hledat účet košík

Nejčastější otázky

Vážený zákazníku,
zde odpovídám na nejčastější otázky mě pokládané jak na internetu, tak osobně v obchodě.

 

1. Otázka: Je nějaký rozdíl mezi kovovými náramky - tahy?

Ano. Kovové tahy se skládají z článků a tyto články jsou buď ohýbané - lisované a nebo plné - lité.

Ohýbané články jsou levnější variantou kovových pásků, jejich nevýhoda spočívá v tom, že při denním nošení se za cca. 15 let vytahají a pronosí. Jejich výhodou je nižší váha. Hodinky většinou na kovovém pásku do 1.500,- kč mají právě ohýbané články. Lité články jsou těžší, avšak jsou napořád - nikdy se nevytahají. Jsou i výrobně dražší. Hodinky pro muže jsou více opatřené kovovými tahy jak hodinky pro ženy - pánům nevadí vyšší váha hodinek, hlavně, když náramek nemusí měnit.

 

2. Otázka: Jaká je životnost quartzovéhu strojku oproti automatickému?

Životnost bateriového - quartzového strojku je podstatně nižší, než životnost strojku mechanického - automatického. Běžná délka chodu quartzového strojku je cca. 20 - 25 let, poté doporučuji strojek vyměnit za nový, což není nákladná záležitost - cca. 500,- - 2.500,- kč. Mechanické strojky vydrží při pravidelném servisu klidně 80 let, hodinky s nimi mají opravdu dlouhou životnost. Výměna mechanického strojku však stoji 15.000,- kč.

Dnes se již spoustu quartzových strojků vyrábí v tak nízkých nákladech, že po čase životnosti je lepší strojek vyměnit za nový, než ho opravovat. Quartzové strojky jsou dnes prakticky všechny stejně přesné a mají obdobnou životnost. Ať již tyto strojky lze rozdělat nebo ne. Ty, které lze rozdělat a vyčistit, mají tu výhodu, že se dají vyčistit (opravit) nezávisle na servisu dané značky. Ty, které se nedají rozdělat, mají své opodstatnění v hodinkách lepších značek, jelikož tyto hodinky - značky si drží dlouhý čas součástkovou základnu. A jedna z nejdůležitějších součástí hodinek je samozřejmě strojek. V konečném důsledku je výměna strojku lepší i pro zákazníka - nový strojek má opět potenciál 20 - 25 let spolehlivého chodu. To, zdali strojek lze rozdělat či ne nehraje vůbec žádnou roli na životnosti elektroniky a přesnosti quartzového strojku. Samozřejmě je-li strojek japonské nebo švýcarské výroby, je kvalitnější a přesnější než strojky z Číny. Dámské hodinky mají větší procento quartzových strojků jak hodinky pro muže. Je to proto, protože dámy si tolik nepotrpí na mechaniku jak techničtěji založení pánové.

 

3. Otázka: Proč jsou značkové hodinky dražší při stejných parametrech a funkcích jako neznačkové?

Protože značkové hodinářské firmy si v první řadě drží mnohem déle součástkovou základnu pro perfektní pozáruční servis, což přispívá k dobrému jménu dané značky. V druhé řadě zákazník platí za zkušenosti a tradici spojenou s kvalitou - víceméně platí, že čím je značka starší, tím jsou hodinky dražší. Další aspekt přímo ovlivňující cenu je reklama značky. Značkové luxusní hodinky jsou podloženy tradicí značky a s tím spojenou precizností strojku i utěsnění pouzdra.

 

4. Otázka: Proč jsou na stejné hodinky někdy nižší ceny v zahraničí jak u nás?

Jeden z důvodů - a to jeden z nejdůležitějších - je servis. Koupíte-li si hodinky pocházející od jiného dodavatele než je výhradní distributor pro naší republiku, nestaví se servisní středisko k takovýmto hodinkám tak, jak je pro hodinky potřebné. A hodinky Vám musí v prvním případě sloužit, takže i když se s nimi něco v záruce stane je důležité je mít kvalitně opravené a ne , že je budete třikrát reklamovat a kdo Vám potom bude měnit hodinky za nový kus? Je-li přece jenom o něco vyšší cena pro hodinky v naší republice, nezapomínejte, prosím, na aspekty záručního a pozáručního servisu, vrácení peněz dle našich zákonů při třetí reklamaci, servis informační - tzn. nechat si vysvětlit dopodrobna vše o hodinkách, které kupujete atd.

Další z důvodů je délka záruční doby - u nás je záruka na zboží 2 roky (Citizen má dokonce 3 roky) a v případě reklamace musí být reklamace vyřízena do 30 dnů. Mnoho států má záruční dobu pouze 1 rok a záruční doba opravy je neomezená.

Další důvod, proč jsou někdy hodinky levnější v zahraničí jak u nás je ten, že mnoho států má větší odběry hodinek od výrobce a díky tomu dává výrobce nižší ceny pro nákup a následně může být i nižší cena pro konečného spotřebitele.Vždy je však potřeba porovnat rozdíl ceny s výhodami, které Vám garantuje oficiální distributor pro daný stát - ostatně od toho zastoupení (distributorství) v každém státě je a funguje.

 

5. Otázka: Lze prodloužit životnost koženého řemínku?

Ano, lze. Koupíte-li si nové hodinky s koženým páskem, tento pásek nastříkejte sprayem na kůži (např. na boty) a tímto naimpregnujte kůži. Ta se stane odolnější vůči potu a vodě a déle vydrží hezká.

Praská-li Vám často originál kožený pásek, je dobré vyřešit to tak, že si změříte rozteč stěžejkové části pouzdra (např. 20 mm) a koupíte si za stejné peníze pásek od firmy, která se plně specializuje na výrobu pásků - např. Hirsch. Zde je podstatně vyšší procento, že Vám pásek vydrží déle. Nepřeplácíte zde za značku hodinek, která na pásku je, ale platíte za kvalitu značce, která není tak drahá, zato kvalitní. Hlavně u hodinek pro sport je vhodné se o pásky více starat, jelikož se s nimi sportovec častěji zapotí a impregnace zde opravdu pomůže.

 

6. Otázka: U bateriových hodinek vteřinová ručička neskáče přesně po vteřinových - minutových indexech - resp. od č. 12 k č. 6 skáče přesně, potom se postupně již nepřekrývá s indexy.

Toto je dáno vůlí v soukolí a mají to všechny bateriové quartzové hodinky. Vteřinová ručička se ve výrobě nasadí tak, aby co nejvíce indexů pokryla s perfektním překrytím, ale najde se vždy na číselníku část stupnice, kterou ručička nemůže 100% překrýt. Tato vůle soukolí je nutná pro perfektní chod strojku. U mechanických hodinek toto nenastává, jelikož mechanické hodinky nemají vteřinové impulsy, ale chod ručičky je podstatně plynulejší.

 

7. Otázka: Pod kovovým náramkem (tahem) černá- špiní ruka. Čím to je?

Poměrně častá záležitost u zákazníků nosící hodinky delší dobu. Nejde zde o alergii ani o jinou chemickou reakci, jedná se zde o nečistoty v mezičlánkových štěrbinách. Ve štěrbinách kovových článků se totiž poměrně rychle usadí prach a ten se smíchá s potem a současně s prachem z oceli, který se tvoří třením článků o sebe. Doporučuji náramek vymýt nejlépe v čistém technickém benzínu a vydrhnout štěrbiny a mezičlánkové dutiny kartáčkem.

 

8. Otázka: Jak je to se zárukou na zlacení hodinek? Vydrží nějaké opravdu kvalitní speciální zlacení (např. PVD systémem) na hodinkách napořád?

Ano, vydrží - nebudete-li je nosit. V opačném, mnohem logičtějším případě, tzn. budete-li hodinky nosit, protože od toho jsou, každé zlacení sedřete. A bude-li Vám někdo tvrdit, že ne, tak to není pravda. Jedinou zlatou barvu, kterou nesedřete, je zlatá masiv - tzn. hodinky kompletně zlaté. Vysvětlení? Každé zlacení je povrchová úprava. Všeobecně lze říci, že na zlacení se záruka (stejně jako na žádnou jinou povrchovou úpravu) nevztahuje. Zlacení se totiž sdírá "běžným užíváním" a toto výrobce hodinek neovlivní. Na sdírání má totiž vliv několik faktorů, mezi jinými agresivita potu zákazníka, prostředí, kde se hodinky nachází, také to, jak se shodinkami zachází atd.

 

9. Otázka: Mám starší propocený kožený řemínek. Lze řemínek inovovat?

Kožený řemínek nelze inovovat do původního stavu, ale pokud řemínek namočíte na jednu minutu do chlorovédo čistícího prostředku, poté ho vysušíte a jemně naimpregnujete impregnací na kožené výrobky, stav řemínku se výrazně zlepší.

 

10. Otázka: Jak funguje heliový ventil ve vodotěsných hodinkách?

Helium je plynný chemický prvek, který je ve vodě prakticky nerozspustný. Směsí helia, kuslíku a dusíku se plní tlakové láhve pro potápěče, kteří se potápí do velikých hloubek. V hloubkách 60 metrů a hlouběji se podstatná složka vzduchu dusík stává toxickým. Proto se heliem se obohacuje vzduch pro snadnější a bezpečnější dýchání. Při práci v této hloubce se může stát, že se helium, obsažené ve vydechovaných bublinách, v případě styku s hodinkami dostane díky svým vlastnostem (atom helia má velmi malý průměr, proto snadno prostoupí i skrze pevné materiály) do hodinek a zaplní jejich vnitřek. Nejčastěji prostoupí helium těsněním. Stejnou cestou se však helium nedostane ven.To samozřejmě hodinkám nevadí, ale jakmile se potápěč začne vynořovat, tlak v hodinkách zůstává stejný, zato kolem hodinek se zmenšuje - v hodinkách se vytvoří přetlak. Proto již od začátku ponoru je potřeba mít nepatrně povolený heliový ventil, aby tlak z hodinek pomalu unikal a hodinky zůslaly i po vynoření neporušené. Jak to vlastně funguje?

Heliový ventil se před ponorem nepatrně povolý. Pod tímto ventilem je pružinka, která tlačí na těsnění, které brání průniku vody do hodinek. Potápí-li se potápěč do hloubky, díky povoleném heliovém ventilu se tlak dostává pod něj a tlačí na pružinku, která více tlačí na těsnění, které nepustí vodu do hodinek ani ve veliké hloubce. Během práce v hloubce se do hodinek dostává helium. Jakmile se potápěč začne vynořovat, tlak v hodinkách zůstává, ale kolem hodinek se zmenšuje. V určité fázi výnoru tlak v hodinkách zpětně povytlačí těsnění přes pružinku nahoru a tímto se s heliem upouští tlak z hodinek až do úplného výnoru.

 

11. Otázka: Mám hodinky dobíjené světlem a nejdou mi. Čím to může být?

Nebrání-li chodu hodinek nečistoty ve strojku, závada je s největší pravděpodobností v baterii - a zde bych si dovolil hned na začátek upozornit, že v hodinkách dobíjených světlem ( ať už se jedná o Eco-Drivy nebo o Solary) není žádná baterie, nýbrž solární článek nebo kondenzátor. Přitom rozměrama jsou tyto články a kondenzátory stejné, jako klasické hodinkové baterie. Do hodinek dobíjených světlem se však v žádném případě nesmí vložit klasická baterie, protože ta se dobíjením poškodí a může poničit strojek - do hodinek typu Kinetic, Solar nebo Eco-Drive patří vždy články určené k samodobíjení.

Pokud je solární článek v pořádku a strojek je čistý, závada bude v nedostatečně dobitém akumulátoru - solárním článku. Hodinky dobíjené světlem potřebují dostatek světla pro spolehlivý chod stroje. Nosíte-li hodinky celý den pod rukávem a pouze občas se dostanou na denní světlo, může se stát, že hodinky Vám zastaví právě v důsledku nedobitého akumulátoru. Více se toto stává v zimě, kdy se nosí oděvy s dlouhým rukávem a celkově je méně slunečního svitu, který je nejefektivnější pro dobíjení akumulátoru.

 

12. Otázka: První baterie mě vydržela v hodinkách nejdéle, ostatní už nikdy tolik dlouho nevydržely. Jak je to možné?

Není to kvalitnější baterií, jak si většina zákazníků může myslet. Alfa a Omega spotřeby strojku pro hodinky je čistota strojku, resp. v jakém prostředí se hodinky nachází a jak jsou kvalitně utěsněné. Čím větší je totiž ve strojku tření, ať je to zapříčeněno nepatrným přemazáním soukolí nebo naopak nepatrným nedomazáním soukolí apod., tím více energie je potřeba k chodu soukolí z baterie. Také záleží na tom, jak je strojek čistý přímo z výroby, zda-li dosahuje ideálních až nadstandartních hodnot pro spotřebu baterie.

 

14. Otázka: Jak poznám, že za hodinky platím opravdu to, co hodinky mají?

Jednu z nejdůležitějších rolí pro cenu hodinek hraje značka - tzn. reklama značky, případně tradice. Reklama značky je totiž nákladná záležitost a to, že Jste o značce již slyšeli, je většinou výsledek reklamy. Chcete-li tedy značku s dobrou kvalitou, hodinky nebudou levné - platíte totiž dvě věci - kvalitu a reklamu. Mnohdy za stejné peníze, které stojí hodinky se základním křemíkovým sklem a základním quartzovým strojkem už koupíte hodinky se safírovým drahým sklem + dobíjené světlem, kde není třeba vyměňovat baterii.

 

15. Otázka: Co je základ pro přesnost strojku automatických mechanických hodinek?

Základ pro přesný chod všech mechanických hodinek jsou kmity setrvačky. Obecně lze říci, že čím více má setrvačka kmitů za hodinu, tím je strojek přesnější. Nejčastější, již velmi kvalitní strojky jsou švýcarské strojky ETA nebo Valjoux, které mají 28.800 polokmitů, což zajistí při precizním vyštelování strojku na vibrografu přesnost + - 3 vteřiny denně. Máme-li hodinky japonské výroby, např Seiko, Orient či Citizen, kmity setrvačky těchto strojků jsou 21.600 - zde vyštelujeme strojek na maximální přesnost + - 7 vteřin denně. I zde však hraje roli cena strojku, potažmo celých hodinek - dnes jsou už tak jemné regulační systémy, že lze vyregulovat strojek s 21.600 polokmity na přesnost 4 vteřiny denně.

 

16. Otázka: Mám nepatrnou - ale mám - rýhu na safírovém skle - jak je to možné, když safírové sklo má být nepoškrabatelné?

Safír je ve stupnici tvrdosti na čísle 9, tudíž hned za nejtvrdším materiálem, kterým je diamant. Je tedy opravdu velmi tvrdý. Ovšem jak již z fyziky známe, materiál jeden může být poškrábán druhým, který je buď ze stejného materiálu nebo materiálu tvrdšího. A právě ze stejně tvrdého materiálu - korundu - se vyrábí zrna do "šmirgl" brusných papírů. A právě při broušení tímto papírem může nechtěně dojít ke styku zrna korundu se safírovým sklem.

V mnohých případech se však nejedná o škrábnuté sklo, ale o škrábnutou antireflexní vrstvu. Ta je povětšinou nanášena zespodu skla i z vrchu. V případě, že je poškrábaná vrchní vrstva antireflexu, postačí tuto vrstvu sleštit a funkčnost antireflexu zajistí spodní vrstva zespodu skla. Tato vrstva sice není až tak účinná, ale svoji úlohu splní a sklo je čisté.

 

17. Otázka: Chci si koupit švýcarské hodinky a bylo mi řečeno, že chci-li hodinky vyrobené ve Švýcarsku, musí mít na číselníku SWISS MADE. Je to pravda?

Je-li, tuším, více jak 60% výrobku vyrobeného ve Švýcarsku, může mít na sobě punc Swiss Made. Švýcaři si to hlídají, ale již jsem se setkal s mnohými falsifikáty, které měli na číselníku Swiss Made a byly to kopie za pár korun. Chcete-li si být opravdu jisti koupí švýcarských hodinek, nakupujte v renomovaných kamenných obchodech. Pro pojištění nebo pro koupi hodinek přes internet si najděte na stránkách oficiálního distributora prodejnu, kde chcete hodinky zakoupit.

 

18. Otázka: Ulomilo se mi kus plastového pouzdra. Dá se to opravit?

Většinou se jedná o stěžejkovou část - čili plast praskne v jednom z výstupků pouzdra, které drží stěžejku pásku. Plast má totiž jednu nevýhodu - časem ztvrdne a zkřehne. Pak stačí trošku větší tlak - nechtěně zachytit, zavadit, mechanicky zatížit (přitom u nových hodinek se nikdy nic nestalo a zákazník s nimi zachází stále stejně) a stěžejka se z plastu vytrhne. Opravit lze toto dvěma způsoby:
1. Koupí nového pouzdra
2. Zalití praskliny novým plastem - není-li ulomená celá část.

 

19. Otázka: Jsou automatické hodinky přesnější než natahovací hodinky?

Ano. Ze dvou důvodů. První důvod je ten, že nošením samonatahovacích hodinek se stále dotahuje pero, tudíž zde máme stále stejný - konstantní - tlak do soukolí. Druhý důvod je ten, že automatické hodinky mají podstatně více kmitů setrvačky. Pro porovnání, švýcarská ETA má u automatů 28.800 kmitů za hodinu a u ručně natahovacích 21.600.

 

20. Otázka: Jak je možné, že švýcarská ETA má při stejných kmitech setrvačky rozdílnou cenu za strojek?

Zde hraje roli několik aspektů - stáří konstrukce stroje, mohutnost stroje - čím je menší, tím je dražší, délka rezervy chodu a stabilita kvality a chodu hodinkového strojku.

 

21. Otázka: Chci si koupit dražší hodinky jako rodinný klenot - čím se mám řídit?

Chcete-li investovat do hodinek, základ je vždy koupit limitovanou serii. Radši jít do levnější značky, ale do limitky. Běžné hodinky, i kdyby to byla jedna z nejdražších značek, již nikdy neprodáte za tu cenu, kterou Jste za ně dali. Limitované série jsou sice již při pořizování dražší, ale jejich cena je konstantní a naopak může být jednou i vyšší.

 

22. Otázka: Jak dlouho vydrží po nasvícení svítit ručičky a indexy?

Jsou tři druhy svítících výplní v ručičkách a indexech. První, nejčastěji dnes používaný, svítí po denním nošení celou noc. Jedná se o luminiscenční vrstvu. Tato vrstva má přes den nejčastěji bílou barvu, můžeme jvšak vidět i barvu nazelenalou či růžovou. V noci však vždy svítí jednotně - zelenou. Druhý, již zastaralý, je tricium. Tricium po nasvícení je schopno držet si cca. hodinu světelnou energii. Třetí systém je málo používaný - svítí však velice dobře. V malých ampulkách, které jsou místo indexů, je mírně radioaktivní látka, která stále svítí.

 

23. Otázka: Kde se mění pásmový čas?

Aby časové údaje byly pokud možno jednotné, jest vždy 15 poledníků sloučeno v jedno pásmo, rovnající se 1 časové hodině. Dříve se řídila každá země podle místního času svého hlavního města, avšak od roku 1891 byl zaveden čas pásmový, který je v Evropě zaveden následovně:

Západní evropské státy, jako Anglie, Francie atd. se řídí podle jednotného času západoevropského. Je to střední sluneční čas nultého poledníku grynyčského. Německo, Česko, Slovensko, Rakousko, Chorvatsko, Itálie atd. mají čas středoevropský, tj. 15. poledníku, 1 hodina východně od Grynyče. Tento 15. stupeň východní délky prochází Čechami kolem Liberce, Mnich. Hradiště, Rožďalovic, Kouřimě, Pacova, J. Hradce a u Č. Velenic přechází do Rakouska. Východní státy evropské používají času východoevropského, tj. času 30. poledníku, 2 hodiny východně od Grynyče. Je-li např. v Praze 12 h v poledne, ukazují hodiny v Bruselu 11 h dopoledne a v Oděse 1 h odpoledne. V naší republice je dosti velký rozdíl mezi časem místním a středoevropským. Na východní hranici Podk. Rusi o 39 min. napřed, na západní hranici Čech u Chebu o 12 minut pozadu.

 

24. Otázka: Mám hodinky rádiem řízené a někdy nechytí rádiový signál. Jak je to možné?

Tak jako všechny příjmače signálů (většinou rádiových), jako např. GPS, rádia, tak i hodinky přijímají signál nestejně v závislosti na poloze, kde se nacházejí. Je jasné, že venku na kopci se chytne signál vždy lépe, než ve sklepě v domě. Každá pevná překážka utlumí sílu radiového signálu. Radiový signál ovšem není zas tak slabý - v běžných podmínkách je signál přijíman všeobecně spolehlivě. Je-li problém s příjmem, doporučuji při odložení hodinek (většinou na noc) nasměrovat hodinky číslicí 12 na německý Frankfurt, odkud signály přichází. Pro čistý příjem signálu ale hraje nejen roli jeho síla v daném místě a nabití baterie, ale i materiál a tloušťka pouzdra. Stává se, že levné plastové hodinky chytají lépe signál než kvalitní titanová poudra drahých hodinek. Zde je potřeba vědět, že kvalita a nárazuodolnost pouzdra je nadřazená radiovému signálu a signál je někdy lepší chytit manuálním nastavením nebo v místě, kde je síla signálu větší. Též má vliv na příjem signálu počasí a případné blízké elektromagnetické pole. Stává se tedy, že jeden den v daném místě hodinky signál přijmou bez problémů a druhý den signál nepřijmou vůbec - až následující den. Signál je vysílaný nonstop, záleží na jednotlivých výrobcích a značkách, kdy jejich hodinky přijímají signál, obvykle je to 2x denně.

U Citizenů bývá častá chyba v nastavení příjmu signálu. V okénku číselníku musí být město Paříž nebo Berlín. Je-li v okénku UTC, hodinky nepřijímají signál, protože UTC je zkratka pro mezinárodní letecký čas, který musí být všude stejný.

 

25. Otázka: U vodotěsných hodinek se mi zamlžilo (orosilo) zespodu sklo. Jak je to možné, když jsou vodotěsné?

Do vodotěsných hodinek se může dostat pouhá vlhkost tím, že ve vodě, aniž by jste to vnímali, pootočíte korunkou nebo nechtěně nepatrně promáčknete tlačítko. Tímto se do hodinek dostane minimální množství vody, spíše pouhá vlhkost. V období, např. v létě, kdy je doma i venku stejná teplota, to nikdy nelze poznat. Ale jakmile se ochladí a doma je např. 20°C a venku - 10°C, prudký náraz teplot v důsledku vyjití s hodinkami do takového mrazu (či naopak) způsobí, že i toto nepatrné množství vody zkondenzuje (i přes to, že tam je vlhkost už třeba 2 měsíce) a díky tomu se orosí sklo. Doporučuji povytáhnout korunku do nejzažší polohy a nechat hodinky vyschnout, dokud orošení skla nezmizí. Někdy se stává, že vodotěsnost ztrácí hodinky po výměně baterie - to se nejčastěji stává u méně vodotěsných hodinek, např. 50 metrově vodotěsných. 50 metrově vodotěsné hodinky mají totiž tenčí gumová těsnění než hodinky 100 metrové nebo dokonce 200 metrové. Tyto tenčí (menší) těsnění nejsou uspůsobené na větší vnější zatěžování tlakem či teplotami a proto dříve podléhají stáří a ztrácí své původní těsnící vlastnosti. Proto je potřeba u výměny baterie v hodinkách 50 metrově vodotěsných a někdy i 100 metrově vodotěsných měnit těsnění pod víčkem, někdy i u korunky. 200 metrové hodinky jsou většinou po celou dobu životnosti hodinek bez problémů - těsnění jsou zde pro přípravu na veliký tlak vody natolik silné, že vydrží opravdu dlouho.

 

26. Otázka: Jaký je lepší pásek - kožený, pryžový nebo kovový?

Co se týče elegance, je lepší kožený pásek. Co se týče nošení, kůže je příjemná, protože na ruce nestudí. Tak toto jsou výhody koženého řemínku. Mezi nevýhody koženého řemínku patří ta, že kůže se za čas nasákne potem a může čpět a trošku pozměnit vzhled. Proto i u vodotěsných hodinek kožené řemínky nejsou zcela ideální záležitostí. Další nevýhoda koženého řemínku je ta, že i nejdražší kožený řemínek dříve nebo později bude nutné vyměnit.

Pryžový kaučukový pásek výborně odolává vodě a nečpí, je tedy hygienický. Nevýhoda pryže je krátká životnost.

Kovový náramek má pouze jednu nevýhodu - studí zezačátku na ruce, možná se dá vytknout kovu ještě trošku sportovnější design. Výhody kovového náramku jsou však značné - je prakticky nezničitelný, většinou přežije celé hodinky. Další výhoda je, že se s ním můžete koupat, sportovat, vše a náramek nečpí, nepáře se, tvrdě odolává i mechanickému zatížení. I designově může být krásně upravovaný matem či leskem do elegance či sportu a právě díky své tvrdosti zůstává mnoho let stále pěkný.

Mám-li utvořit stupnici, jak který pásek vydrží nejméně dlouho při každodenním nošení, vyhrál by pásek pryžový. Pryžový pásek při denním nošení vydrží cca. 1 - 2 roky. Na druhém místě je kožený, ten při denním nošení vydrží cca. 2 - 4 roky. A nejdéle vydrží náramek kovový - tam je životnost prakticky neomezená.

Pokud bych měl ohodnotit výhody a nevýhody kovového náramku, koženého řemínku a pryžového pásku, vyhrává samozřejmě kovový, jelikož vím, že zákazník třeba na začátku výběru si není zcela jistý, ale za čas nošení by se přiklonil ke kovu právě kvůli naprosté bezstarostnosti po dobu nošení. Toto je však můj názor, spoustu zákazníků si zvyklo a nosí kožené pásky.

 

27. Otázka: Jak je možné, že mi kožený originál pásek vydržel pouze 1 rok?

U kožených řemínků velmi záleží, jak se s nimi zachází. Vím, zní to zvláštně - jak by se s nimi mělo zacházet, jsou přece od toho, aby se nosily na ruce a to tak, že denně. To je pravda, ale kůže má své výhody a své nevýhody. A právě mezi nevýhody patří to, že se k ní majitel musí chovat šetrněji než ke kovovému náramku. Co tedy urychluje stárnutí koženého řemínku? Za prvé je to jakákoliv větší vlhkost, která řemínek zmáčí. Obzvlášť koupání kůži dvakrát nesvědčí, i když mohou být hodinky vodotěsné. Také větší mechanická zátěž kůži nesvědčí - např. nechtěné zatáhnutí natolik, že se kůže má snahu vytáhnout. I prudké změny teplot mohou zahrát roli v životnosti koženého řemínku a v neposlední řadě - ač to zní paradoxně - i jeho časté sundávání a nasazování. Životnost koženého řemínku však lze prodloužit impregnací na kůži.

 

28. Otázka: Mám rádiem řízené hodinky a střídavě chytají a nechytají signál. Jak je to možné?

Toto je běžná závada hodinek, které mají buď slabou baterii nebo, mají-li systém dobíjení světlem solar či Eco-drive, nedostatečně dobitý akumulátor - solární článek. Projevuje se to nejčastěji zpožďením hodinek např. o 2 minuty, které se mohou srovnat nebo taky ne, dle síly signálu či síly (nabití) napájecího článku. Je-li málo energie v napájecím článku, hodinky nechytí signál tak rychle a dobře jak hodinky s plným napájecím článkem. Nejprve zkuste hodinky zrestartovat - tím dostanou nový impuls a měly by se nařídit na přesný čas. Pokud se neseřídí, jste mimo signál nebo je vybitý napájecí článek - hodinky je nutné alespoň na čtyři dny dát na přímé světlo pro dokonalé nabití napájecího článku nebo vyměnit napájecí článek (u hodinek na klasickou baterii). Poté hodinky obvykle chytí signál do 24 hodin. Chcete-li rychlejší seřízení hodinek, hodinky opět zrestartujte - restartem jsou hodinky připraveny na příjem signálu ihned. Je též nutné vědět, že na příjem signálů má vliv několik aspektů - např. počasí, poloha hodinek (antény v hodinkách) k vysílači, elektromagnetické pole poblíž hodinek. To znamená, že tam, kde jeden den hodinky signál bez problémů přijímají, druhý den signál přijímají hůře. Nejvíce toto ovlivńuje počasí.

 

29. Otázka: Mohu zjistit podrobnosti o strojku, který mám ve svých hodinkách?

Každý výrobce strojků vyrábí vždy několik kalibrů strojků. Vyrábí levnější kalibry strojků pro levnější hodinky a dražší kalibry strojků pro hodinky drahé. Jsou základní tři výrobci švýcarských strojků: Eta, Ronda a Valjoux. Všechny tři jsou u quartzu na stejné úrovni, quartzový strojek i ten nejlepší nejdražší na světě Vám nebude chodit déle jak 25 let. U dražších hodinek si totiž v ceně platíte dlouhodobý pozáruční servis - to znamená, že dražší prestižní značky si drží na skladě tyto strojky po dobu 20 - 30 let právě pro Vaše hodinky koupené od této značky.

Ještě ke strojkům - Rondo je mladší než Eta a Valjoux, jejich kvalita je však stejná. Je naprosto normální, že dražší kalibr Rondy je lepší než základní model Ety nebo Valjoux. O kvalitě svého švýcarského stroje lze více zjistit na www.swisstime.ch, www.eta.ch, www.ranfft.de a www.ronda.ch, o kvalitě japonského stroje Miyota http://www.citizen.co.jp/miyota_mvt/.

 

30. Otázka: Na hodinkách jsou uváděné tzv. calibry. Co to znamená - je tím značená kvalita?

Každý výrobce strojků udává číslo daného stroje. Toto číslo se nazývá calibr - česky kalibr. I když do češtiny přeloženo kalibr se dá brát jako velikost, zde je míněn kalibr jako typové číslo. Kalibr nemá s kvalitou nic společného - nezávisle na výši čísla kalibru je kvalita strojků stejná.

 

31. Otázka: Jaký je rozdíl mezi dvěma druhy dobíjení napájecích článků světlem - Eco-drive a Solární napájení?

Ač na první vjem shodné principy, parametry vítězí Eco-drive. Výhodou Eco-drivu (Citizen) je vyšší kapacita udržení energie v napájecím článku a menší intenzita světla pro nabíjení napájecího článku. Citizen sám prezentoval nabíjení systémem Eco-drive pouhým paprskem světla. Díky těmto výhodám je systém Eco-drive dražší.

Solární napájení má výhodu v pořizovací ceně - hodinky se solárním dobíjením mají většinou příznivější cenu (Casio atd.), zato pro dobíjení napájecího článku je potřeba plné denní světlo.

 

32. Otázka: Co působí nejvíce na nepřesnost chodu mechanických hodinek s automatickým nátahem?

Na mechanický stroj má vliv mnoho veličin a aspektů, které přímo ovlivňují přesnost . Dnes jsou již tyto aspekty velmi dobře eliminovány, stále však hrají svojí roli. Mezi nejzásadnější patří proměnlivost hnací síly, která je způsobená nestálým nošením hodinek na ruce. Díky tomu se zmenší amplituda setrvačky, což způsobí zpožďování hodinek. Toto se stává nejčastěji odložením hodinek přes noc, kdy tlak hnací pružiny do soukolí slábne. Přes den opět zesiluje díky dotažení hnací pružiny a hodinky opět jdou přesně. Nestálost amplitudy setrvačky může být též způsobena zašpiněním soukolí atd. Též nestálost teploty má vliv na chod mechanického stroje - ta ovlivňuje vlásek i přes to, že dnes se již vyrábí kompenzační vlásky - tzv. elinvarové vlásky. Vliv teploty je však opravdu minimální. Pak také nelze zapomínat na proměnlivý vliv kroku a úrověň kvality oleje. V neposlední řadě též polohové chyby hodinek - jinak jdou hodinky ve svislé poloze a jinak ve vodorovné. Toto je způsobené změnami tření kol a setrvačky a vyosením těžiště vlásku setrvačky.

Lze všeobecně říci, že pokud si koupíte nové hodinky s automatickým nátahem, tyto hodinky se cca. 1 měsíc tzv. "zacházejí". To znamená, že se rozhýbává v hodinkách olej a celý strojek se dává do pohybu. Po "zajití" strojku se zkontroluje přesnost chodu - pokud je zde větší, než je doporučená od výrobce, hodinky se zaregulují.

Z mechanického hlediska je důležité, aby rotor byl vyroben pokud možno ve své malé velikosti co nejtěžší a měl svoji váhu umístěnou co nejdále od osy otáčení - tímto se docílí již při malém pohybu ruky dostatek otáček rotoru a tudíž dokonalejší nátah hnací pružiny.

D0lka chodu hodinek závisý na dvou faktorech - čistoty ložiska rotoru a rotorového soukolí a četnosti pohybu ruky. Pokud při normálním pohybu ruky hodinky nemají doporučenou rezervu chodu, povětšinou je potřeba vyčistit ložisko rotoru a soukolí rotoru.

 

33. Otázka: Zabarvil se mi kaučukový pásek. Lze to smýt?

Zabarvení pryžových nebo kaučukových řemínků není ojedinělá záležitost. Kaučuk je poměrně pórovitý a z různých pudrů či voňavek se za čas může v určitých místech zabarvit. Teplem se póry otvírají, je tedy dobré zkusit nahřát pásek a zkusit ho vyčistit technickým benzínem, vanishem nebo lékárenským benzínem. Pokud ani toto nepomůže, je nutné zabarvenou vrstvu "sedřít" mechanicky - nejlépe je vzít si žiletku a seškrabat toto zabarvení až na barvu původního pásku.

 

34. Otázka: Jak tvrdé materiály se používají pro výrobu hodinek?

Nejtvrdším materiálem, který se používá při výrobě hodinek, je umělý korund. Kdyby se z tohoto materiálu vyráběly celé hodinky, byly by skutečně naprosto nepoškrabatelné, avšak velmi křehké. Z umělého korundu se vyrábí pouze sklíčka. Umělý korund (safír) je na stupnici tvrdosti posazen na čísle 9. Pro informaci, nejtvrdší kámen na světě je diamant s číslem 10. Další, velmi tvrdý materiál na výrobu hodinek - tentokrát již i na pouzdra a pásky - je keramika. Ta je na stupnici tvrdosti kolem čísla 6 - 7 a je též poměrně tvrdá. Klasické křemíkové sklo nám sedí na stupnici tvrdosti kolem čísla 5. Nejpoužívanější materiál na výrobu pouzder a pásků je ušlechtilá nerez ocel a její tvrdost je cca. na čísle 2. Titanium je o něco tvrdší, zde jsme na stupnici kolem čísla 3.

 

35. Otázka: Mám mechanické hodinky automaty a nepravidelně se zrychlují a zpomalují. Co s tím?

Tuto zkušenost mám s mechanickými hodinkami poměrně často - jedná se o zmagnetované hodinky a díky zmagnetování vlásku setrvačky se kolonky tohoto vlásku nepravidelně dotýkají a tímto vznikají nepravidelné diference chodu. Dnes se vyrábí již všechny vlásky slitinové - antimagnetické. Avšak i tyto vlásky lze zmagnetovat - po delší dobu působení silnějšího magnetického pole na hodinky, tzn. přejedete-li v krátkosti hodinkama v magnetickém poli (několik vteřin), nestačí se zmagnetovat, avšak při delším působením silného magnetického pole na hodinky se vlásek zmagnetovat může. Při plném natažení pera se hodinky zrychlují, při unaveném či takřka vyjitém peru se hodinky zpožďují. Zmagnetování hodinek nastává všude tam, kde je magnetické pole (blízkost televize, elektronoka, mobilní telefon s výkonnějšími reproduktory atd.).

Oprava je snadná - setrvačka se musí odmagnetovat, případně vyčistit a namazat. U nás v Hodinářství Tovys Jihlava Vám tento úkon/opravu bez problémů provedeme.

 

36. Otázka: Má švýcarská ETA, např. strojek 2824, několik variant a tudíž více přesností?

Přímo švýcarská ETA 2824 má dvě varianty - základní, která je již s dobrou denní přesností a chronometr, který je prakticky nejpřesnější mechanickou časomírou. Dvě levnější řady mohou být vyráběné např. jinou firmou (Selita) nebo s menšími kmity setrvačky.

 

37. Otázka: Koupil jsem si nové automaty - je nutné je po čase doregulovat pro perfektní přesnost?

Doregulování nových automatů po cca. 1 -2 měsíčním nošení doporučuji. Nebývá to však pravidlem, spoustu hodinek chodí velmi přesně i bez případné doregulace. Např. strojek ETA 2824-2 má povolenou diferenci jako nový +- 7 vteřin denně (v základní jedné poloze - nutno podotknout, že ve všech polohách, čili při nošení se tato povolená diference zvětšuje až na max. +- 20 vteřin denně). Po 1 - 2 měsících denního nošení se strojek zareguluje a až poté může mít požadovanou diferenci +- 4 vteřiny denně.

 

38. Otázka: Jak je možné, že strojky ETA nebo Valjoux (většinou automaty) se používají jak v hodinkách středně drahých, tak v hodinkách luxusních?

Švýcarská firma ETA nebo Valjoux prodává nejen celé zkompletované strojky, ale i jednostlivé součástky z těchto strojků. Drahé luxusní firmy nakupují tyto součástky, takže základ je např. ETA 2824, ale poté díly, které např. určují přesnost chodu (bimetalický vlásek) atd. si vyrábějí sami. Z takovéto ETY se poté stává, i přes stejné označení v technickém listu, ETA s lepšími vlastnostmi a přesnějším chodem.

 

39. Otázka: Jak poznám originál značkové hodinky od levných kopií?

Drahé věci se vždy kopírovaly a stejně je tomu tak i u hodinek. Zcela jistě znáte plagiáty hodinek Breitling, Omega či Rolex. A tyto kopie lze snadno poznat.

Ještě než začnu popisovat, jak poznáte kopie značkových hodinek, musím podotknout, že se vyrábí plagiáty (ale jejich cena je kolem 20.000,- kč) , které jsou opravdu povedené. Tyto plagiáty se sestavují ze stejných dílů, jako originál hodinky. A že to není originál se pozná podle takových detailů jako jsou: chybí vyražené číslo modelové řady daného modelu (které většinou bývá na stěžejkové části pouzdra zezadu), při otevření je v hodinkách dobrý strojek, ale mnohdy neodpovídá tomu strojku, který je v originál hodinkách. Tak toto jsou kopie zdařilé.

A nejběžnější kopie značkových hodinek jsou kopie opravdu nezdařilé (v cenách výrobních kolem 150,- kč, ale lze je zakoupit až za 5.000,- kč). Tyto kopie poznáte z dálky hlavně podle pouzdra a náramku - pouzdro je celoleštěné nepřirozeným leskem (není to totiž leštěná ocel, ale povrchově upravená levná mosaz - tato povrchová úprava se během několika dnů denního nošení odírá právě na hnědočervenou mosaz). Dále je pouzdro podstatně "hrubější", než originál. Další indicie je logo značky - loga originálů jsou velice jemně zpracovány a při opravdu detailním pohledu nemají chybu. Loga levných plagiátů jsou větší a hrubší. A nejlépe (již z dálky) poznáte levný plagiát podle kovového náramku (nemají-li hodinky kožený pásek) - kovové náramky kopií se opět bliští kýčovitým bleskem a hlavně - mají veliké mezičlánkové vůle náramku. Hodinky na zápěstí "chřastí" jak dětská hračka za pár korun.

Další kritérium je nápis Swiss Made. Jakákoliv jiná kombinace, např. Swiss, Swiss movement nebo Swiss Make není možná pro hodinky montované ve Švýcarsku.

Než tedy utrácet peníze za nekvalitní kopie, to je lepší si za těch pár stovek radši koupit nějaké Casia.

 

40. Otázka: Lze prodloužit životnost plastového a kaučukového pásku?

Ano. Doporučuji hodinky na plastových páskách na noc sundávat. Velmi totiž plastu (i kaučuku) vadí pot. A zadruhé je dobré jednou za čas pásek nastříkat silikonovým olejem - a to ze všech stran. Je možné i tento olej nastříkat na hadřík a rozetřít po pásku. Nechá se zaschnout a hodinky se mohou zase nosit. Tímto lze prodloužit životnost pásku až o 1 rok.

 

41. Otázka: Lze poškrábat safírové sklo?

Ve většině případech se nejedná o poškrábaný safír, ale o poškrábaný antireflex. Antireflexní vrstva, která se nanáší na sklo pro pohlcování prudkého jasného světla, nemá takovou tvrdost, jako safírové sklo. Tato vrstva se nejčastěji nanáší na sklo z vrchu, jelikož efekt této vrstvy na povrchu je mnohem vyšší, než antireflex na sklíčku zespodu. Nutno však podotknout, že safír lze poškrábat a to materiálem, který je tvrdší než safír.

 

42. Otázka: Má strojek Valjoux 7750 jednostranný samonátah?

Valjoux má skutečně jednostranný samonátah stroje. Avšak je koncipován natolik zdařile, že ve výsledku nemá problémy s rezervou chodu. Naopak 2824, ač oboustranná, se s tímto problémem semtam potýká. Obecně platí, že čím jednodušeji je stroj sestaven, tím lepší má podmínky pro úspěšný bezporuchový chod.

 

43. Otázka: Mám mechanické automaty a strojek je chronometrovaný, takže maximální možná přesnost pro běžné mechanické hodinky. Přesto se mi začaly nepatrně zrychlovat - hodinky jsou zánovní. Čím to může být?

Ano, toto se nejčastěji stane zmagnetizováním vlásku strvačky. U mechanických hodinek je důležité vyhýbat se elektronickým přístrojům, které mají kolem sebe elektromagnetické pole.

 

44. Otázka: Mám mechanické automaty a nepřehazuje mi datum.

S největší pravděpodobností máte ve Vašich hodinkách strojek Valjoux 7750. Zde se může stát, že pokud použijete rychloposuv datumu korunky v první poloze v době mezi 21.00 až 3.00 hodin v noci, ulomíte datumový palec. Proto je důležité všeobecně u všech mechanických hodinek používat rychloposun datumu mimo čas od 21.00 do 3.00 hodin. Oprava je poměrně drahá - je třeba rozdělat datum a vyměnit datumové kolo s palcem.

 

45. Otázka: Jaké hodinky jsou odolnější proti nárazům - na baterii (quartzové) nebo automaty?

Automatické strojky jsou na náraz náchylnější než strojky quartzové. Největší roli při nárazu hraje kinetická síla rotoru. Náraz může vahou rotoru poškodit ložisko a to i kuličkové. Rotor potom jakoby "drhne" - točí se, natahuje, ale jsou slyšet různé zvuky, které dříve v hodinkách při pohybu slyšet nebyly. Oprava je jednoduchá - výměna ložiska rotoru.

 

46. Otázka: Mám nové automaty a někdy se mi stane, že hodinky přes noc zastaví.

Ano, toto se stává při malém pohybu ruky. Hodinky mají sice rezervu chodu průměrně 40 hodin, ale pokud se stabilně denně díky malému pohybu ruky nedotahují, ani 40 hodin nestačí pro chod cca. 8 hodin přes noc, kdy jsou hodinky odložené v klidu. Zde je východisko v zakoupení natahovače hodinek - postačí na 1 ks hodinek. Hodinky se na noc "odloží" do tohoto natahovače a přes noc se dotáhnou. A zvolí-li se cyklus téměř stálého otáčení stojánku, můžou se hodinky paradoxně přes noc (nebo za srovnatelný čas, jako kdyby byly hodinky nošeny), natáhnout více než při denním nošení na ruce. Do tohoto natahovače se hodinky nemusí dávat každý den - postačí jednou za dva tři dny přes noc nebo na 6 - 8 hodin. Někdy pomůže i to, když hodinky nemají na zápěstí takovou vůli - poté se pohybují s každým i sebemenším pohybem ruky a tím se lépe dotahují. Toto však lze spíše uplatňovat u hodinek s koženými či kaučukovými řemínky - kovový náramek je lepší mít spíše volnější pro lepší pocit nošení.

 

47. Otázka: Čím se odlišují hodinky na golf od normálních hodinek?

Hlavně nižší hmotností (a to až o 1/3 oproti běžným hodinkám). Golfové hodinky mohou mít i určité funkce prospěšné pro hru samotnou, ale povětšinou právě nížší hmotnost hodinek zaručuje příjemné nošení při hře a lehkost na ruce při odpalu míčku. Např. firma TAG Heuer vyrábí hodinky přímo určené pro golfisty a nejsou nijak odlišné - vynikají však právě nízkou hmotností, tedy na ruce ja majitel či majitelka takřka necítí.

 

48. Otázka: Co to znamená, když mají hodinky funkci E.O.L.?

E.O.L. znamená v překladu End-of-Life. Znamená to, že když dochází ke snížení napětí v baterii, strojek tento jev pozná a indikuje pokles napětí vizuálně tím, že vteřinová ručička skáče po dvou, někdy až po čtyřech vteřinách. Doba pro potřebnou výměnu baterie je cca. 2 týdny.

 

49. Otázka: Jak poznám neoriginální hodinky a jak je nekoupit?

Jsou tři možnosti, jak koupit neoriginální hodinky. Základ je, že o tom víte a hodinky s tímto kupujete. Druhá možnost je, že hodinky se tváří jako originál, ale nemají vlastní výrobní číslo., tudíž nejsou vedené a vyrobené v dané mateřské firmě. A třetí možnost je, že se hodinky tváří jako originál a mají i výrobní číslo. Pak je na prvním místě kupovat hodinky z kamenné prodejny nebo z internetového obchodu (který má zázemí kamenné prodejny), který je autorizovaným prodejcem dané značky.

 

50. Otázka: Koupil jsem si drahé luxusní hodinky s automatickým strojkem a po cca. 1 roce bezproblémového nošení se začínají hodinky zastavovat jakoby nestačil dotah samonátahu přes den. Jedná se o chybu?

Ve většině případech se jedná o reklamaci. Mnohé luxusní značky hodinek mají dané pravidlo, že pokud si zákazník koupí tyto hodinky (a jsou to hodinky v řádech několika set tisíc), ihned si je z obchodu neodnese i přes to, že hodinky zaplatí. Hodinky jdou totiž z prodejny na servis, kde se hodinky kompletně rozdělají, vyčistí ložiska a namažou čerstvým olejem. Oleje totiž, i přes to, že mají na rozdíl od dřívějších dob podstatně lepší kvalitu, nevydrží držet svoji 100% kvalitu do nekonečna. Zákazník neví, jak jsou hodinky dlouho vyrobené než si je zakoupí a tudíž není znám čas, jak dlouho hodinky byly skladem - přímo ve firmě, poté ve velkoobchodě a vystavené na prodejně. I přes to, že byly dodrženy všechny podmínky pro správné zacházení s hodinkami v hodinkách tím, že nejdou, tuhne olej rychleji než v hodinkách denně jdoucích. Pro hodinky s automatickým strojkem je totiž lepší, když se nosí, jelikož olej v ložiskách a v krokovém mechanismu je v pohybu. Tím je doba potřebného servisu delší než když hodinky nejdou. A jsou to právě oleje, díky kterým se musí hodinky pravidelně jednou za cca. 6 - 8 let servisovat. Právě proto se na hodinky vztahuje záruka a v této záruce, pokud toto nastane, hodinky se v záruční lhůtě vyčistí a namažou novým olejem zdarma. Hodinky, to je velmi jemný strojek a jestli nějaká věc potřebuje záruční lhůtu, tak jsou to explicitně právě hodinky.

Ale i zde jsou dva druhy zákazníků - ti zákazníci, kteří na noc hodinky sundávají a přes den příliž s rukou nehýbou, tak tito zákazníci se s tímto příznakem mohou setkat. Naopak zákazníci, kteří více gestikulují s rukama či mají manuální práci a případně s hodinkami spí, tak tito zákazníci ve většině případech nepocítí tento deficit, jelikož pero je stále natažené naplno a případného zpožďování si všimnou za cca. 5 let. S hodinkami se nic za tento čas nestane, oprava je stejná jako v prvním případě - vyčistit a namazat novým olejem.

 

51. Otázka: Lze regulovat strojek COSC?

Ano, lze. Strojek s COSC kartou je sice regulován v COSC institutu, ale při celkové opravě, při nárazu hodinek nebo když se do hodinek dostane voda a je potřeba hodinky vyčistit a případně vyměnit ve strojku některé díly, hodinky se regulují na místě na regulačním přístroji v polohách a není nutné posílat hodinky znovu do COSC institutu. Regulace v místě je delší, ale vždy přesná. Velmi dobrá a se širokým sortimentem pánských a dámských hodinek s chronometrovanými strojky za dobré ceny je švýcarská značka Mido.

 

52. Otázka: Jak často je potřeba měnit těsnění ve vodotěsných hodinkách?

Ideálně, pokud se s hodinkami koupeme a potápíme, 1x za tři až čtyři roky. Jedná se vždy pouze o vodotěsné hodinky, tzn. nepatří sem hodinky označené 30M, ale hodinky nad 50M. Nekoupeme-li se s hodinkami, nutná výměna těsnění není. Mění se tři základní těsnění - pod víčkem pouzdra, těsnění skla a těsnění korunky. Jsou-li hodinky opatřené chronografem, měníme i těsnění u tlačítek chronografu. Proč je nutné těsnění jednou za čas měnit? Těsnění je vyrobené z měkčených materiálů, jako jsou např. guma nebo silikon. Tyto materiály časem zteří a vytváří se v nich mikroskopické trhlinky. A tyto trhlinky se zvětšují, až při větším tlaku vody propustí vodu zkrz. Pokud se s hodinkami opravdu koupeme často, výměna těsnění bude zapotřebí častěji (1x za 3 roky). A čím méně s s hodinkami koupeme či potápíme, tím delší může být interval výměny těsnění (až 4 roky).

 

53. Otázka: Mám automaty staré cca. 5 let (kupoval jsem je nové) a pozdí se. Hodinky mám přes léto odložené, abych je šetřil (nosím jiné).

Pro hodinky není dobré, když takhle delší dobu (cca. 4 měsíce) leží a nejdou. Když jsou nové automaty na prodejně, tak jsou také sice bez pohybu, ale tím, že se zboží přeskládává nebo se ukazuje zákazníkům, tak se hodinky natáhnou a chvilku jdou. A to úplně stačí - pokud hodinky nejdou jeden dva týdny, tak to lejům nevadí (alespoň si odpočine pero - resp. materiál pera). Ale pokud jsou hodinky v nečinnosti několik měsíců, oleje rychleji vysychají a stárnou a krátí se tím čas pro celkovou opravu (vyčištění a namazání strojku novými oleji) hodinek. Je moudré tedy hodinky občas natáhnout a nebo si pořídit natahovač, ve kterém se automaty točí a kde je vlastně nepřímo imitován pohyb ruky a tím se hodinky dotahují a udržují v chodu.

 

54. Otázka: Koupil jsem quartzové chronografy a mám spuštěný chronograf celý den nonstop. Baterie mi vydrží pouhých 6 měsíců.

Jak quartzový, tak mechanický chronograf není dobré mít spuštěný 24 hodin denně. U quartzových hodinek se tímto podstatně rychleji vybíjí baterie (protože základní jicí soukolí je zatíženo ještě chodem soukolím chronograu) a u mechanických chronografů se krátí rezerva chodu (pero, které táhne jicí soukolí vydrží déle než pero, které ještě k jicímu soukolí táhne soukolí chronografu - tří ručiček navíc). Chronograf se tedy jak u quatŕtzových, tak u mechanických hodinek používá pouze na dobu stopovaní určitého kratšího času a poté je potřeba chronograf stopnout a vynulovat. Na toto je zdroj energie strojků vytvořen (pero, baterie). Pozn.: Mimo jiné se při stále aktivním chronografu podstatně více opotřebovává soukolí chronografu, zvláště u mechanických hodinek.

 

55. Otázka: Jak si zkrátit kovový nebo keramický náramek hodinek sám doma?

Keramický náramek vyžaduje lepší nářadí na ubírání či přidávání článků jak náramek z ušlechtilé oceli nebo z titanu. Keramika je velmi trvdá a to jde ruku v ruce s křehkostí. Proto je velmi důležité podložit zkracovaný keramický článek tak, aby ležel celou plochou na podstavečku a šteft se vyťukával přímo do malinké dírky - musí zde být zachována absolutní veretikální rovina čakanu, vyťukávaného šteftu a dírky podstavečku, kam nám šteft prochází při vyťukávání. Většinu keramických článků je totiž spojováno uvnitř tak, že mají nepatrnou vůli a pokud článek při zkracování po celé boční ploše neleží na podstavečku s dírkou, ale ležel by pouze na kousku podstavečku, může se vyťukáváním ohýbat (popřípadně rozvírat) a tímto ohýbáním (rozvíráním) se pak při vyťukávání šteft opírá o keramiku v místě otvoru článku a v tomto místě se může poté štěftem, který jde ven, vyštípnout kousek keramiky. Tomuto lze zamezit tím, že článek bude po celé boční ploše ležet na podstavečku a tudíž se při vyťukávání šteftu uvnitř článku nic neděje (nemůže se nikam kroutit, ohýbat či rozevírat směrem ven). Šteft postačí vyťuknout pouze maličko z vrchního dílku článku tak, aby se dalo s tímto vrchním dílkem pootočit a tím uvolnit cestu pro vysunutí celého šteftu i s trubičkou. Někdy to jde hodně ztuha (jak je keramika k sobě přituhlá z výroby, ale jde to vždy - buď lze pootočit vrchním dílkem nebo spodním dílkem, ale jde to vždy. Při zkracování keramických článků se povyťuklé štefty nesmí vytahovat kleštěmi, jelikož ve chvíli, kdy je šteft povytažený z větší části ven, tak vytahováním ven má pružnost do stran a touto pružností se zachytne okraj šteftu za okraj dírky v keramickém čánku a jak se kleštěmi zabere, tlakem ocelového šteftu na ostrou hranu keramické dírky se hranka vyštípne. Postup je tedy pevně daný: Pod článek v místě, kde vychází šteft při vyťukávání ven, vložit pevnou podložku s dírkou nejlépe stejně velkou jako je šířka (tloušťka) šteftu, vyťuknout šteft mimo vertikální dírku vrchní části keramického článku tak, aby se s tímto článkem dalo pootočit nejlépe o 90 stupňů a více, poté vysunout šteft i s trubičkou, vyndat článek, vložit šteft s trubičkou do článku v pásku, nasadit na něj druhou stranu pásku s článkem a zaťuknout šteft pod úroveň vrchní hrany článku. Zkracování titanových a ocelových pásků je stejné, též je dobré, aby články při zkracování ležely pevně na ploše podstavečku, ať už jsou články spojované vyťukávacími štefty nebo šroubované šroubky. Obecně ale je lepší, když si hodinky na zkrácení donesete hodináři.

 

56. Otázka: Jak si mám udělat další dírku do koženého nebo kaučukového pásku?

Existují přímo hodinářské děrovací kleště na dírky do kaučukových a kožených pásků, jinak lze dírky dělat kovovými čakany (hroty) s ostrou hranou. I toto přidělávání dírek je lepší svěřit hodináři, který většinou má nejen děrovací kleště, ale má i čakany různých velikostí, kterými lze dobře dírky dělat

 

57. Otázka: Proč má safírové sklíčko antireflexní vrstvu?

Safírové sklíčko "hází odlesky", podstatně větší než křemíkové sklíčko. Toto je dané složením materiálu skla. Tyto odlesky eliminuje právě antireflexní vrstva. Propustnost světla safíru je menší než u křemíkového skla, což v praxi až tak nevadí (s vyjímkou solárních hodinek, tam záleží, zda-li je akumulátor dobíjen světlem přeměnou na energii skrze sklo nebo skrze číselník), pouze v určitých úhlech sklonu hodinek za většího svitu na hodinky. Toto právě vylučuje antireflexsní vrstva, ideálně na povrchu skla. Někdy se dělají dvě antireflexní vrstvy - vrchní a spodní. Toto je proto, protože antireflexní vrstva je poměrně měkká a lze ji při mechanickém zatěžování podřít. Spodní vrstva je mezi číselníkem a sklem, nanešena na spodní straně skla. Účinnost spodní antireflexní vrstvy je dostačující, avšak vrchní vrstva je ještě nepatrně účinnější. Nános antireflexní vrstvy není drahý a tak se po případném poškrábání vrchní vrstvy dá nanést nová. Safírové sklíčko celkově lépe odolává i prasklinám a prasknutím jak sklíčko minerální, když se však přece jenom rozbije, roztříští se na spousty malých střípků - minerální sklíčko praskne napůl a zůstává převážně zasazené v pouzdře.

 

58. Otázka: Váha diamantů se udává v karátech. Kolik váří 1 karát?

1 karát váří 0,2 gramu.
 
 

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA