky menšímu počtu kmitů za hodinu byla evidentní, se zde tedy dohání právě kvalitními materiály použitými v kroku a právě CoAxiálem. A přidají-li se k tomuto seskupení dva perovníky, máme zde rezervu chodu 60 hodin současně s velmi přesným časem.

Omega Calibre 9301

Automatický chronograf s 60ti hodinovou rezervou chodu. Strojek je osazen 54 kameny, což je opravdu nadstandard. Kmity setrvačky jsou zde 28.800 vph, rotor je z 18ti karátového zlata.

IWC Calibre 5000

Tento strojek disponuje s rezervou chodu 168 hodin, čili 7 dní. IWC tuto úžasnou rezervu chodu docílila velikým perovníkem a dlouhým silným perem. Díky zkušenostem, které IWC má, se podařilo při této dlouhé rezervě chodu jednoho perovníku docílit velmi slušné přesnosti chodu. Je zde odpružený rotor, takže případné nárazy na hodinky se nepřenáši plnou silou na ložisko rotoru. V rotoru je zlatá pečeť, která současně slouží jako závaží. Strojek má 44 kamenů. Poměrně nízký počet kmitů setrvačky (18.000, 21.600 kmitů za hodinu) šetří energii soukolí a tím přidává strojku delší rezervy chodu. Inženýři z IWC vynalezli velmi důmyslný regulační systém, díky kterýmu i přes nízké kmity setrvačky chodí hodinky velmi přesně.

Rolex Calibre 4160

Velmi zdařilý strojek s rezervou chodu 72 hodin a kmity setrvačky klasických 28.800 vph. Strojek disponuje 360 díly a je certifikován COSC institutem pro maximální přesnost. I zde vidíme odpružení rotoru výřezy v masivu - odpružení je důležité pro ochranu ložiska rotoru proti nárazům. Ložisko rotoru je tímto technickým vylepšením dobře chráněno.

Tissot, Certina Powermatic 80

Tento strojek disponuje velmi dlouhou rezervou chodu, která je zde 80 hodin. Základ tohoto stroje je ETA 2836 (Eta 2824 s nástavbou) - v perovníku je navinuto pero ze speciálního materiálu, který při své abnormální tenkosti spojenou s dobrou tvrdostí dokáže pohánět soukolí nadstandardně dlouhý čas. Snížením kmitů setrvačky se opět docílí úspory energie a výsledek je 80 hodin chodu hodinek bez natažení. Vylepšení by bylo vhodné u tohoto stroje v regulaci, která je zde tvořena regulačními šrouby v ramínkách věnce a přenášením váhy šroubů se prodlužuje či zkracuje kyv setrvačky, díky čemuž se zpomaluje či zrychluje chod stroje. Současně by si tento strojek zasloužil kvalitnější materiály krokového ústrojí. To by se však rapidně promítlo do ceny - takto je stroj zkomponovaný za relativně nízkých nákladů v poměrně slušné kvalitě za výslednou velmi příjemnou cenu. I přes to, že je pro krokový mechanismus zvolený materiálem plast, jedná se o velmi tvrdý plast, který má stejné specifikace jako kombinace běžná ocel/kámen. Na přesnost chodu tedy plastový krok nemá vliv, jediné, co bude do budoucna potřeba, jednou za určitý čas krokové kolo a kotvu vyměnit. Například značky Rado a Hamilton také používá tento strojek, ale krok mají v klasické kombinaci ocel/kámen.

Tissot C01.211

Švýcarská Eta vyrábí pro Tissot tento strojek, který se používá do cenově dostupnějších automatů chronografů. Máme zde 15 kamenů a slušnou rezervu chodu 45 hodin. Strojek disponuje i poměrně vysokým počtem polokmitů - 28.800 za hodinu. Tento strojek lze opravdu vyregulovat na 1 vteřinu denně v natahovači, sám jsem tento strojek vyreguloval ze 7 vteřin denně na 1 vteřinu denně. Zde je vidět, že i přes tvrdoplast krokového ústrojí (stejné, jako v powermaticu) se strojek dá vyregulovat na přesnost COSC. Tvrdoplast krokového ústrojí tedy neovlivňuje přesnost chodu.

Hamilton H-31, H-21

Strojek vyráběný firmou Eta pro Hamilton. Tento strojek má téměř identické parametry jako strojek Omega kalibr 8500 - rezerva chodu 60 hodin, křemíkový vlásek. Omega 8500 má výhodu v tom, že má dva pérovníky, čili stabilnější přísun energie do soukolí. Hamilton H-31 má zase výhodu v tom, že má 28.800 polokmitů setrvačky za hodinu, což zaručí lepší chod strojku na přesnost v polohách. Vezmeme-li v potaz pro porovnání dva perovníky/25.200 polokmitů a jeden pérovník/28.800 polokmitů, výsledně pro přesnost to vychází u mě trošičku lépe pro Hamilton, protože polokmity setrvačky bych osobně nadřadil dvěma pérovníkům. Omega 8500 má 39 kamenů, Hamilton H-31 má 27 kamenů - zde nám tedy zase vede Omega. Celkově tedy můžeme říci, že tento strojek směle konkuruje strojku Omega 8500 i přes to, že má o něco méně kamenů. Strojek vychází z výborného strojku Valjoux 7750.

TAGHeuer calibre 1

Švýcarský strojek TAGHeuer vlastní výroby disponující 50ti hodinovou rezervou chodu. Rotor má ochranu proti nárazům zajištěnou ramínky v rotoru. Strojek je osazen 39ti kameny a polokmity setrvačky zde máme ideální střed 28.800/hodinu.

Hamilton H-30

Tento strojek disponuje rezervou chodu 80 hodin a na rozdíl od levnějších typů tohoto strojku osazených plastovým krokovým ústrojím, zde máme krokové ústrojí tak, jak má být - krokové kolo ocel a kotva ocel/palety kámen. Tímto se strojek H-30 hodně přiblížil ke strojkům vlastní výroby hodinek nejprestižnějších značek světa. Oboustranný nátah rotoru, odpružený rotor H systém, který slušně chrání ložisko rotoru proti nárazům, kompletně soukolí z materiálů ocel/kámen - kombinace pro opravdu dlouhou životnost stroje vedle komfortu a přesnosti, který nabízí.

Hamilton H-12

Strojek H-12 je založen na Etě 2824. Pro Hamilton vyrábí Eta tento strojek s prodlouženou rezervou chodu 42 hodin (Eta 2824 má rezervu chodu 38 hodin, H-12 má tedy o 4 hodiny delší rezervu chodu). Tento calibr stroje má tedy stejné specifikace jako strojek Eta 2892 - rezerva chodu 42 hodin, polokmity setrvačky 28.800/h, 25 kamenů.

Tissot a Rado A05.H31

Strojek A05.H31 je vyráběn firmou Eta speciálně pro Tissot a Rado. Tento strojek je vyvinut z modelu strojku Hamilton H-31. Rezerva chodu je zde 60 hodin, polokmity setrvačky jsou 28.800 za hodinu, vlásek je z křemíku, což je výborné pro stabilitu přesnosti a zvýšené odolnosti proti magnetickému poli. Navíc je tento strojek opatřen ramínky v rotoru - tyto ramínka zajišťují tlumení případných nárazů a otřesů hodinek a tím chrání ložisko rotoru. Vedle ochrany čepů setrvačky (incablock) proti případným nechtěným nárazům hodinek zde máme ochranu druhé nejchoulostivější části hodinek na nárazy - ložiska rotoru.

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA