hledat účet košík

Mechanické hodinky

Mechanické hodinky jsou jeden z nejstarších samoobslužných mechanismů vůbec a je zde krásně zkombinován důvtip lidského myšlení s fyzikálními jevy a vlastnostmi materiálů.kci s názvem Kluzná uzda perovníku), která zabrání přetažení pera a přitom dokáže pohánět stroj až 48 hodin.

Krása mechanického stroje

Krása mechanického stroje spočívá v jeho preciznosti

Mechanické strojky pracují na základě energie, kterou vytváří rozvíjením pero v perovníku. Na základě rozvíjení této hnací pružiny, která je nejčastěji vyrobena ze slitiny kovů pro ideální sílu rozvíjení, se roztáčí soukolí, které je zpřevodováno do rychla. Toto soukolí je zakončeno krokovým kolem a kotvou, kde se otáčivý pohyb soukolí mění na kývavý pohyb kotvy a následně kmity setrvačky. Soukolí je uloženo v kamenech (to jsou ty červené ložiska na obrázku), aby v těchto kamenových ložiskách dobře držel olej, který je nutný pro správný chod soukolí a dokonalý vystředěný otáčivý pohyb kol.

Jak již bylo výše zmíněno, soukolí je ukončeno strvačkou. Pero, uložené v perovníku, tento perovník roztáčí a ten svým ozubením roztáčí kolo minutové. Toto minutové kolo zastává dvě funkce - v první funkci dále přenáší energii ke kolu mezilehlému, které poté roztáčí kolo vtšřinové a vteřinové kolo roztáčí kolo krokové. A krokové kolo již nemá klasické ozubení pro přenos otáčivé energie, nýbrž ozubení je uzpůsobeno pro přenos tlaku do kotvy, která díky sklonu čel zubů krokového kola kýve v daném rytmu ze strany na stranu. A tato kotva dává impulsy setrvačce. A druhá funkce minutového kola je ta, že minutové kolo je prodloužené do ručkového soukolí. Na tomto kole - jak nám název sám napovídá - je nasazená minutová ručička. A díky přenosu energie minutového kola v ručkovém soukolí pomocí kola střídného je roztáčeno kolo hodinové, na kterém je nasazena ručička hodinová. Jak již bylo výše popsáno, soukolí je zakončeno setrvačkou, která kýve na základě popudů kotvy a vrací ji vlásek umístěný přímo na setrvačce. A právě díky setrvačce můžeme hodinkový strojek zrychlovat nebo zpomalovat podle činné délky vlásku. Tato spirálová pružinka vrací setrvačku z výkyvů a určuje frekvenci a výkyvy setrvačky. Vlásky se vyrábějí z různých slitin, aby co nejlépe odolávaly vnějším vlivům - např. značka Rolex vyrábí vlásky ze slitiny Parachromu-Blu, který je velmi odolný proti magnetickému poli. A čím větší má výkyv setrvačka, tím se hodinky více zpomalují a naopak. Setrvačka je prakticky nejjemnější součástkou v mechanických hodinkách a její kvalita je přímo úměrná k perfektnímu vyregulování přesnosti hodinek.

Mechanické pánské hodinky jsou dneska již spíše vyjímkou, přesnějí řečeno raritou, tradicí. Ale to je právě krásné a tyto hodinky mají stále mnoho příznivců - vždyť je to sentimentální, každé ráno si natáhnout hodinky.

Mechanické dámské hodinky se vyrábějí ještě méně jak pánské - ženy si rychleji zvykly na luxus quartzových hodinek a mechanika je v tomto sortimentu víceméně okrajovou záležitostí.

Hodinky na natahování nebo natahovací hodinky - ano, takto se lidově machanickým hodinkám říká. Měli bychom- li porovnat hodinky bateriové a mechanické, je to jako srovnání s auty - quartz starý cca. 80 let poháněný vnějším zdrojem energie, první auto v roce 1885. V poměru s mechanickými hodinkami by zde muselo být auto, které jezdí na pohon jiný než je nafta či benzín - na pohon podstatně levnější, spíše zadarmo. Mechanické strojky jsou opravdu dokonalost, nad kterou se zatajuje dech. Klasický tikot strojku spojený s tradiční diferencí, která je díky novým a novým inovacím stále více minulostí a hodinky chodí přesněji a přesněji. A právě v minulosti tolik známých švýcarských hodinářských značek inovovalo tyto mechanismy a díky pilnosti, důmyslnosti a chytrosti hodinářů jsou dnes mechanické strojky doplňovány samonátahem, datumem, dnem v týdnu, máme hodinky s věčným kalendářem, hodinky bicí, hodinky se stopkami atd. Za každou takovouto nástavbou, která je doplňená k základnímu jicímu mechanickému strojku, stojí stovky a stovky hodin pilné práce spojené s neúnavným přemýšlením, jak tuto nástavbu uvést do praxe, aby byla spolehlivá.

Schéma mechanického strojku

Z perovníku jde energie do soukolí, které je zpřevodované do rychla

Mechanický strojek švýcarské výroby ETA

Mechanický strojek švýcarské výroby ETA

Pero v rozvinuté a svinuté podobě

Zde máme možnost vidět pero v rozvinuté a svinuté podobě

pero automatických hodinek

Zde vidíme konec s-pera s kluznou spojkou - pero automatických hodinek

Pero v perovníku

Pero v perovníku - hnací síla všech mechanických hodinek

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA