hledat účet košík

Quartzové hodinky

Quartzové hodinky jsou na světovém trhu teprve poměrně krátce a za tento čas se jim dostalo skvělého ocenění od zákazníků v podobě žádanosti na trhu. V roce 1929 americký hodinář Warren Alvin Marrison v New Jersey vynalezl křemenný krystal na základě poznatků francouzských fyziků Pierra a Paula Jacquese Curie, kteří piezoelektrický jev objevili již v roce 1880. Přišli na to, že když se na dvě proti sobě ležící plochy krystalu vloží kovové elektrody a zavede se do nich střídavé napětí, krystal se rozkmitá určitým kmitočtem. A vzhledem k pravidelnosti kmitů dostává strojek přesné impulsy do soukolí, čímž je docíleno velmi slušné přesnosti hodinek.

Quartz znamená latinsky krystal. Je tedy zřejmé, že hodinky nemohou být poháněny krystalem - jsou jím, jak již bylo zmíněno výše, řízeny pro maximální přesnost chodu. Krystal je Alfa a Omega přesnosti hodinek - respektive jeho kvalita. Čím je krystal kvalitnější, tím lépe usměrňuje frekvenci kmitů a impulsy jdoucí k magnetickému rotoru jsou stabilnější a chod hodinek je poté přesnější. Kvalita krystalu není úplně směrodatná pouze u hodinek rádiem řízených či hodinek řízených signálem GPS, jelikož tyto hodinky jsou každý den seřizovány signálem pro naprosto přesný čas (obvykle 2x denně). Časový rozdíl, který může vzniknout v mezidobí příjmu signálu je díky dnešním kvalitním krystalům tak nepatrný (cca. setiny vteřiny), že není možné tuto diferenci okem zaznamenat. U hodinek řízených krystalem je pohon zajišťován baterií - napájecím článkem nebo akumulátorem, který se dobíjí např. světlem. Baterie v hodinkách vydrží - dle typu elektroniky a celkově sestrojení strojku - 2 - 10 let. Je důležité vědět, že nejmenší spotřebu napájecího článku (baterie) mají hodinky digitální. Je to proto, protože zde není žádný velký spotřební přísun energie - nasvicuje se zde "pouze" tekutý krystal. Naopak největší spotřebu mají quartzové hodinky v případě zapnutí ručkového chronografu, kdy spolu s časem nám hodinky stopují. Zde je odběr baterie podstatně vyšší, nedoporučuje se tedy mít stále chronograf akční - pouze v případě cíleného stopování. Není-li tedy quartzový strojek sestrojen vyjmečně pro delší chod a toto bývá podpořeno i kvalitní baterií, vydrží baterie běžně v hodinkách 1,5 - 2 roky. A právě kvalita a s tímto jde ruku v ruce kapacita baterie hraje velikou roli v životnosti baterie. A hned vedle kapacity baterie je zde parametr odběru strojku. Při vhodném zkombinování těchto parametrů lze dát hodinkám čas potřebný k výměně baterie až dvakrát vyšší (čili cca. 4 roky).

Švýcarský quartzový strojek Eta osazený 7 kameny

Švýcarský quartzový strojek Eta osazený 7 kameny

První quartzové hodinky byly vyrobeny v roce 1967 a první serie hodinek řízených krystalem roku 1971.Tyto quartzové náramkové hodinky (neboli quartzky) byly a dodnes jsou oblíbené hlavně díky své neochvějné přesnosti, která je výrobci strojků garantováná s odchylkou max. 0 - 0,5 vteřin denně. Elektronické strojky mají svojí konstrukci poměrně snadnou a i výrobně nejsou drahé. Jako malou daň za spolehlivost a přesnost zde máme životnost elektronických hodinek - ta není vyšší než 25 - 30 let, protože poté odchází právě elektronika. Pořizovací cena nového strojku je však většinou poměrně nízká a proto se po tomto čase může zákazník sám rozhodnout, zdali si hodinky nechá a strojek si nechá vyměnit a nebo zda-li si koupí hodinky nové s novým designem. Praxe většinou potvrzuje druhou variantu pro obměnu designu.

Hodinky s elektronickým strojkem by chodily i bez krystalu, tedy quartzu. Tento krystal je zde umístěn pro usměrňování přesnosti chodu a právě kvalita tohoto krystalu má přímý vliv na to, jakou diferenci hodinky mají. Proto většinou drahé hodinky chodí takřka naprost přesně, protože jsou osazeny těmi nejkvalitnějšími krystaly. Tyto hodinky mají skutečně povolenou odchylku 30 vteřin za měsíc, v praxi ale poté vykazují přesnost podstatně vyšší.

Schéma elektronického hodinkového strojku quartz

Schéma elektronického hodinkového strojku quartz

Dnes hrají hlavní roli ve výrobě quartzových hodinek japonci. Hodinky Casio ukazují světu rok co rok nové modely za přijatelné ceny v moderních tvarech a barvách. Hodinky Citizen a Seiko zase kombinaci funkcí, které se u jiných značek nenajdou. Švýcaři mají též kvalitní quartz, ale síla švýcarů je hlavně v mechanice.
Quartzové hodinky jsou prakticky nenáročné na údržbu - není zde nutná pravidelná údržba tak jako u mechanických či automatických strojků. Pokud jsou quartzové strojky uzavřeny v kvalitním utěsněném pouzdře a jsou díky tomu v naprosté čistotě, strojek chodí přesně po celou dobu své životnosti. Další nespornou výhodou těchto quartzových strojků je tenkost, soukolí je zde velmi malé a tak celkově strojek měří ve většině případech pouze několik milimetrů a hodinky poté mohou být velmi elegantní.

Strojek quartz swiss ETA

Strojek quartz swiss ETA

Schéma pro elektronické hodinky řízené krystalem

Schéma pro elektronické hodinky řízené krystalem

Elektronický švýcarský hodinkový strojek značky Ronda

Elektronický švýcarský hodinkový strojek značky Ronda

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA