hledat účet košík

Odborné názvy

Křemičitý vlásek

Převážně Omega používá ve svých opravdu velmi přesných a kvalitních strojcích vedle CoAxiálu a dvou perovníků ještě vlásek s příměsí křemíku. Tento vlásek má řadu výhod (např. se eliminuje vliv tlaku vzduchu na materiál vlásku, vliv teploty atd) díky kterým hodinky chodí velmi přesně a hlavně stejnoměrně přesně.

Jemná regulace mechanických a automatických hodinek

Mechanické nebo automatické hodinky (základ je vždy stejný) jsou z výroby nastavené na určitou danou přesnost určenou výrobcem. Pokud se nejedná o chronometr, většina strojků se dá doregulovávat na max. přesnost. Osobně jsem doregulovával Etu 2824 z 10,5 vteřiny denně v základní poloze na 0,4 vteřiny denně. Tato regulační ručka je na můstku setrvačky a pootáčením šroubku či posouváním regulační ručky do + se hodinky zrychlují a do - zpomalují. Zrychlování a zpomalování hodinek má na svědomí vlásek (to ja pružinka nad setrvačkou) - je-li činná délka vlásku delší, hodinky se zpomalují, je-li kratší, hodinky se zrychlují.

Regulace šroubkem

Na můstku setrvačky zde máme regulaci šroubkem

Nárazuvzdor - nárazuodolné hodinky

Poprvé bylo slovo nárazuvzdor použito u mechanických hodinek. Nejjemnější součástka hodinek setrvačka se skládá ze setrvační hřídele, věnce, vodítka a vlásku. A právě setrvační hřídel je zakončena velmi tenkými čepy, které se mohou při pádu hodinek ulomit. Proto se na vrchní části ložisek (krycích plátků kamenů), ve kterých čepy jsou usazeny, vkládají pružinky, které při pádu hodinek zapruží a čep díky tomu nejde na tvrdo, ale ztlumením právě díky těmto pružinkám (např. incablok) se vrací neporušený zpět do původní polohy.

Červený krycí kámen

Červený krycí kámen je odpružený nárazuvzdorem - incablokem

Perovníky s teflonovou úpravou

Tyto perovníky používá převážně Omega. Díky této úpravě mají zuby menší odvalivou sílu (resp. tření) a neztrácí se hnací síla jdoucí dále do soukolí. Tímto je docíleno stabilnějšího a tudíž přesnějšího chodu stroje.

Oweralové odpružení kovového náramku

Toto odpružení se používá hlavně u vodotěsných hodinek, kdy se náramek natahuje díky pružinnému mechanismu přímo ve sponě. Toto je velmi praktické pro převlečení hodinek přes neoprén.

strojek Longines

VYSVĚTLIVKY SLOV

Bicolor - bicolor znamená dvoubarevný. Většinou se jedná o kombinaci stříbrné oceli s prvky - vhodnými místy - zlacení.

Luneta - luneta je obvodový kroužek na pouzdře kolem skla. Tato luneta je někdy otáčivá, jindy pevná a činí přechod pouzdra ke sklu. V případě otáčivé lunety se na této lunetě měří čas - natočíte-li lunetu tak, aby na nulu na lunetě směřovala minutová ručka, měříte od této chvíle čas. Tato funkce je využívána především potápěči, proto má otáčení lunety pouze jeden směr - a to zpět - pro bezpečnost.

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA