hledat účet košík

Obsluha hodinek

Obsluhou hodinek je myšleno umět hodinky nařídit, nastavit, ovládat jejich doplňkové funkce. Ovládat jejich funkce znamená správně používat např. chronograf (stopky), heliový ventil atd., nastavit znamená seřídit si čas, datum, den v týdnu, měsíční fáze atd.

Nastavování nebo jinak řečeno nařizování času a základních funkcí hodinek se ve většině případů dělá korunkou. Korunka je ozubené kolečko vystupující z pouzdra nejčastěji u číslice 3, tedy na pravé straně pouzdra. Tato korunka má ve většině případech tři polohy - základní u pouzdra je určená u automatických hodinek k natahování pera strojku (u quartzových je tato poloha volná), první vysunutí korunky do první polohy je rychloposuv datumu (u hodinek s dvojdatumem, čili datum + den v týdnu se v této druhé poloze nastavuje jak datum, tak i den v týdnu - povětšinou směr otáčení korunky dopředu je datum a směr otáčení korunky zpět je den v týdnu), v druhé poloze korunky se zastavuje vteřinová ručička a následným otáčením korunky se nastavují ručičky času. Rychloposuv v druhé poloze korunky je pro snadný přesun správného datumu, jelikož datumový věnec je osazen 31 políčky a mechanismus nepozná (s vyjímkou systému perpetual calendar), zda-li je dlouhý či krátký měsíc. Proto, má-li měsíc méně jak 31 dní, tak aby se nemuselo (jako u prvních hodinek s datumem) s ručičkama točit dokola až na správný datum, během pár vteřin se druhou polohou korunky nastaví krásně přesný datum.

Korunka hodinek

Korunka má nejčastěji tři polohy:
1. Ruční nátah pera (automat) nebo volný prokluz (quartz)
2. Rychopusuv datumu (případně dne v týdnu - korunkou točit naopak)
3. Nařizování hodinové a minutové ručičky (zjednodušeně - času)

U quartzových hodinek je systém stejný s tím rozdílem, že v první poloze 1. je korunka volně otočná bez funkce nařizování či nátahu. Tuto základní pozici korunky je nutné při nošení hodinek mít stebilně, pouze při nařizování se korunkou pohybuje. Nutnost této polohy při denním nošení je nutné dodržovat převážně kvůli vodotěsnosti a prachotěsnosti, kdy korunka v základní pozici uzavírá společně s těsněním korunky a krčku pouzdra tuto část pouzdra.

U vodotěsných hodinek bývá mnohdy šroubovací korunka, kdy otáčením korunky směrem k sobě pro nastavování hodinek korunku vyšroubováváme tak, že otáčením cca. třech plných závitů korunky nám korunka "skočí" do první polohy, čili pozice u quartzových hodinek "prokluz", u automatických pozice ručního nátahu (na obrázku pozice 0 je korunka zašroubovaná a vyšroubováním dostáváme korunku do pozice č.1). Dále se povytažením korunky do pozice č. 2 seřizuje datum a posledním povytažením korunky do pozice č. 3 seřizujeme ručičky hodinek. Po seřízení času se musí korunka zatlačit směrem k pouzdru a chytit první půlzávit. Poté již není třeba na korunku tlačit a s citem ji zašroubovat - jemně dotáhnout k pouzdru. Možná se optáte - jak moc s citem dotáhnout? Než získáte ten správný cit praxí, lze korunku dotahovat tak, že hodinky dáte proti světlu a utahujete korunku. Škvírka mezi korunkou a pouzdrem se zmenšuje utahováním korunky. Až zmizí škvírka úplně a neprosvítá žádné světlo, udělejte ještě cca. půl otáčky. Korunka musí být dotažená a dotýkat se celým vnitřním obvodem pouzdra. Tímto uzavřením se docílí nejen perfektního utěsnění korunky, ale i nemožnost nechtěného pootočení korunky ve vodě při koupání. Základem pro prachotěsnost a voděodolnost každých hodinek je správně domáčknutá (vysunovací korunka) či správně utažená korunka (šroubovací korunka).

Polohy korunky

0. zašroubovaná korunka, 1. prokluz nebo nátah, 2. datum, 3. ča

Nastavování chronografu

Nastavování (používání) chronografu: 1. start 2. stop 3. nulování

Rychloposuv datumu

Rychloposuv datumu tlačítkem zapuštěným v levé části pouzdra

Nedotažená korunka

Nedotažená (nedomáčknutá) korunka - proti světlu je vidět škvírka

Utažená korunka

Správně utažená (domáčknutá) korunka hodinek

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA