hledat účet košík

Obsluha automatů

Vážený pane, Vážená paní. Právě jste vstoupili na stránku věnované návodu na obsluhu hodinek osazené automatickým strojkem. Na této stránce se dočtete, jak automaty nařizovat, jak hodinky obsluhovat a jak se o hodinky starat, aby Vám sloužily mnoho desítek let. Na tuto stránku se můžete kdykoliv vracet, protože zde najdete vždy to, co budete o Vašich hodinkách potřebovat vědět. Nyní ale trošku něco na úvod.

Vaše rozhodnutí k zakoupení hodinek s automatickým strojkem Vás "pasovalo" do skupiny zákazníků, kteří uznávají staletou historii hodinářské práce a váží si celé té dlouhé cesty, než se ze základního velkého stroje poháněného závažím a opatřeného kyvadlem staly náramkové hodinky, kde závaží je nahrazeno perem a kyvadlo setrvačkou.

A nyní k druhé - hlavní - fázi této stránky a tou je návod na obsluhu hodinek s tímto strojem. Automatické hodinky mají oproti mechanickým hodinkám tu výhodu, že pohybem ruky uvádíte do pohybu rotor umístěný na zadní části strojku. Tento rotor krouživými pohyby kolem své osy pomocí soukolí natahuje pero. Základ pro chod automatických hodinek je tady pohyb hodinek. Každé automatické hodinky mají svoji rezervu chodu danou typem strojku. Jedno mají ale všechny automatické hodinky společné - nehledě na délku rezervy chodu, každému automatu dříve či později "vyjde" pero a hodinky zastaví. Pokud nechceme, aby nám hodinky po odložení zastavily, je potřeba si pořídit watchfinder, kam když hodinky odložíme na stojánek, stojánek se s hodinkami otáčí, čímž simuluje pohyb ruky a hodinky se tímto dotahují.

Nemáme-li tento natahovač a hodinky nám po odložení za např. dva dny zastaví, hodinky lze dotáhnout ručně korunkou. Jedno otočení korunky kolem dokola (tedy o 360 stupňů) je cca. 120 minut (tedy dvě hodiny) chodu (dle typu strojku). Hodinky se doporučuje natahovat korunkou v případě vyjití stroje nebo pro plnější nátah pera v důsledku nedostatečného pohybu ruky cca. 6 - 7 x. V případě nedostatečného nátahu pohybem ruky postačí hodinky dotáhnout korunkou na ruce. V případě vyjití stroje se po tomto krátkém nátahu hodinky nasadí na ruku a nošením na ruce za pár hodin dotáhnou na maximum. A zde se můžete ptát - jak je možné, že pero nepraskne? A lze poznat, že je pero dotažené naplno? To nikdy nepoznáte, protože perovník je opatřen tzv. kluznou uzdou (obr. 3.). Kluzná uzda je pružina umístěná mezi pero a perovník (velikosti cca. jedné otáčky pera, ale z podstatně silnějšího materiálu), která při plném natažení pera proklouzne a zabrání tak přetržení pera. Současně je ale nastavená tak, aby byla dodržená rezerva chodu tak, jak má být. Převody soukolí pro řízení ruček se skládá s mnoha koleček a pastorků, které ulehčují převody pro snadný nátah, ale na druhou stranu díky tomuto množství převodů v prstech nikdy necítíme korunkou fyzicky prokluz kluzné uzdy, takže jsme odkázáni právě na počet nátahů korunkou.

V první poloze korunky tedy natahujeme pero - viz. obr. 1. Povysuneme-li korunku do druhé polohy, mohou se nám již funkce různit. Jsou-li hodinky opatřené datumem, nařizujeme v této fázi datum (tzv. rychloposuv datumu). Rychloposuv datumu máme proto, protože hodinky nepoznají krátký a dlouhý měsíc - jednou za 24 hodin posune datumové soukolí datumový věnec o jedno políčko. A abychom při krátkém měsíci nemuseli točit ručičkami kolem dokola pro přirozený posun datumu, polohou pro rychloposuv datumu si datum seřídíme během několika veřin. Nejsou-li hodinky opatřené datumem, nařizujeme v této poloze korunky ručičky hodinek, tedy čas. Jsou-li hodinky opatené dvojdatumem, tedy datumem a dnem v týdnu, v druhé poloze směrem od sebe seřizujeme den v týdnu a k sobě datum (dle typu strojku). V třetí poloze korunky pak seřizujeme čas. U většiny strojků s dvojdatumem (den v týdnu + datum) se nedoporučuje používat rychloposuv datumu od 21.00 hod. do 3.00 hod. a strojků s jednoduchým datumem (den v měsíci) od 22.00 hod. do 2.00 hod. kvůli pozici datumového soukolí, které je v tuto chvíli v záběru s datumovým věncem a mohlo by dojít k poškození datumového (přesuvného) palce datumu (obr.2.). Některé hodinky nemají druhou polohu korunky určenou pro rychloposuv datumu. Seřizování datumu je zde poté prováděno zapuštěným tlačítkem umístěným nejčastěji na druhé straně pouzdra a stláčením tlačítka přeskakuje (se seřizuje) datum. Máme-li automaty s chronografem, chronograf se ovládá stejně jako u elektronických hodinek - vrchním tlačítkem spouštíme chronograf, tím samým zastavujeme chronograf a spodním tlačítkem vracíme všechny ručičky zpět do základní "nulté" polohy (chronograf není vhodné mít puštěný stále, jelikož nástavba soukolí chronografu nám odebírá energii ze soukolí a tím si zkracujeme rezervu chodu a znepřesňujeme čas. Chronograf používat pouze na nezbytně nutnou dobu - obr. č. 7.). Nyní tedy umíme naše hodinky nařizovat, umíme je dát do chodu a jsou-li opatřené chronografem (stopkami), umíme ovládat chronograf.

Každé automaty však musíme jednou za čas nechat vyčistit a namazat novými oleji (obr.4.). Tento čas se odvíjí od toho, kde se s hodinkami pohybujeme a jak jsou hodinky utěsněné. Ale i kdyby nám chodily hodinky denně doma v naprosto bezprašném prostředí a přitom byly 300 metrově vodotěsné, nezískáme tím to, že hodinky nebudeme muset nechat vyčistit. Současně, pokud hodinky jednou za čas vyjdou, tím pádem zastaví a nepůjdou po nějakou kratší dobu, nic se s hodinkami (oleji ve strojku) nestane. Pokud ale budete automaty odkládat častěji nebo si je budete střídat s jinými hodinkami (např. quartzové na sport), je dobré si tyto automaty čas od času natáhnout (ideálně alespoň 1x za 1 - 2 měsíce) nebo si hodinky vložit do natahovače - tím budou oleje stále aktivní (nebudou tuhnout), budou se držet tam, kde mají (oleje díky svým vlastnostem mají tendenci se držet v olejových miskách čepů hřídel kol soukolí a na styčných pracovních plochách) a v neposlední řadě budou pomaleji stárnout. Pokud zvolíte variantu natahovače, ideální je menší počet otáček, aby bylo pero ve fázi rozvinuté a tudíž odpočívalo tím, že bude táhnout soukolí v rozvinu. Hodinky nepůjdou tolik přeně, ale půjdou, čili pero víceméně odpočívá a soukolí je aktivní.
Všeobecně lze poznat, že hodinky chtějí vyčistit a namazat novými oleji tak, že se začnou pozdit a krátí se rezerva chodu (u nových hodinek ale počáteční zrychlování či zpožďování hodinek nevadí, jelikož se první cca. 1 - 2 měsíce "usazují"). Průměrně tedy budeme nechávat vyčistit a namazat automaty jednou za 6 - 8 let, ale tento čas je závislý na druhu strojku a typu použitých olejů (někdy se automaty čistí i za delší čas). U této opravy se mnohdy mění i těsnění u korunky a víčka hodinek, u chronografů i těsnění u tlačítek - pokud s s vodotěsnými hodinkami budete chtít pravidelně koupat, je potřeba těsnění měnit 1x za 3 - 4 roky. 

Máme-li hodinky opatřené chronografem (stopkami), nedoporučuje se mít stopky puštěné stále (nonstop) denně (na obrázku 7 vidíme, jak složitý mechanismus chronografu musí v danou chvíli spuštění stopek pero vedle jicího soukolí ještě utáhnout). Krátí se tím rezerva chodu, průměrně o 20 - 30% u nových hodinek, u starších i více. Chronograf (stopky) se mají používat krátkodobě, pro změření času v danou chvíli - a zase vynulovat. Vynulováním se defakto odděluje soukolí chronografu od soukolí jicího a tímto vynulováním nezatěžujeme více soukolí jicí. Pro vizuální kontakt s číselníkem pro kontrolu chodu hodinek slouží mimostředná malá vteřinová ručička nejčastěji umístěna u číslice 9 - tato vteřinová ručička je součástí jicího soukolí.

Další důležitá informace se týká vodotěsnosti hodinek (obr. 6.). Jsou-li hodinky vodotěsné, nesmíme při jakémkoliv styku s vodou hýbat s korunkou, ani s ní třeba jenom pootáčet. To samé platí i o tlačítkách chronografu. Proto doporučuji při koupání hodinky posunout výše na zápěstí, aby při případném sklouznutí níže na zápěstí při pohybu rukou nedošlo k nechtěnému pootočení korunkou či nechtěnému promáčknutí tlačítka. To jde ihned těsnění do pohybu (skrutu) a voda může vniknout právě tudy do hodinek. Korunka hodinek a tlačítka se tedy nesmí ve vodě vůbec používat. Další důležitá informace se týká saunování s hodinkami - ani s nejlépe utěsněnými hodinkami se nesmí chodit do sauny. Vodotěsnost hodinek totiž nezabrání prudkému rozdílu teplot, který není pro hodinky dobrý (kondenzace vody, oleje v soukolí). Podrobnosti o vodotěsnosti hodinek a manipulaci s hodinkami při styku s vodou se dočtete v sekci nazvané Vodotěsné hodinky, kde se dozvíte všechny důležité informace o tom, jak se značí úroveň vodotěsnosti a dle výše cifry na víčku hodinek na jakou hloubku jsou hodinky výrobcem zkonstruované.

Automatické hodinky jsou mechanické hodinky osazené nástavbou samonatahovacího mechanismu. Ale základní soukolí je shodné, tedy i krok a setrvačka. A všechny mechanické automatické hodinky nikdy nebudou chodit přesně na vteřinu tak, jak např. hodinky quartzové. Automatické hodinky si nekupujeme pro maximální přesnost, ale kvůli zcela jiným důvodům zde zmíněných výše. Přesnost chodu nám totiž ovlivňuje nejen fáze "vyjitého" pera, stav olejů v ložiskách a v kroku, ale i vlivy působící na setrvačku jako např. teplota vzduchu nebo poloha setrvačky samotné (zvyšuje-li se teplota, prodlužuje se činná délka vlásku a hodinky mohou pozdit. Toto může ve velkých teplotách udělat až 2 vteřiny denně). Musíme počítat s tím, že u klasických nechronometrovaných strojů můžeme mít diferenci +7/-4 vteřiny denně, ve většině případech se tato diference ale dá doregulovat na průměrných 3 - 4 vteřiny denně, někdy se podaří i 1 vteřina denně. U chronometrovaných strojků je technicky povolená diference +6/-4 vteřiny denně, ale běžná diference je kolem vteřiny až dvou denně. Automat jakožto mechanika nebude 100% přesný. Na druhou starnu kdyby všechno kolem nás, co má cokoliv společného s elektrickou energií mělo vypnout, budou to automatické hodinky, které budou jako jeden z nejdůmyslnějších a nejefektivnějších přístrojů na světě fungovat na 100% - naprosto nezávisle na vnější energii.

A nyní k pásku hodinek. Máme-li hodinky osazené kovovým páskem, žádná velká starost nás nečeká, kovový tah je velmi odolný a jeho případné poškrábání nošením se dá kdykoliv přeleštit. Avšak elegantní kožený pásek - to je jiná. Kůže absorbuje pot a případnou vodu - oba činitelé pásek amortizují. Abychom prodloužili životnost koženého pásku, nesmíme vystavovat kožený pásek častému styku s vodou. A když už, doporučuji ihned po uschnutí pásek naimpregnovat sprejem na kůži. Ošetřovat a tím prodlužovat životnost koženého pásku doporučuji jednou za cca. 6 měsíců u všech pásků nošených denně nehledě na předešlé namočení ve vodě. Pravidelnou impregnací nedocílíme neomezené životnosti koženého pásku, ale cca. o 20% prodloužíme jeho životnost.

Poslední odstavec je věnován nárazuodolnosti hodinek s automatickým strojkem. Automat všeobecně nemá rád nárazy a to ani ne tak kvůli setrvačce, jako kvůli rotoru (obr. 5.). Ten totiž ve chvíli nárazu kopíruje kineticky svojí vahou směr nárazu a vše (váha rotoru + síla nárazu) se opírá o ložisko rotoru, které se může vymačkat, čímž vznikne radiální vůle rotoru a ten potom může zachytávat a drhnout při jeho otáčení se o základny stroje nebo o vnitřní části pouzdra. Proto je dobré vyvarovat se nárazům s hodinkami osazenými automatickým strojkem (např. údery golfovou holí, rány sekerou, jízda na horském kole v terénu atd.).

Přeji Vám tímto dlouhé a spokojené užívání tradice hodinářského řemesla - hodinek osazených automatickým strojkem. Budete-li dodržovat pravidla zde uvedená, hodinky Vás odmění spolehlivostí, dlouhou životností a v neposlední řadě mnohdy i udržení si své ceny.


Obr. 1a
Hodinky s klasickou vysouvací korunkou
0. Nultá poloha - zasunutá korunka. V této poloze je prováděn nátah hodinek (dopředu nátah, zpět prokluz)
1. První poloha korunky - rychloposuv datumu
2. Druhá poloha korunky - seřizování ručiček


Obr. 1b
Hodinky se šroubovací korunkou - aktivace korunky
0. Nultá poloha - zašroubovaná korunka Po vyšroubování korunky mimo závit pouzdra "skočí" korunka do polohy č.1. - nátah pera (dopředu nátah pera, zpět prokluz)
2. Povytažením korunky do polohy č.2. seřizujeme datum rychloposuvem
3. Povytažením korunky ještě jednou do nejzažší polohy č.3. seřizujeme ručičky za současného zastavení času

1. 2. Vrchním tlačítkem startujeme a stopujeme chronograf - stopky
3. Spodním tlačítkem chronograf (ručičky chronografu) nulujeme ručičky


Obr. 1c
Hodinky se šroubovací korunkou - deaktivace korunky
3. Stlačení korunky z polohy 3. do polohy 2.
2. Stlačení korunky z polohy 2. do polohy 1.
1. Stlačení korunky a současné zatlačení korunky z polohy 1. do polohy 0. a chycení prvního závitu krčku pouzdra s korunkou. Po zachycení prvního závitu již normálně dotáhnout s citem korunku bez tlaku.u

Rychloposuv datumu se nesmí používat

Obr. 2
Rychloposuv datumu se nesmí používat (stroj Valjoux 7750):
1. Červená výseč pro hodinky s dvojdatumem - od 21.00 - 3.00 hod.
2. Zelená výseč pro hodinky s dnem v měsíci - od 22.00 - 2.00 hod.

Systém kluzné uzdy hodinek s automatickým nátahem

Obr. 3a
Systém kluzné uzdy hodinek s automatickým nátahem
1. Perovník
2. Jicí soukolí
3. Krokové ústrojí
4. Setrvačka
5.b. Rotor samonátahu
5.a. Ruční nátah
6. Ručkové ústrojí

Kluzná uzda

Obr. 3b
Kluzná uzda zajišťuje ochranu pera před přetažením (prasknutím). Díky tomu nepoznáme, kdy je plně natažené pero a proto se spoléháme na počet otočení korunkou - u hodinek s rezervou chodu 38 hodin je jedno otočení korunkou (360°) cca. 60 minut,
42 hodin rezervy chodu = jedno otočení korunkou 45minut
46 hodin rezervy chodu = jedno otočení korunkou 40 minut
53 hodin rezervy chodu = jedno otočení korunkou 35 minut

Obr. 4
Čištění a mazání jicího soukolí automatů - doporučeno 1x za 7 - 8 let
Čištění a mazání se provádí na čepech, ložiskách a většině třecích ploch

Rotor

Obr. 5
Rotor sečte při nárazu svoji váhu s kinetickou energií nárazu a opře se o vnější část ložiska - červeně je vyznačena namáhaná část ložiska rotoru nárazem (+ čepy setrvačky)


Vodotěsnost hodinek II.

Obr. 3
Tabulka vodotěsnosti hodinek s automatickým strojkem:
30M = vlhkotěsnost - např. déšť (vlhkotěsné)
50M = ponor hodinek max. 0,5 metru (voděodolné)
100M = ponor hodinek max. 10 metrů (vodotěsné)
200M = ponor hodinek max. 20 metrů (vodotěsné)
300M = ponor hodinek max. 30 metrů (vodotěsné)
500M = ponor hodinek max. 50 metrů (heliový ventil) (supervodotěsné)
600M = ponor hodinek max. 60 metrů (heliový ventil) (supervodotěsné)

Nástavba mech. chronografu

Obr. 7
Nástavbu mechanického chronografu se doporučuje mít během běžného nošení deaktivovanou - šetříte energii z pera až o 20%. K soukolí chronografu, které vidíme na obrázku je potřeba si ještě přičíst váhu centrální velké vteřinové ručičky nasazené na středovém vteřinovém kole a váhy dvou excentrických ručiček čítačů nasazených na dvou postranních kolech chronografu (min., hod.).

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA