hledat účet košík

Tachymeter - Tachymetr

Tachymeter - tachymetr je funkce měření rychlosti na lunetě hodinek. Dříve funkce nepostradatelná, dnes spíše nadstandartní. Tachymetrická stupnice Vám ukáže, jakou rychlostí vlastně jedete nebo běžíte, je to takový nepřímý tachometr. Tachymetr slouží pro rychlý výpočet rychlosti na vzdálenost 1 km.

Tachymetrická stupnice je nejčastěji umístěna na lunetě pouzdra hodinek nebo na vnitřním kroužku lunety pod sklem. Tachymeter je vždy v hodinkách, kde lze libovolně spouštět a zastavovat centrální vteřinovou ručičku - tedy v chronografech. A právě na lunetě nebo lunetovém kroužku pouzdra máme stupnici, ze které čteme výslednou rychlost. Na startu je samozřejmě rychlost nejvyšší - 1.000 km/h a na konci (po oběhu 360° vteřinové ručičku = čili zpět na start) je 60 km/h. Tachymetrické stupnice na hodinkách jsou tedy vyráběné pro rychlost vyšší než 60 km/h, pokud nebudeme chtít složitě počítat a odečítat ze stupnice.

T Tachymetr je vlastně základ tachometru - měříme zde průměrnou rychlost. Při startu např. auta se zapínají stopky a na hodinkách se nám rozbíhají vteřiny. Při protnutí cíle vozidla po ujeté vzdálenosti jednoho kilometru stopky zastavujeme. Průměrnou rychlost vozidla vyčteme z lunety hodinek, u jaké číslice se nám vteřinová ručička stopek zastavila.

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA