hledat účet košík

Pravidelná údržba

Pravidelnou údržbou hodinek je myšleno jednou za určitý čas vyčištění strojku a namazání styčných ploch novými oleji. Pravidelné čištění se více týká automatických a mechanických strojků jak strojků bateriových - quartzových. Quartzové strojky mají podstatně menší soukolí s podstatně menšími tlaky a tudíž zde celková pravidelná údržba není až tolik nutná. Mechanické či automatické hodinky se doporučuje vyčistit, odmastit a namazat novými oleji 1x za 7 - 8 let, krokové ústrojí a ložisko rotoru (automat) pro udržení perfektní přesnosti stroje 1x za 4 - 5 let.

Mechanické a automatické hodinkové strojky musí být v určitých intervalech čištěny. Tyto intervaly jsou přímo závislé na tom, v jakém prostředí se hodinky nejčastěji nachází (teplotní rozdíly, prašné místnosti atd.). Pokud jsou hodinky více jak 50m vodotěsné, tyto vnější vlivy mají na znečištění strojku podstatně menší vliv. Avšak stárnutí a vysychání oleje z ložisek a styčných třecích ploch se nedá vyhnout. I když se dnes vyrábí opravdu kvalitní oleje a mnohé prestižní značky si své stroje mažou ještě dokonalejšími oleji než je standard, jsou to právě oleje, které určují délku chodu hodinek, jejich přesnost a komfort. Přetahování časového intervalu vyčištění a namazání novými oleji může mít za následek zvýšené opotřebovávání součástek v soukolí.

Obecně platí, že mechanické automatické strojky by se při denním nošení měly čistit 1x za 7 - 8 let. První známky znečištění a tudíž zvýšení odporu třecích ploch se projeví na nestabilitě přesnosti chodu, respektive zpožďování se hodinek. U automatických strojků se navíc může zkracovat rezerva chodu. Jak je výše uvedeno, zvýšením tření v soukolí a v kroku a k tomu nedostatečný nátah zapříčiní v první fázi zpoďování stroje, v druhé fázi úplné zastavení. Nejnáchylnější na znečištění je ústrojí tikotu hodinek - ústrojí kroku. Zde dochází ke stálému tření v defakto nejjemnějším ústrojí hodinek - krokové kolo, kotva a setrvačka. Mnohdy právě krok donutí uživatele donést hodinky do opravy, protože soukolí by mohlo ještě klidně několik let vydržet. Má-li strojek na vibrografu výkyv setrvačky 180° a hodinky jdou, akorát pozdí, na vině je špinavý krok. Vyčištěním kroku a případně i samonátahu a namazáním správným množstvím oleje se amplituda setrvačky zvedne na 295° a pokud se ještě zvlášť vyčistí popudný kámen a vydlička kotvy, amplituda se zvedne až na 307° (ideální maximum je 320° - 330° číselníkem nahoru či dolů, hodinky otočené na bok mají poté až o 40° - 50° amlitudu menší - má-li tedy setrvačka aplitudu číselníkem nahoru 320°, otočením na bok mohou mít hodinky amplitudu 270° a vše je v pořádku). A soukolí hlavní vč. perovníku zůstávají ve stávající čistotě se stávajícím olejem, protože zde je kvalita čistoty a olejů ještě dostačující  na několik let. Zde je vidět, že pokud hodinky pozdí dřív jak za 8 - 10 let, není zcela nutné čistit ve většině případech celý stroj, ale postačí úplně vyčistit krok. Vyčištění kroku vydrží cca. 4 - 5 let, dle typu strojku (Valjoux 7750 vydrží i déle). Pro vyčištění celého strojku se musí strojek kopletně rozebrat, vyčistit, odmastit a třecí plochy namazat. K tomuto je důležitá poznámka, že je vždy potřeba zkontrolovat, zda-li nejsou hodinky zmagnetované, protože zmagnetováním se můžou pozdit (zmenšená amplituda setrvačky na pouhých 250° díky zmagnetované setrvačce a krokovému ústrojí - lze poznat měřením amplitudy na vibrografu) nebo zrychlovat (opět zmenšená amplituda setrvačky na např. 250°, ale dotýkajícími se kolonkami vlásku se hodinky tentokrát extrémně zrychlují). Je-li krok a setrvačka v dobré kondici včetně olejů, odmagnetováním se dostane amplituda z oněch 250° na 320° - 330°. Kontrola a případná demagnetizace tedy k celkové opravě patří.

Vyčištění hodinek není až tak jednoduchá záležitost, jak by se na první pohled mohlo zdát. Hodinky jsou složeny z opravdu velmi malých až miniaturních součástek a hodinář tyto součástky musí nejen vyčistit, ale i prohlédnout a zkontrolovat jejich stav. Dle typu strojku, uložení atd, se mohou některé díly během této celkové opravy měnit za nové (díly, které nejsou uloženy v kamenech se opotřebovávají a po čase je třeba je vyměnit). Též rozdělání a následné sestavení strojku je náročná záležitost, mazání musí být prováděno v přesně daných poměrech, jelikož přemazáním stroje se docílí vylití oleje z třecí plochy a tím k opětovnému čištění. Mazání musí být minimální, vždy v přesné dávce k dané třecí ploše. K tom jsou např. u ložisek tzv. olejové misky, které svým tvarem udržují správné množství oleje stále v ložisku.

Nejsou-li hodinky vystavené extrémnímu prostředí a je-li s nimi zacházeno slušně, může být interval čištění delší a to až 8 let, někdy až 10 let. Nosí-li se hodinky jenom příležitostně, neublíží se jim, ale i tak se nevyhneme celkové opravě stroje. I když se nenosí hodinky denně, po 10 letech je dobré nechat strojek vyčistit a namazat. I když totiž olej v ložiskách není aktivní, tak stárne a jeho vlastnosti se mění. Je tedy zřejmé, že i když se hodinky nosí jenom občas, nevyhneme se intervalu čištění a namazání novými oleji. Mazání je velmi důležité - sníží tření styčných ploch až o polovinu a zároveň snižuje opotřebení součástek (v kamenovém uložení je opotřebení starým olejem minimální, toto se týká spíše uložení ocel/mosaz). Co se ale docílí nepravidelným nošením hodinek je prodloužení intervalu potřebného vyčištění stroje, jeho překontrolování a namazání, aby mohl zase dalších mnoho let spolehlivě a přesně měřit čas.

  • Celková oprava hodinek tedy obsahuje:
  • 1. Kompletní rozebrání stroje, oddělení jednostlivých dílů, sundání ručiček a číselníku. Nutno podotknout, že stroje s automatickým nátahem a datumem mají kolem 320ti dílů.
  • 2. Vyčištění všech ložisek a třecích ploch (ložiska soukolí a setrvačky, palet kotvy, vyčištění natahovacího ústrojí, vyčištění ručkového ústrojí + popř. datumového ústrojí, vyčištění ústrojí samonátahu, vyčištění a namazání hnací pružiny - pera)
  • 3. Kontrola všech součástek (obzvlášť součástek a dílů, které nemají kamenové uložení)
  • 4. Namazání všech ložisek a třecích ploch - namazání musí být provedeno přesným množstvím, aby oleje nebylo málo, brzy se nevstřebal a styčné plochy nevykazovaly známky většího tření a nebo moc - potom může olej vytéct z ložisek a styčných ploch mimo určené místo mazání
  • 5. Kompletní montáž stroje
  • 6. U vodotěsných hodinek kontrola a případná výměna těsnění (pod korunkou, pod víčkem, u chronografů pod tlačítky)
  • 7. Regulace přesnosti chodu
Tvary hodinkových ložiskových kamenů

Tvary hodinkových ložiskových kamenů s olejovými miskami hlavního soukolí:
a. válcový otvor
b. olivovaný otvor

Vůle čepu v ložiskovém kameni pro menší tření a soudržnost oleje

Vůle čepu v ložiskovém kameni pro menší tření a soudržnost oleje

Olejová stopa na paletě kotvy

Olejová stopa na paletě kotvy správně namazaného kroku

Kamenové uložení hodinkového strojku s olejovými miskami

Kamenové uložení hodinkového strojku s olejovými miskami

Kamenová ložiska jicího soukolí a kroku hodinek bez oleje - nenamazaná

Kamenová ložiska jicího soukolí a kroku hodinek bez oleje - nenamazaná

Správně namazaná kamenová ložiska

Správně namazaná kamenová ložiska jicího soukolí a kroku hodine

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA