hledat účet košík

Radio controlled

Hodinky řízené radiovým signálem mají jednoznačnou výhodu v naprosto přesném čase a když k tomu přičteme automatické seřizování datumu a zímního + letního času, vychází nám opravdu praktický ukazatel času pro zákazníky, kteří mají rádi přesnost

Radio controlled je systém plošného seřizování elektronických přístrojů k tomuto určených na přesný čas s odchylkou 1 vteřina za milion let. Přístroje, které jsou řízené radiovým signálem, chodí naprosto přesně. Nosí vlastně atomový čas, který disponuje s diferencí + - 1 vteřina za milion let. Právě atomové hodiny je počátek celého cyklu - z těchto hodin je vysílán signál do vysílačů, ze kterých chytají signál pro přesný čas všechny hodinky (přístroje) k tomu výrobně uzpůsobené.

Hodinky Radio Controlled přijímají nejčastěji signál jednou za noc a to kolem čtvrté hodiny ranní. Vysílač radiového signálu vysílá signál nepřetržitě (je-li vše v pořádku a vysílač je plně funkčí) a tudíž lze hodinky synchronizovat kdykoliv během dne. Pro příjem signálu je důležitý zvýšený přísun energie z baterie, tudíž příjem signálu je povětšinou omezen na 1x denně, aby korekce byla splněna, ale nebyla vybíjena baterie. Synchronizace 1x denně plně pro quartzový strojek stačí. Česká republika přijímá signál z nejbližšího vysílače, který je v německém Frankfurtu. Těchto vysílaču je na světě několik a vždy pracují pro přístroje schopné přijímat tento signál v okruhu cca. 1.500 - 1.600 km. Příjem rádiového signálu z vysílače však můžou rušit přímé mechanické zábrany, např. silná zeď, stromy, hory či nížiny atd.. Dnes stále více hodinek přijímá signál ze satelitu - signál přijímají hodinky téměř kolmo z výšky a tudíž je příjem podstatně čistější, zároveň máte přesný čas kdekoliv na světe. Výhodou všech přístrojů řízených signálem či radiovými vlnami není pouze přesný čas, ale i přesný kalendář.

Hodinky rádiem řízené mají většinou 3 voltovou lithiovou baterii, protože příjem signálu vyžaduje více energie ze zdroje elektronického strojku. Proto také, když je slabší baterie, hodinky přestávají "chytat" signál. Některé značky, jako je např. Junghans, doporučují v návodech, když se hodinky nachází v zóně, kde není radiový signál, vypnout tento příjem signálu, protože hodinky mají snahu hledat signál, což více vybíjí baterii. Jakmile hodinky mají stabilní příjem signálu, který je většinou 2x denně, spotřeba baterie je opět stabilní.

Příjem přesného času za satelitu

Nejnovější hodinky seřizované signálem přijímají přesný čas ze satelitu

Dosah signálu ve volném prostoru

Dosah signálu ve volném prostoru vysílaného z Franfurktu nad Mohane

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA