hledat účet košík

Polokmity setrvačky

Polokmity setrvačky jsou dané výrobcem strojku a jsou přímo zodpovědné za přesnost hodinek. Obecně lze říci, že čím více je polokmitů setrvačky za hodinu, tím menší je vliv polohových chyb vznikajících nošením hodinek a tím je vyšší přesnost stroje při denním nošení. Na přesnost chodů má vliv ještě více aspektů, polokmity setrvačky však patří mezi ty důležitější.

Nejvíce je časem prověřeno 28.800 polokmitů setrvačky za hodinu, avšak například značka Zenith má u strojků El Primero 36.000 polokmitů za hodinu. Zde se dá docílit opravdu přesnosti několik vteřin za měsíc. Všeobecně se pohybují polokmity setrvačky napříč mechanickými a automatickými strojky od 18.000/h do 36.000/h (18.000/h, 21.600/h, 25.200/h, 28.800/h a 36.000/h). Pokud chceme však prodloužit rezervu chodu hodinek, jedna z variant vedle delšího pera apod. je popouštět méně energie ze soukolí a to lze udělat snížením polokmitů setrvačky. A zde, pokud máme například hodinky s 80 hodinovou rezervou chodu, jsou polokmity setrvačky sníženy až na 21.600 polokmitů za hodinu. Přesnost se zde dolaďuje právě kvalitou vlásku, jemnou regulací (regulační ručka je ovládána šroubkovým systémem) nebo regulací šroubky přímo na věnci setrvačky - tento systém je pro správný výkyv setrvačky jeden z nejlepších a tudíž zde lze docílit velmi vysoké přesnosti i při nižších polokmitech setrvačky.
Obecně platí, že čím má setrvačka vyšší počet polokmitů, tím je strojek přesnější. Důležité je ale vědět, že přesnost strojku se nejvíce projeví při nošení. Přesněji řečeno, čím vyšší má polokmity setrvačka, tím menší vliv mají polohové chyby na setrvačku a to se nejvíce projevuje během nošení. V praxi to znamená, že pokud nám budou na stole číselníkem nahoru ležet jedny hodinky s 21.600 polokmity setrvačky za hodinu a vedle hodinky s 28.800 polokmity za hodinu, při stejném seřízení (regulaci) na maximální možnou přesnost pro daný stroj za daných podmínek bude u hodinek s nižším počtem polokmitů denní diference např. 3 vteřiny denně a u strojku s vyšším počtem polokmitů 2 vteřiny denně. Na ruce ale bude strojek s nižšími počty polokmitů vykazovat diferenci třeba 5 vteřin denně, ale strojek s vyšším počtem polokmitů 3 vteřiny denně.

Mezi další technické dokonalosti ovlivňující přesnost chodu strojku patří například kvalita vlásku setrvačky. Dnes se vyrábí převážně slitinové vlásky, které jsou léty osvědčené a používají se v drtivé většině napříč všemi výrobci strojků. Dražší hodinky používají již  křemíkové vlásky, které lépe odolávají nárazům a případně i magnetickému poli. Další aspekt je kvalita olejů v krokovém ústrojí. Tento aspekt se dá ovlivňovat tím, že se jednou za cca. 4 roky krokové ústrojí vyčistí, namaže čerstvými oleji a tím je sníženo tření na minimum, což je pro výkyv setrvačky podstatné. Platí zde tedy další pravidlo a to, že čím větší má setrvačka výkyv, tím menší jsou polohové chyby. A neméně důležitým pravidlem je jemnost regulace, tedy přesněji řečeno s jakou jemností lze hodinky regulovat. Čím jemněji lze pohnout s regulační ručkou, která určuje činnou délku vlásku setrvačky, tím lépe se dají hodinky vyregulovat. A pokud shrneme tyto vedlejší aspekty dohromady, mohou mít větší vliv na přesnost hodinek než samotné kmity setrvačky.

Právě polohové chyby setrvačky nejlépe řeší jeden z nejdůmyslnějších vynálezů hodinářského řemesla a tím je turbilion. Tím, že se setrvačka nezávisle na nošení hodinek otáčí s celým krokovým mechanismem v jakési kleci kolem své osy, vylučuje se zde působení jakýchkoliv polohových chyb.
 
 

kmity setrvačky
 
 
kmity setrvačky II.
 

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA