hledat účet košík

Historie hodinařiny

Čas lidé měřili již odpradávna - využívaly slunce (sluneční hodiny), časomír voskových, kdy zapálením svíčky, na které byla časová stupnice, odtával vosk a padající kuličky, které byly součástí svíčky, padaly na nějakou ozvučnou desku, čímž dávaly signál např. každou hodinu. Poté přišly na řadu nám již známé hodiny přesýpací.

Počátek prvních hodin se traduje již z konce 14. století a řemeslo hodinářské je s tímto stoletím spojené. Pojďme se ale podívat postupně, jak se vlastně měření času vyvíjelo:

Hodiny

Sluneční hodiny

Tyto hodiny byly vynalezeny v Egyptě před více než 5000 lety. Princip těchto hodin spočívá v tyči, kolem které je nakreslen jakýsi číselník a podle vrženého stínu čteme, kolik je hodin.

Vodní hodiny

Tento způsob je též velmi starý a oproti slunečním hodinám nepřesný - soustavou nádob protéká voda a měnící se hladina měří čas na číselníku nakreslený na nádobě.

Voskové hodiny

Základ je zde svíčka, která má na sobě číselník a kovové kuličky. Hořením svíce odtává vosk a my čteme, kolik je hodin - v hodinových intervalech odtaje i vosk kolem kuličky a ta padá do kovové mističky, což vyvolá zvuk cinknutí - první předvoj bicích hodin.

Přesýpací hodiny

Jemný písek, který se přesýpá z jedné baňky do druhé, měří čas. Čas je měřen buď přesýpáním veškerého písku právě z první baňky do druhé nebo tak, že na spodní baňce je jakási číselníková stupnice a písek k této stupnici přiléhající ukazuje čas.

Kyvadlové hodiny

První kyvadlové hodiny prakticky kyvadlo neměly - byl zde první krok, který tikal a právě díky tomu, že scházelo kyvadlo chodily hodine velmi nepřesně. V Čechách byl tento stroj základem dnešního orloje. Galileo Galilei roku 1580 zjistil, že tyč, zavěšená na něčem volném, pružném má pravidelné kyvy. Tyto kyvy se samozřejmě bez další vnější energie utlumují, avšak velmi pomalu - a to zcela stačí k nápadu, že tento kyv může zajistit poměrně přesný chod hodin. První mechanické hodiny však byly vyrobeny až v roce 1657 nizozemským fyzikem Christiaanem Huygensem. Nejvíce pendlovek se vyrábělo v Norimberku, v Augsburgu, Blois, Ženevě a v Londýně.

Mechanické hodiny

Mechanické hodiny jsou základem i dnešní hodinařiny. První mechanické hodiny sestavil kolem roku 850 kněz z italské Verony Pacificus. Hnací silou ozubeného kola bylo závaží. První bicí mechanický stroj se datuje již na začátek jedenáctého století s poměrně velkou odchylkou chodu. Hodiny měli pouze hodinovou ručku, pravděpodobně nasazenou přímo na hodinovém - mezilehlém kole.První pružina, která díky materiálu, ze kterého je vyrobena, má snahu se rozvíjet dodává tuto otáčivou energii dále do soukolí, kde na konci je kotva, která přímo pracuje s kyvadlem nebo jiným oscilátorem. Nutno podotknout, že závaží bylo jako hnací segment používáno minimálně ve stejné době, jako první pružina.

Quartzové hodiny

Opět základ zde tvoří soukolí, ovšem strojek nepohání pružina nebo závaží, ale baterie. Systém quartz byl vynalezen ve Švýcarsku v sedmdesátých letech.

Atomové hodiny

Nejpřesnější hodiny, které fungují na principu kmitů atomů - jejich odchylka je skutečně mizivá - vědci tvrdí, že nepřesáhne 1 vteřinu za milion let. Právě princip rádiem řízených hodin a hodinek spočívá v atomových hodinách - jejich čas je defakto přenášen na všechny časomíry, které jsou schopny přijmout signál a seřídit se.

Mechanické bicí hodiny

Mechanické bicí hodiny z půle 20. století

Hodinky

První hodinky se datují roku 1511 - ty nejstarší z nich jsou tvaru válcového a jsou celé ze železa. Sestrojil je jako první zámečník Peter Henlein z Norimberka, když nahradil dosud používaná těžká závaží pro chod hodin pružinou (perem). Tyto hodinky odbíjely každou hodinu a dokázaly jít den a půl. Roku 1587 počala ve Švýcarsku v Ženevě první výroba větších kapesních hodinek, kterou zavedl francouzský přistěhovalec hodinář Karel Cusin. Jedny z prvních klasických malých kapesních hodinek jsou vyrobeny roku 1615 - byly vyrobeny ve Švýcarsku v Ženevě hodinářem Jeanem-Baptistem Duboulem. Roku 1632 byla vynalezena smaltovaná malba na číselníky hodinek. Vlásek byl vynalezen v roce 1668 klášterníkem de Hautefeuillem z Francie, spirálovitý tvar obdržel roku 1674 a ve všeobecnou známost přišel až r. 1690. Kapesní hodinky s budíkem mohou býti už z konce 16. století, opakovačky až teprve od roku 1691.

Minutovou ručku dostaly hodinky ke konci 17. století. Kapesní hodinky do konce 19. století používaly vřeténkový krok. Roku 1722 již se nosí hodinky na zápěstí, jsou připevňovány na náramkách. V Anglii vylepšuje krokový mechanismus pan George Graham - tento krok se nazývá Grahamův krok. Roku 1728 John Harrison vynalézá přesný krok chronometrový. V roce 1755 Jean Marc Vacheron zakládá jednu z prvních hodinářských firem - Vacheron & Constantin. Tato firma ukazuje na svět první hodinářský kompletní stroj. Píše se rok 1793 a ve Švýcarsku se zakládá značka specializující se na výrobu strojků - ETA. Firma Breguet kolem roku 1795 vynalézá vylepšení setrvačky - resp. vlásku - tzv. Breguet vlásek, který vylepšuje přesnost chodu. Abraham Louis Bréguet též zdokonalil krok tourbillonový. Roku 1861 je dalším mezníkem v hodinářském průmyslu - je patentován ruční nátah korunkou hodinářem Adrienem Philippem. Adrien Philipe si též připisuje základ pro tzv. kluznou spojku pérovníku, díky níž nedochází k přetažení pera. První chronograph zhotovil švýcarský hodinář Henri Piguet z Vallé roku 1862.

Roku 1875 Nemitz vynalézá fosforeskující směs, která svítí v ručičkách. Roku 1883 je položen základ pro první bateriové hodinky. R. 1888 kromě toho, že je založena značka Certina, začína výroba kapesních chronographů - stopek (chronos = řecky čas a graphe = psáti). První impuls pro sériovou výrobu k tomuto dávají koňské dostihy v USA. Roku 1893 dne 1. dubna se zavádí středoevropský čas.

Automatický strojek švýcarské výroby ETA 2824-2

Roku 1901 vzniká opět ve Švýcarsku výroba strojků, patřících dodnes k nejlepším - Valjoux (čteno Valžů). Rok 1902 - vynalezen syntetický rubín, o šest let později je již pro svoji vyjímečnou tvrdost používán ve značném množství hodinek. 1909 - první náramkové hodinky s chronografem. Roku 1915 jsou vyrobeny první vodetěsné hodinky. Roku 1918 je vsazováno do hodinek první nerozbitné sklo. Roku 1923 Angličan John Harwood podává základ pro první hodinky s automatickým nátahem. Roku 1930 patentuje firma Rolex zdokonalení automatického nátahu hodinek na systém, který je používán dodnes. Roku 1931 vznikají první nárazuvzdorné hodinky. Píše se r. 1936 - chronografy se stávají velmi atraktivní na celém světě. Roku 1948 jsou představeny první quartzové hodinky a tohoto roku firma Jaeger LeCoultre nabízí první automatické hodinky s indikátorem rezervy chodu. Roku 1999 firma Girard-Perreagux sestavují první chronografy schopny měřit 1/8 vteřiny.

Quartzový strojek Eta

Quartzový strojek swiss ETA

Během vývoje hodinářského průmyslu vznikla společenství, ve kterých se několik značek spolčilo pod jedno vedení. Nejznámější jsou Swatch Group ( značky např. Breguet, Omega, Rado, Longines, Tissot, Certina , Swatch atd.) a Richemont (značky např. Cartier, Vacheron Constantin, Piaget, Jaeger-LeCoultre, IWC, Lange & Sohne). Avšak i přes tyto skupiny jsou stále značky, které zůstaly sami sebou, jako např. Patek Philippe, Rolex nebo Andumeras Piguet. Dnes se prodá na světě více než miliarda hodinek ročně. Prolínají se zde všechny hodinky se všemi funkcemi a designy.

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA