hledat účet košík

Systém samonátahů

  • Systémy samonátahu určují efektivnost pohybu rotoru a následně s tím přesnost hodinek se samonátahem (automatů). Systémy samonátahů dělíme na dva základní typy:
  • 1. Automatické hodinky s jednostranným nátahem rotoru
  • 2. Automatické hodinky s oboustranným nátahem rotoru

Jednostranný nátah rotoru má jeden z nejúspěšnějších automatických chronografových strojků Valjoux 7750. Poněkud vyšší váha rotoru a dobré převody však i při jednostranném nátahu vykazují velmi dobré výsledky co se týče přesnosti a nadstandardně dlouhé rezervy chodu. Na druhou stranu však musíme říci, že stroj je větších rozměrů a váhy než bývá zvykem, to ale není v mnoha případech překážkou, jelikož hodinky s tímto strojem jsou větší, což se spoustě zákazníkům líbí.

Oboustranný nátah rotoru mají Ety, jak 2824, tak 2892. Obě nejčastěji používané Ety jsou též velmi kvalitní, avšak i přes to, že mají oboustranný nátah pohybem rotoru, vykazují menší rezervu chodu. Na druhou stranu jsou však strojku nižší a lehčí, takže můžeme tyto strojky nacházet u elegantních hodinek.

Oboustranný samonátah

Jeden z nejefektivnějších systémů oboustranného samonátahu firmy Seiko dnes používá ve svých vlastních strojcích nadstandardní kvality TAGHeuer:
1. Výstředník
2. Kulisa
3., 4. Západky
5. Čep kulisy
6. Rohatkové kolo
7. Převodový pastorek

Kolébkový oboustranný samonátah

Kolébkový oboustranný samonátah je jeden z nejčastěji používaných:
1. Pastorek natahovacího ústrojí
2. První měnící kolo
3. Druhé měnící kolo
4. Redukční kolo
5. Západka

Měnič samonátahu mimostředného rotoru

Měnič samonátahu mimostředného rotoru:
1. Rotor
2. Pastorek rotoru
3. Přesuvné kolo
4. Měnící kolo
5. Pastorek měnícího kola
6. Kolo natahováník
7. Západka
8. Vložené kolo

Oba dva měniče s ozubenými koly pracují na základě odvalivé síly. To znamená, že ať se rotor otáčí na jakoukoliv stranu, tlakem pastorku rotoru překlápí vačku s ozubenými koly a jedno z kol na vačce natahuje pomocí perovníkového kola hnací pružinu v perovníku. Na podobném principu funguje i odlučovač samonátahu ručního nátahu korunkou - opět na základě odvalivé síly. Mezi soukolím samonátahu a soukolím pro nařizování hodinek je měnič samonátahu s dvěma koly a systémem kývající vačky dle odvalivého tlaku se vyřazuje buď soukolí ručního nátahu nebo soukolí samonátahu.

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA