hledat účet košík

Praxe s hodinkami Garmin

Na této stránce se Vám budu snažit popsat moje zkušenosti s hodinkami Garmin, které nosím. Jako hodinář se i u těchto chytrých hodinek snažím tzv. "všemu přijít na kloub" a tak s nimi zkouším opravdu vše. V bodovém saznamu Vám budu popisovat určitá možná zákulisí, které Vás také můžou potkat a zde si můžete přečíst "jak na to". Současně zde jsou i nejčastější otázky zákazníků, na které zde najdete odpověď.

 
1. Otázka: Hodinky se "zamrazily" a nereagují na žádné tlačítko.
   Odpověď: Toto se někdy stává s každou elektronikou. Většinou se toto stane při nahrávání nějaké nové aplikace, např. číselníku atd. A tak jako všude, i zde pomůže restart celých hodinek. Ten se u Garminů provádí tak, že zmáčknete levé vrchní tlačítko a držíte ho souvisle po dobu asi půl minuty. Pokud to nepomůže, držte i déle. Hodinky se poté odpojí od baterie a proběhne restart. Následně hodinky znovu zapněte a na telefonu si jděte do Garmin Connect a dejte synchronizovat.

2. Otázka: Hodinky se sami odhlašují od chytrého telefonu. Nejdou mi spárovat hodinky s telefonem, neusále se mi zobrazuje "Hodinky nelze spárovat se zařízením".
   Odpověď: Párování hodinek Garmin s chytrými telefony je trošku jiné než ostatní zařízení pracující na principu propojení přes Bluetooth. První krok, který je nutné udělat, je v telefonu odstranit hodinky ze seznamu zařízení v Bluetooth (v Apple je to tak, že se u hodinek zaškrtne "Ignorovat"). Poté se Bluetooth musí úplně vypnout a zase znovu zapnout. Tímto hodinkyzmizí, telefon j eneuvidí a zmizí ze seznamu Bluetoothu i název daných hodinek.
Potom se hodinky musí zresetovat a znovu zapnout. Poté se zapne Garmin Connect a vpravo nahoře se zapne plusko. V seznamu zařízeních se najde daný typ hodinek a dá se Připojit. Na hodinkách tlačítkem vlevo nahoře si zobrazíte kruhové menu a zde si vyhledáte ikonku s názvem Synchronizovat. Pravým vrchním tlačítkem n ahodinkách spustíte tuto synchronizaci. Na hodinkách se zobrazí šestimístný kód, který je potřeba vepsat do okénka které se objeví v Garmin Connectu. Poté je potřeba počkat několik minut i přes to, že se může zobrazovat nápis "Vaše zařízení se nedaří vyhledat". Po několika minutách se hodinky s telefonem spárují a tímto spárováním se automaticky zařadí do seznamu zařízeních v Bluetooth (a zároveň přes Bluetooth propojí), což je v této fázi párování již správně.
Důležitá poznámka: Hodinky nejdou spárovat, jsou-li v úsporném režimu baterie. Máte-li hodinky v úsporném režimu, poznáte to tak, že párování s telefonem a synchronizace jsou v menu vypnuté (přeškrtnuté v šedé nevýrazné barvě). Úsporný režim baterie vypnete tak, že zmáčknete levé prostřední tlačítko a přidržíte ho, až se objeví hlavní menu. Tam najdete Napájení, zde zvolíte Úspora baterie a zmáčknutím tlačítka vypnete úsporu baterie. Poté se vrátíte zpět do menu a dáte Spárovat s telefonem.

3. Otázka: Lze do starších hodinek nahrát software, který je v nových hodinkách stejné modelové řady a tím si inovovat starý model?
     Odpověď: Každý software daného zařízení je vyvíjen jen a pouze pro konkrétní hardware. Nelze tedy vzít software jednoho zařízení a nahrát jej do zařízení jiného. Nahrát lze do hodinek pouze ten software, který byl do hodinek dodán v prvopočátku.

4. Otázka: Jak nastavím Garminy Fenixy? 
   Odpověď:
 V základu jsou Garmin Fenix, Tactix Delta a Marqi pro nastavování stejné. Levé vrchní tlačítko při zmáčknutí a přidržení cca. 2 vteřiny otevře obrazovku Kruhového Menu. Zde si můžete levým prostředním tlačítkem nahoru a levým spodním tlačítkem dolů posouvat ikonky s funkcemi, které si poté můžete otevřít zmáčknutím pravého vrchního tlačítka a nastavovat si je dle potřeby. A zpět se jde tlačítkem, ze které se z každé funkce vracíte o krok zpět - pravým spodním tlačítkem. Prostřední levé tlačítko má tři funkce - 1. Ze základní obrazovky času se krátkým zmáčknutím tohoto tlačítka dostáváte do předvoleného Menu + dalších užitečných funkcí, které se dají do hodinek nahrát, 2. Přidržením tohoto tlačítka na dobu cca. 2 vteřin se dostáváte do Menu kompletního pro celé hodinky a práci s tímto Menu - zde si lze nastavovat funkce, sporty, mapy atd. dle potřeby, přesouvat do Kruhového Menu atd. a 3. Pokud jste např. v Menu, tak toto tlačítkou slouží pro pohyb Menu směrem nahoru. Tlačítko levé spodní slouží vždy jednoúčelově a to pohyb Menu na obrazovce směrem dolů. Pravé vrchní tlačítko má dvě funkce: 1. Jste-li v Menu, je toto tlačítko potvrzovací a 2. Jste-li v módu zobrazení času a přidržíte-li toto tlačítko po dobu cca. 2 vteřin, zobrazí se Vám Menu navigace, map a sportů. A pravé spodní tlačítka je stejně jako levé spodní, jednoúčelové a to vracení se o krok zpět. Víceúčeloví jsou tedy tlačítka: pravé prostřední pro 3 funkce a pravé vrchní pro 2 funkce. Jednoúčelové jsou levé vrchní, levé spodní a pravé spodní tlačítko.
Takže například Svítivost displeje se nachází v Menu hlavním, kam příjdeme tak, že když máme na hodinkách základní obrazovku (tedy čas) a přidržíte levé prostřední tlačítko, po cca. 2 vteřinách se zobrazí Hlavní Menu. Zde si pravým prostředním nebo levým prostředním najdete sekci Doplňky, tu otevřete pravým vrchním tlačítkem a levým prostředním nebo levým spodním tlačítkem si projíždíte menu, až najedete na funkci Svítivost. Tu si otevřete pravým vrchním tlačítkem a můžete si ji přesunout do přehledného Kruhového menu. A pokud chcete obsluhovat již samotnou funkci světla, toto mají na starost opět tlačítka na levé straně uprostřed a dole - tlačítky zeslabujete nebo zesilujete svítivost. 

5. Při volání na můj telefon se mi na hodinkách nezobrazí, že mi někdo volá.
    Odpověď: Nabijte si telefon min. na 60% a v telefonu v aplikaci Garmin Connect si v Oznámení aplikace povolte Kontakty (Aplikace Garmin Connect - Vlevo nahoře Menu - Nastavení - Oprávnění pro telefon - Spravovat oprávnění - Oprávnění aplikací - Povolit Kontakty). Současně aktivujte v Garmin Connect oznámení aplikace Connect (Aplikace Garmin Connect - Vlevo nahoře Menu - Nastavení - Oznámení - Oznámení aplikace - Povolit Connect). Zde si můžete povolit více oznámení, které se Vám poté budou zobrazovat na displeji hodinek (např. SMS, WhatsApp atd.). Pokud to nepomůže, odpojte telefon od hodinek a znovu spárujte, půjde-li bez Bluetooth. Nepůjde-li, tak spárujte přes Bluetooth. Současně dovolte, aby aplikace Garmin Connect běžela na pozadí i v případě, že máte aktivovaný Spořič baterie. Na hodinkách si poté můžete zvolit, zda-li chcete oznámení o volání akustické - slyšitelné (hodinky pípnou) nebo pocitem na ruce (hodinky zavrní). Na displeji hodinek se zobrazí volané číslo nebo přímo jméno volajícího, máte-li ho uloženého v mobilním telefonu v kontaktech. Současně se zobrazuje na displeji zelené sluchátko pro příjem hovoru a červené sluchátko pro ukončení hovoru - stlačením tlačítka u zeleného sluchátka aktivuji (přijímám) hovor, avšak samotný hovor fyzicky již musí probíhat po mobilním telefonu.

6. Na hodinky mi nechodí oznámení o sms zprávách.
    Odpověď:
Pokud už jste tuto funkci aktivní měli a byla v pořádku (tzn. hodinky byly propojené s telefonem a sms oznámení zobrazovaly), vypněte a znovu zapněte hodinky. Tímto "restartem" se hodinky znovu spárují s telefonem a načtou vše znovu včetně sms oznámení. Toto přerušení komunikace může nastat, když na delší dobu rozpojíte hodinky s telefonem. Pokud již v prvopočátku nastavování máte vše nastavené, ale sms zprávy se na hodinkách nezobrazují, musíte v Garmin Connect (aplikaci, kterou máte nahranou ve Vašem mobilním telefonu), povolit funkci oznámení sms. 

7. Kde se zobrazují Datové obrazovky, které si mohu donahrávat z Connect IQ?   Odpověď: Těmito aplikacemi lze obohatit většinou sportovní funkce hodinek. Např., aktivujete-li si běh, tak kombinací tlačítek pro volbu zobrazovaných údajů hodinek při běhu máte možnost volby mnoha variant a kombinací funkcí, které se Vám na hodinkách budou zobrazovat. A v Ostatní si poté můžete zvolit Datové obrazovky a tam potvrdíte tu funkci, kterou jste si do hodinnke nahrály přes Connect IQ. Např. u hodinek Garmin Fenix (ostatní hodinky to mají hodně podobné, akorát tam může být jiná kombinace tlačítek) je postup takovýto: Pravým horním tlačítkem vyvolám sportovní aktivity a tu, kterou chci provozovat, opět pravým horním tlačítkem potvrdím. Na displeji se zobrazí datoví pole, která mi budou ukazovat jednotlivé funkce. Poté otevřu levým prostředním tuto aplikaci a zobrazí se Nastavení. Poté zmáčknutím pravého horního tlačítka otevřu sekci Datové obrazovky. Dvakrát potvrdím pravým horním tlačítkem, objeví se mi na displeji Rozvržení a pod ním údaj Datová pole. Levým spodním tlačítkem najedu na Datová pole a pravým horním otevřu. Bliká mi první datové pole, které mohu měnit. 

8. Mám I-phone a nezobrazuje se mi kalendář na hodinkách, přitom v telefonu kalendář mám a mám ho i propojený s kalendářem v počítači.
   Odpověď:
Pro propojení kalendáře v I-phone a hodinek Garmin je potřeba jít do Nastavení - Hesla a účty - Přidat účet s Google kalendářem v mobilu. Poté zrestartovat hodinky a případně i telefon. Hodinky se propojí s kalendářem a budeou se Vám zobrazovat informace, které máte v kalendáři.

9. Jak zaktivuji rozsvícení displeje při nákonu ruky?
    Odpověď: Vyberte možnost Menu (např. u Garmin Marq se Menu vyvolá levým prostředním tlačítkem, které držíte po dobu cca. 3 vteřin. Poté levým spodním tlačítkem rollujete dolů až k údaji s názvem Systém. Tento Systém otevřete pravým horním tlačítkem a opět levým spodním rolujete až k parametru Podsvícení. Opět pravým horním tlačítkem otevřete podsvícení a zde otevřete buď Ne během aktivity nebo Během aktivity. Současně se Vám otevře Menu všeho, co bude při aktivaci v tomto parametru vydávat světlo. A zde levým spodním narolujeme na údaj s názvem Gesto a potvrdíme pravým horním, aby na displeji u Gesto bylo napsáno Zapnuto. Můžete mít Gesto Zapnuto aktivované jak v parametru Během aktivity, tak v parametru Ne během aktivity. Poté, když zápěstí s hodinkami nakloníme, displej se nám automaticky rozsvítí na stanovený čas, který si lze nastavit hned údajem vedle Gesta a to s názvem Odpočet. Nastavíme-li si tedy na Odpočtu např. 15 vteřin, displej se nám při náklonu ruky rozsvítí na časový úsek 15 vteřin. I úhel náklonu hraje roli, někdy se displej nerozsvítí ihned. A pokud se s touto funkcí nasvícení displeje nespokojíte, v tomto menu si aktivujte Tlačítka zapnuto a displej se Vám po této aktivaci rozsvítí vždy při zmáčknutí jakéhokoliv tlačítka a to opět na časový úsek zadaný v sekci zvané Odpočet.

10. Jak mám rozumět terminologii kalorií? Respektive, na hodinkách se mi číslo kalorií neustále mění, co to znamená?
      Odpověď: Když si najedete ve Vašich hodinkách na údaj s názvem Kalorie (KCal), zobrazí se Vám garf se dvěma údaji. První údaj, ten nižší, Vám ukazuje kalorie spálené nějakou aktivní činností, tedy nějakým pohybem. A druhý údaj, ten s vyšším číslem, to je údaj Bazálního metabolismu (BMR), tedy kalorií, kterí Vaše tělo potřebuje na běh základních životních funkcí jako je třeba dýchání atd. - ten se vypočítává z prvotních údajů, které vkládáte při první aktivaci hodinek: výška, váha, pohlaví a věk. Bazální metabolismus se měří v naprostém klidu a je to ten, který můžeme zrychlit či zpomalit (nesmyslené diety - zpomalení, aktivní svalová hmota - zrychlení). A k tomuto údaji se během dne přičítají kalorie tzv. Klidového metabolismu (TEF) - tento metabolismus nám pracuje na příjmu, trávení a vstřebávání potravy. Na hodinkách tedy máte pevně stanovené kalorie bazálního metabolismmu a ten se během dne navyšuje o kalorie klidového metabolismu. A pokud se jdete hýbat, k tšmto dvou položkám se ještě přičítá třetí a to kalorie aktivní. A když si pak otevřete parametr Kalorie (nejčastěji zmáčknutím pravého horního tlačítka - např. Garmin Marq), otevře se vám na hodinkách stránka s celkovým součtem Vašich aktivních a klidových kalorií.

11. Hodinky Garmin ukazují i aktuální teplotu. Jaká je vlastně tato telota - teplota těla nebo teplota vzduchu? A nebo mix. obojího?
     Odpověď: Máte-li hodinky na ruce, hodinky Vám ukazují teplotu okolního vzduchu, ovšem ovlivněnou teplotou Vašeho těla. Pokud tedy chcete aktuální teplotu okolního vzduchu, musíte hodinky sundat a nechat několik minut volně mimo zápěstí. Poté Vám ukážou přesnou teplotu vzduchu.

12. Lze do hodinek nahrát nějaké hry?
      Odpověď: Ano, přes Garmin Connect IQ lze mít v hodinkách Garmin základní (dřívě počítačové) hry.

13. Nahrál jsem si do mobilu aplikaci Garmin Explore a nejdou mi zobrazit mapy.
      Odpověď: Je potřeba nahrát tu mapu, kterou lze stáhnout (např. mapu Ameriky) a poté prstem na displeji najet na oblast Evropy. Tímto se poté v sekci Stahování map zobrazí státy Evropy, včetně České republiky. Pokud se po stažení mapy České republiky na základní úvodní obrazovce Garmin Explore mapa nezobrazí, je nutné si ťuknout vpravo nahoře na navigační kurzor - tímto se ihned mapa zobrazí.

14. Nejde mi nahrát do hodinek Wifi, přitom signál mám doma plný.
      Odpověď: Je potřeba vše odhlásit a znovu přihlásit, pak zadat znovu heslo.

15. Lze na hodinkách přijímat zprávy z Whats Appu?
      Odpověď: Ano, lze. V Androidu si otevřete aplikaci Garmin Connect, klepněte na ikonku nacházející se v levém horním rohu, jděte do Nastavení, tam klikněte na Oznámení a vyberte Oznámení aplikace (Notifications) - zde přejděte dolů a vyberte Whats App. V Ap´ple jděte do Nastavení, poté Vybrat Notifications, poté v možnosti Zobrazit náhledy a vyberte Vždy nebo Při odemčení, poté jděte do Notification Style a zde aktivujte tlačítko vepředu na Whats App.

16. Hodinky jsem koupil aktivní (Fenixy) a nejdou mi napárovat s telefonem.
      Odpověď:
Tento krátký návod bue stejný pro Fenixy, Quaticy, Tactix Delty i Marqi. Zmáčkněte levé prostřední tlačítko a přidržte cca. 3 vteřiny. Zobrazí se Vzhled hodinek. Poté zmáčkněte levé prostřední tlačítko ještě jednou, tentokrát krátce. Zobrazí se Systém. Zmáčknutím pravého vrchního otevřete Systém a krátkým mačkáním levého spodního tlačítka nalistujete Obnovit. Zmáčknutím pravého vrchního tlačítka otevřete sekci Obnovit a mačkáním levého prostředního tlačítka nalistujete položku s názvem Obnovit výchozí data. Pravým vrchním potvrdíte a tímto dostanete hodinky do továrního (výchozího) nastavení. Poté se hodinky sami vypnou a sami zapnou a již je lze přidat do Garmin Connect a napárovat s telefonem.
 
17. Umí hodinky Fenix nebo Epix funkce pro piloty (funkce pro létání)?
      Odpověď:
Neumí, toto umí pouze hodinky přímo určené Garminem pro pohyb ve vzdušném prostoru (Marq Aviator nebo D2). D2 a Marq Aviatory mají v sobě databáze letišť, které se do jiných hodinek nedají donahrát. Tato databáze letišť má v sobě parametry přistávacích drah, komunikační frekvence atd.

18. Jak mám vypnout v hodinkách Expediční režim?
      Odpověď:
Ukončením aktivity Expediční režim ukončíte i tento režim. Expediční mód je samostatnou aktivitou.

19. Lze deaktivovat všechna tlačítka u hodinek?
      Odpověď:
Ano, toto lze nastavit tak, že přidržíte déle levé prostřední tlačítko, potom v menu nastavení sjet až úplně dolů na Systém, pak na Automatický zámek a tam vybrat Během aktivity. Deaktivace tlačítek je dobrá ve chvíli, kdy si nejste jistý, zda byste si během sportovního výkonu nechtěně nezmáčkli některé s tlačítek a tím si hodinky nechtěně nepřeštelovávali.
 
20. V Garmin Connect v mobilním telefonu se mi ukazují nepřesné údaje, jiný srdeční tep, jinak oxymetr atd.
      Odpověď:
Pravděpodobně máte na Garmin Connect přihlášené ještě jiné hodinky a Garmin Connect si bere údaje z těch hodinek, které jsou vždy k telefonu nejblíže.  Buď toto akceptovat nebo jedny z hodinek odhlásit z Connectu a mít na Connectu přihlášeny pouze jedny.
Máte-li pouze jedny hodinky a toto se Vám děje, máte v telefonu pravděpodobně dva účty. Na jednom účtě se mohou zobrazovat pouze momentální data a na druhém, který je tím hlavním, se nahrává vše ostatní. Ideální je odpárovat hodinky od všech telefonů a účtů, kdy byly hodinky připojeny. Poté tyto hodinky smažte ze všech Bluetooth menu telefonů pro přerušení párování. Následně hodinky i telefony restartujte a po restartu připojte hodinky pouze k jednomu účtu.

21. Hodinky mi na displeji ukazují, že chtějí nějaký licenční poplatek a nechtějí mě pustit do normálního režimu hodinek. Nefunguje ani tvrdý restart. Co s tím?
      Odpověď:
Toto se může stát, pokud jste si náhrávali nějakou aplikaci z Garmin IQ a tato aplikace nebyla vytvořena Garminem, ale třetí stranou. Ideální je uvézt hodinky do továrního nastavení a informační obrazovka na displeji zmizí. Hodinky poté můžete opět používat jako dříve.
 

22. Mám hodinky a hrudní pás a hrudní pás se mi od hodinek odpojuje. Čím to je?
      Odpověď:
Ve chvíli, kdy spárujete hrudní pás s hodinkami, hodinky hrudní pás vnímají, ale tep si z něho neberou. Tep, který se v danou chvíli zobrazuje na hodinkách, je tep ze senzorů hodinek, takže tep ze zápěstí. Tep z hrudního pásu začnou hodinky přijímat až ve chvíli, kdy v hodinkách zapnete nějakou sportovní aktivitu. Je to takto udělané pro šetření baterie, aby baterie vydržela co nejdéle.
 
23. Koupil jsme si nový telefon, hodinky mám odhlášené a nemohu je k novému telefonu připojit. Jak jhodinky připojím na nový telefon?
      Odpověď: Hodinky si stále pamatují napojení na starý telefon a nelze je připojit na telefon nový. Je potřeba hodinky dát do původního továrního nastavení, čili najet do hlubokého menu, tam najet do Systém a zde Obnovit. A v Obnovit vyhledat Obnovit tovární nastavení a zde potvrdit Ano. Hodinky se během chvíle nastaví do původního továrního nastavení a poté postupovat, jako když koupíte nové hodinky.
 
24. Nemohu připojit hodinky k aplikaci Garmin Express pro nahrání Topo Czech map, čili podrobných map České republiky.
      Odpověď: Hodinky je potřeba propojit s originálním kabelem Garmin. V hodinkách aktualizovat nejnovější verzí software a dokončit veškerá stahování. Nepoužívat prodlužovací kabely. Lze propojovat do počítače nebo notebooku přes USB A kabel (je potřeba použít redukci z USB C na USB A), ideálně přes zadní port (ne přes port zepředu). Vyčkat na propojení, někdy propojení hodinek s počítačem nějakou dobu trvá.

 
 

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA