hledat účet košík

Výměna baterie

Quartzové neboli elektronické strojky mají pro svůj pohon zdroj energie akumulátor, také řečeno baterii. Jak dlouho vydrží baterie v daném strojku záleží nejen na typu a kvalitě baterie, ale i na typu strojku. Zatímco některé strojky mají odběr baterie minimální a výdrž baterie může být až deset let, běžné quartzové strojky mají výdrž baterie 2 - 3 roky. Např. hodinky, které nemají vteřinovou ručičku, povětšinou nemají klasické vteřinové impulsy, ale třicetivteřinové. Díky tomu, že strojek dostane dva impulsy za minutu, šetří se baterie podstatně více než v klasickém strojku, který disponuje vteřinovými impulsy, tedy 60 vteřin za minutu.

Samotná výměna baterie by měla být vždy provedena v hodinářství. Jsou-li hodinky vodotěsné, je nutné před výměnou baterie vyzkoušet vodotěsnost pouzdra. Pokud hodinky těsní, je velká pravděpodobnost, že nebude potřeba měnit během výměny baterie těsnění pod víčkem a v korunce - pravděpodobnost není ale 100%, protože některá stará těsnění jsou již zteřelá (ztvrdlá) a tím, že se vyndají ze žlábku pouzdra pro očištění a namazání gelem na vodotěsnost nemusí již zpět plnit svojí funkci. Poté je nutné vložit do žlábku pouzdra nové těsnění, které je měkké a natvaruje se přesně do mikroskopických nerovností pouzdra a víčka. Tímto pak hodinky dokonale těsní dalších mnoho let.

Indikací pro výměnu baterie je několik. Jsou strojky opatřené funkcí EOL - tyto strojky cca. 14 dní před vybitím baterie indikují prázdnost baterie čtyřvteřinovými posuny vteřinové ručičky oproti klasickým jednovteřinovým. Hodinky, které nemají funkci EOL, indikují prázdnou baterii zpožďováním strojku až úplným zastavením. Někdy se může stát, že u hodinek vydrží první baterie nejdéle. Toto není povětšinou zapříčeněno vložením nekvalitní baterie hodinářem, nýbrž nečistotami v soukolí, které se do strojku mohly dostat při otevírání hodinek pro výměnu baterie. Vždy je proto nutné před otevřením hodinek zadní víčko dokonale očistit a to samé platí i před vložením víčka zpět. Není-li si zákazník jistý tímto úkonem hodinářem, může si víčko očistit sám. Strojek pak po otevření hodinek i následném uzavření zůstává čistý a odběr baterie nenavyšuje zvýšení tření soukolí.

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA