hledat účet košík

Obsluha quartzů

Vážený zákazníku, zakoupením hodinek s elektronickým strojkem, kde je přesnost určená krystalem, jste majitelem vysoce přesných hodinek. Krystal (latinsky quartz) udává přesnost běžných hodinek kolem 5 vteřin za měsíc.

Tato přesnost je u drtivé většiny quartzových strojků nehledě na značku stejná. Pak jsou ale i strojky s vyšší přesností, které dělají max. diferenci do 10 vteřin za rok nebo strojky rádiem řízené, které chodí přesně na vteřinu. Quartzové strojky jsou ve většině případech napájené externím zdrojem a to baterií. Průměrně se v hodinkách mění baterie 1x za 2 - 3 roky, ale např. hodinky bez vteřinové ručičky, které mají impulsy do strojku jednou za 30 vteřin, mají životnost baterie až 5 let.

Obsluha základních quartzových hodinek osazených max. chronografem bývá ve většině případech stejná jako obsluha automatů. Je-li šroubovací korunka (obr. 1.), v první fázi ji musíme směrem k sobě vyšroubovat až nám "skočí" do první polohy, ve které můžeme s korunkou otáčet na libovolnou starnu a nic se neděje. Až když povytáhneme korunku do druhé polohy, seřizujeme datum rychloposuvem. A znovupovytažením korunky do polohy nejzažší si seřizujeme ručičky. Je důležité vědět, že se od 22.00 hod. do 2.00 hod. nesmí používat druhé poloha korunky (poloha pro rychloposuv datumu)kvůli pozici datumového soukolí, které je v tuto chvíli v záběru s datumovým věncem a mohlo by dojít k poškození datumového (přesuvného) palce datumu (obr.2.). Hodinky, které mají vedle datumového okénka ještě ukazatel dne v týdnu mají tento čas od 21.00 do 3.00 ráno. Některé hodinky nemají druhou polohu korunky určenou pro rychloposuv datumu. Seřizování datumu je zde poté prováděno zapuštěným tlačítkem umístěným nejčastěji na druhé straně pouzdra a stláčením tlačítka přeskakuje (se seřizuje) datum. Máme-li automaty s chronografem, chronograf se ovládá stejně jako u elektronických hodinek - vrchním tlačítkem spouštíme chronograf, tím samým zastavujeme chronograf a spodním tlačítkem vracíme všechny ručičky zpět do základní "nulté" polohy (chronograf není vhodné mít puštěný stále, jelikož nástavba soukolí chronografu nám odebírá energii ze soukolí a tím si zkracujeme rezervu chodu a znepřesňujeme čas. Chronograf používat pouze na nezbytně nutnou dobu - obr. č. 7.). Nyní tedy umíme naše hodinky nařizovat, umíme je dát do chodu a jsou-li opatřené chronografem (stopkami), umíme ovládat chronograf.

Máme-li hodinky bez šroubovací korunky s korunkou klasicky zastrčenou (obr. 2.), v této zastrčené pozici je poloha "volná", kdy můžeme otáčet s korunkou libovolně na jakoukoliv stranu bez žádného účinku. Povytažením korunky řídíme datum rychloposuvem a v druhé poloze si řídíme ručičky.

Co se týče nárazů, je na tom quartz lépe než automat. Quartzový strojek je osazen lehkými malými součástkami a celý strojek je posazen do plastové vytěsňovací vložky. Případný náraz tlumí ke stroji nejen plastová vložka, ale i kinetická síla nárazu se ztrácí v lehkém malém strojku. Tím není dáno, že se s quartzovými hodinkami může dovolit vše, ale běžné nárazy způsobené denním nošením a prací hodinkám quartz nevadí.jsme odkázáni právě na počet nátahů korunkou.

Vodotěsnost hodinek s quartzovým strojkem je značená a tudíž je stejná jako u hodinek s automatickým či jakýmkoliv jiným strojkem (obr. 3.). Utěsnění pouzdra, korunky a sklíčka je naprosto identické, tudíž jsou pooužity stejné materiály pro těsnění. Pro manipulaci s hodinkami ve vodě platí určitá pravidla, které si můžete přečíst v sekci nazvanou Vodotěsné hodinky.

U quartzových hodinek s chronografem se nedoporučuje mít spuštěný chronograf (stopky) během dne, protože chronografové ústrojí odebírá z baterie podstatně více energie jak soujolí jicí. V praxi to může znamenat, že zatímco při vypnutém chronografu vydrží baterie v hodinkách 2 roky, při stále zapnutém chronografu denně 24 hodin může baterie vydržet například pouhých 6 měsíců. Chronograf (stopky) jsou od toho, aby se používaly jednou za čas, příležitostně, když si chce člověk něco stopnout. Pro vizuální náhled pro to, zda-li hodinky jdou, slouží u chronografů malá vteřinová ručička, nejčastěji umístěna u číslice 9 - tato ručička není součástí chronografu, ale jicího soukolí.

Během nošení quartzových hodinek s chronografem se může stát, že např. nechtěným otřesem nebo nárazem hodinek se rozhodí ručičky chronografu, tzn. že po vynulování pravým spodním tlačítkem nezastaví chronografové ručičky přesně na dvanáctce. Toto lze snadno seřídit, strojky quartzových hodinek jsou vyrobané pro případné doseřizování chronografu. Seřizování chronografu se provádí dvěma způsoby:

1. Vytažením korunky do polohy pro řízení ruček zastavíme čas a hodinky jsou nejen v módu pro řízení ruček, ale i v módu seřizování chronografu. Vrchním pravým tlačítkem seřizujeme danou ručičku, spodním pravým tlačítkem si přehazujeme módy jednotlivých chronografových čítačů a centrální chronografové ručky.

2. Druhý typ strojku začíná stejně, čili vytáhneme korunku do druhé polohy pro řízení ruček. Potom zmáčkneme pravé vrchní tlačítko a držíme cca. 5 vteřin. Centrální vteřinová ručička oběhne kolem dokola o 360 stupňů a zastaví se ve výchozí poloze. Spodním pravým tlačítkem donastavíme správnou polohu centrální ručičky. Poté znovu zmáčkneme na cca. 5 vteřin pravé vrchní tlačítko a kruh nám opíše jeden z čítačů chronografu, který budeme opět pravým spodním tlačítkem doseřizovávat. a takto seřídíme všechny ručičky chronografu.



Obr. 1a
Zde vidíme závit schovaný uvnitř šroubovací korunky






Obr. 1b
Zašroubování šroubovací korunky:
3. Zatlačit korunku z polohy 3. do polohy 2.
2. Zatlačit korunku z polohy 2. do polhy 1.
1. Zatlačit na korunku v poloze jedna a při tlaku na korunku chytit první závit. Poté dotáhnout korunku k pouzdru



Obr. 1c
Nastavování hodinek se šroubovací korunkou:
0. Zašroubovaná korunka k pouzdru
1. Vyšroubovaná korunka - poloha "volné" korunky
2. Vysunutá korunka do druhé polohy - rychloposuv datumu
3. Vysunutá korunka do nejzažší polohy - nařizování ručiček (zastavení času)



Obr. 2
Nastavování hodinek s klasickou korunkou + obsluha chronografu:
0. Poloha korunky "volná"
1. Vysunutá korunka do první polohy - rychloposuv datumu
2. Vysunutá korunka do druhé polohy - nařizování ručiček (zastavení času)

1. Start stopek (chronografu)
2. Stop stopek (chronografu)
3. Vynulování stopek (chronografu)

Vodotěsnost hodinek

Obr. 3
Tabulka vodotěsnosti hodinek s quartzovýcm strojkem:
30M = vlhkotěsnost - např. déšť (vlhkotěsné)
50M = ponor hodinek max. 0,5 metru (voděodolné)
100M = ponor hodinek max. 10 metrů (vodotěsné)
200M = ponor hodinek max. 20 metrů (vodotěsné)
300M = ponor hodinek max. 30 metrů (vodotěsné)
500M = ponor hodinek max. 50 metrů (heliový ventil) (supervodotěsné)
600M = ponor hodinek max. 60 metrů (heliový ventil) (supervodotěsné)

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA