hledat účet košík

Podle čeho si vybíráme hodinky

V tomto článku se pokusím vysvětlit, podle jakých kritérií se nejčastěji vybírají hodinky. Tento článek jsem sepsal jak z vlastních zkušeností, tak při pohledu do minulosti na výrobu hodinek napříč různými značkami.

Na prvním místě je vzhled hodinek, čili to, jak se Vám osobně hodinky líbí. Má to svoji logiku - vždyť hodinky budete nosit denně na ruce, několikrát za den se budete dívat, kolik je hodin a pohled na hodinky není v tomto případě primárně pouze praktický (kolik je vlastně hodin), ale má i vizuální podtext, čili abych měl radost z hodinek samotných. A největší radost dělá člověku to, co se mu líbí. Tedy, podívám-li se na hodinky, které se mi líbí, má mít z toho člověk radost. Vzhled a design hodinek je tedy na prvním místě. To, že design hraje hlavní roli při výběru hodinek svědčí i fakt, že v době, kdy byla hodinářská krize v sedmdesátých letech, vznikaly vedle starých hodinářských firem firmy nové, které prorážely na trh - paradoxně ovlivněný krizí - s velkým úspěchem právě díky svým designům hodinek. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, jednou u mě zakoupil hodinky pro syna zákazník, který měl na svém zápěstí značku hodinek, kterou nosil i jeho tatínek i jeho dědeček. Tato značka byla v jejich rodině jakousi tradicí. Nicméně designově nyní nevybral pro svého syna v kolekci této značky hodinky, které by mu k synovi pasovaly, tak vybral v jiné značce stejné úrovně hodinky, které mu do jeho představy pasovaly nejlépe.

Na druhém místě je účel, pro který si hodinky kupuji, zde myšleno účel praktický. Pokud chci hodinky do společnosti, vybírám z hodinek elegantního vzezření, jednoduchých designů nejčastěji klasických hodinek na koženém pásku. Chci-li s hodinkami provozovat nějaké fyzické aktivity, mířím přímo na sportovní hodinky a aby měly nejen sportovní funkce, ale aby i sportovně vypadaly (a tady se opět přirozeně vracíme k bodu č. 1, tedy ke vzhledu hodinek). A chceme-li hodinky na denní nošení, koupíme si hodinky čitelné, nárazu odolné (aby něco vydržely) a nejlépe ještě vodotěsné.

Na třetím místě jsou to funkce hodinek. Ať už dám přednost chytrým hodinkám, quartzovým či automatickým, jsou to právě funkce hodinek, které budu využívat při denním nošení. Funkce hodinek jsou tak trošku propojené s bodem č.2 - účelem (určením), jaké hodinky chci. Chci-li tedy mít hodinky, které budou investicí a budou se dědit s pokolení na pokolení, koupím si pro tento účel kvalitní automaty. Tedy, aby se mi líbily a byly to automaty. A potřebuji-li denně pracovat s mobilním telefonem a přitom hlídat např. sportovní aktivity, koupím si chytré hodinky propojovatelné s mobilním telefonem.

Na čtvrtém místě je značka. Pokud si vyberu hodinky, které se mi líbí a mají funkce, které chci, podívám se na značku. Někdy lze jít i směrem opačným, vybírám si v značce, která je mi sympatická, model, který se mi líbí designově a vzhledem. V tomto případě hraje roli ale i finanční stránka, kterou zde nerozepisuji, protože každý má jiné finanční priority, kolik za hodinky chce utratit. Značka přímo ovlivňuje cenu hodinek a dokáže ji držet v určité míře po celou dobu životnosti hodinek. Úroveň investice tedy úroveň značky přímo ovlivňuje, ale to, jak se Vám hodinky líbí či jak jsou vyrobeny, ne.

A na dalších místech už se poměrně společně řadí vše ostatní.

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA