hledat účet košík

Historie hodinek

Hodinky ukazují čas a jsou po staletí hodnotným šperkem zdobícím pány i dámy. Ale vedle tohoto šperku zde máme úžasnou technickou dokonalost, která se po staletí vyvíjela a inovovala.

Pokud se soustředíme na vzhled hodinek, dělíme hodinky na odvětví, kam a kde chceme hodinky nosit nebo za jakým účelem. V levém spodním menu nacházíme sekční oddělení hodinek, kde si můžete přečíst o jednotlivých hodinkových stylech.

První hodinky byly kapesní a byly vyrobeny v roce 1511. Byly kompletně celé ze železa a byly válcovitého tvaru - základní mechanický strojek byl tenkrát ještě "velký" a tak válcoviyý tvar lépe umožňoval vložení strojku do pouzdra. V tento čas nebyly ještě příliž velké zkušenosti ze slitinami kovů - hodinky proto byly vyrobené celé ze železa, čemuž odpovídala i jejich váha. Oproti dnešním lehkým hodinkám byly opravdu těžké, avšak na tehdejší dobu tato váha byla nepodstatná. První zákazníci mohli nosit čas s sebou, což byl úžasný komfort. A popularita času v kapse byla stále větší. Proto se začaly vyrábět detaily navíc, které stále více zkrášlovaly tyto kapesní časomíry a stále více se z "kapsáčů" stává šperk.

První větší sériovou výrobu kapesních hodinek započal 1587 ve švýcarské Ženevě francouzský přistěhovalec Karel Cusin. Tyto hodinky jsou stále poměrně větších rozměrů pouzder - těší se však oblibě zákazníků v celé Evropě. První kapesní hodinky dnešních rozměrů byly vyrobeny hodinářem Jeanem Babtistem Duboulem ve Švýcarsku. A hodinky jsou decentně tenčí a menší. Díky tomu jsou příjemněji nositelné. Roky 1632 se zdobí číselníky hodinek smaltem a malbami na smalt. Z hodinek se stává skutečný šperk. A inovace nejsou jen estetické - roku 1690 se do základního jicího strojku přidává první komplikace - budíček. Budíček je využíván zejména muži, hodinky s budíčkem jsou větších rozměrů. Menší hodinky zdobené malbami na smalty obdivují stále více ženy. A roku 1722 se kapesní hodinky předělávají na zápěstí a vznikají první náramkové hodinky. Nosí je ženy a náramek je velmi ozdobný. Můžeme si povšimnout, že od vyrobení prvních hodinek uběhlo téměř 135 let, než se hodinky začínají nosit na zápěstí. Tím však obliba kapesních hodinek neupadá - "kapsáče" se vyrábí v sériích stále a zejména muži nacházejí klasiku nosit kapesní hodinky v kapsičkách vest, kde tradičně zdobí řetízek chránící hodinky před upadnutím. Rok 1766 se zapsal do dějin hodinářského řemesla prvními hodinkami, které již spolehlivě měřily čas s rozumnou denní přesností.

A od roku 1728 se stále více hodinářů zabývá vylepšováním a inovacemi hodinkových strojků. John Harrison vynalézá přesný chronometrový stroj. Tento stroj používá dosud nejlepší materiály pro výrobu hodinek a díky pečlivému seřízení je tento chronometr velmi přesný. A synonymum chronometr dnes též znamená přesnost - chronometry, již ne námořní, ale aplikované do strojků náramkových hodinek, jsou puncem maximální přesnosti mechanických automatických hodinek. A roku 1755 vzniká jedna z prvních firem na výrobu hodinek, známá i dnes - Vacheron Constantin. V době založení této firmy ještě neexistovaly automobily - a již se vyráběly precizní krásné hodinky. Právě Vacheron Constantin vyráběl pro své hodinky první kompletní svůj strojek. A roku 1793 vzniká jedna z největších firem na výrobu strojků Eta. A co se týče machanických automatů, vedle Valjoux si toto prvenství držela po staletí. Vedle dnešních špičkových výrobců strojků Piaget a Jeager LeCoultre, jejichž strojky a komponenty jsou velmi drahé, zaujímá Eta, která již vlastní Valjoux, prvotní místo výrobce mechanických strojků na světě. Ety a Ety Valjoux se používají ve všech kvalitních hodinkových značkách - Tissot, Certina, Hamilton s úpravami základen a modření šroubků Longines a v chronometrovaných verzích Tag Heuer, Breitling a Omega.

Každá značka hodinek měla a má svoji úroveň danou historií, vlastními inovacemi, vlastními stroji a v neposlední řadě cenou. Do ceny se promítá nejen kvalita daná originálem, ale i prestiž daného loga. Rozdělíme-li nejznámější značky hodinek do cca. tří úrovní, v základní světové střední třídě jsou hodinek Tissot, Certina, Oris, Edox, Mido. Vyšší třída hodinek patří značkám Rado, Baume et MercierTAG Heuer, Breitling, Omega, Rolex, Cartier, Chopard, Panerai, Glashütte. A nejvyšší třídu obsazují firmy IWC Schaffhausen, Jaeger LeCoultre, Piaget, Blancpain, Breguet, A.Lange&Shöne, Piguet, Vacheron Constantin a Patek Philippe.

Hodinky dnes nejsou pouze ukazatel času, ale vedle praktického či zdobného účelu jsou doplňovány mnoha funkcemi, jako například dnem v týdnu, datumem, kompasem, hloubkoměrem, výškoměrem, stopkami, tachymetrem, mezičasy atd. Hodinky již nejsou pouhou časomírou, ale nezbytnou součástí každého, kdo si na doplňkové funkce hodinek potřebné ke své práci či ke svému koníčku zvykl a komu usnadňují plnit si své výkony a cíle.

Image, které lze vyjádřit hodinkami, není zanedbatelné. Stejně jako šaty nebo boty, hodinky vyjadřují styl a úroveň majitele či majitelky. A toto vyjadřuje nejen model hodinek, ale i značka. Spolu se značkou si zákazník kupuje její tradici, její kvalitu. Hodinky je potřeba brát jako jeden z nejtarších strojků a designů, které lidstvo vymyslelo, který se vyvíjel skutečně po staletí až prakticky k dnešní dokonalosti. A krásné je na tom to, že se stále vyvíjí.

Výroba hodinek je poměrně náročná záležitost a opravdu kvalitní hodinky mají výrobně vysoké náklady. V prestižních značkách tak nacházíme hodinky za desetitisíce, které se však odvděčí vysokou úrovní a velmi dlouhou životností - ano, takovéto hodinky se potom dědí. A i cena za takovýto starožitný klenot je vysoká.

Hodinky EDOX

Hodinky Edox patří k nejelegantnějším hodinkám na světě

Omega Seamaster James Bond

Omega Seamaster James Bond jsou sportovněelegantního charakteru

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA