hledat účet košík

Sportovní hodinky

Sportovní hodinky jsou velmi vyhledávaným pomocníkem pro nejednoho amaterského i profesionálního sportovce. Majiteli či majitelce dokáží dle zvoleného modelu s maximální přesností měřit stopovací čas, tep, puls, mezičasy, lze mít i funkci krokoměru atd. Hodinky pro sport se již vyrábí desítky let a neodmyslitelně dnes do sportu patří.
A nyní trochu historie - první chronograph zhotovil švýcarský hodinář Henri Piguet z Vallé roku 1862. Mluvíme zde na začátku záměrně o chronografech, protože chronografy jsou nejčastějšími sportovními hodinkami na světě. Chronograf (chronos = řecky čas a graphe = psáti) jsou vlastně stopky umístěné do hodinek. A právě tyto hodinkové stopky byly vyrobeny tehdy pro jeden z nejoblíbenějších sportů - koňské dostihy. Jejich popularita byla obzvláště veliká v Americe - trh zde byl tedy dostatečně veliký pro odbyt hodinek se stopkami.
Dnes jsou chronografy - ač sportovní záležitostí - vkládány i do elegantních hodinek a mnoho zákazníků žádá tyto hodinky vzhledem ke stálé atraktivnosti designu.
Sportovní hodinky jsou mnohdy osazovány speciálními funkcemi již na pouzdře - na lunetách bývá často tištěná telemetrická stupnice. Tato stupnice nám měří vzdálenosti na základě principu šíření zvuku. Když nám např. blýskne na obloze a my spustíme stopky, po zahřmění stopky zastavujeme a na stupnici čteme vzdálenost v kilometrech, kde bouřka je. Velmi často se na lunetách objevuje tachymetrická stupnice - ta nám zase dokáže ukázat rychlost na danou vzdálenost, kterou jsme jeli. Lunety jsou též otáčecí a tohoto mohou zase využívat sportovní letci a potápěči.
Hodinky určené pro sport jsou častěji masivnějších pouzder. Základní předpoklad sportovních hodinek je vodotěsnost. Tato vodotěsnost by měla být minimálně na koupání, čili označení na číselníku 5 bar neboli 50 m. Ideální jsou však 100 a 200 metrově vodotěsné hodinky - tyto hodinky jsou totiž též konstrukčně stavěné i na silnější nárazy a tímto i na hrubší zacházení. Proto se velmi často do sportovních hodinek vsazují safírová nepoškrabatelná skladoplněná antireflexní vrstvou, díky které i při přímém svitu slunce na hodinky dokážeme krásně číst veškeré informace z hodinek - respektive z číselníku. I korunky jsou v těchto hodinkách masivnější a v mnoha případech pro lepší vodotěsnost a odolnost vůči nárazu šroubovací.
Budeme-li se věnovat v několika řádcích sportovním hodinkám mechanickým (automatům), je důležité mít v těchto hodinkách nárazuvzdor. Taktéž je nutná odolnost vůči magnetickému poli. Dnes již takřka všechny kvalitní strojky mají tyto pozitiva jako nutnost v základu. A zde je obzvlášť nutná masivita až robustnost pouzdra - tato robustnost tlumí nárazy, lépe odolává tlakům vody v hloubkách a celkově jsou hodinky odolnější.
Pásky a náramky jsou další důležitou součástí sportovních hodinek. Mnoho sportovních hodinek je plastových či kaučukových a pásky jsou ze stejných materiálů. Tyto materiály perfektně odolávají vodě a dobře se tvarují na zápěstí. Mnohé pásky jsou opatřeny pojistkou zapínání, prodlužovací sponou pro neopreny a jinými zlepšeními pro pevnost hodinek na zápěstí. Kovové náramky jsou masivnějších článků a zde je obzvláště kladen důraz na pevné zapínání.
Pánské hodinky určené pro sport jsou pro aktivitu velmi přínosné. A nyní vidíme, že hodinky na sportování nemůžou být všechny, že tyto časoměřiče nebo měřiče různých sportovních aktivit musí být k tomuto účelu vyrobené a sestrojené. Vyberete-li si však takovéto hodinky na zápěstí, za čas si již prakticky nedokážete představit sport bez tohoto perfektního pomocníka.
Dámské hodinky určené pro sport jsou stejně jako pánské většinou odlehčené a v dnešní době dávají dámy mnohdy přednost chytrým hodinkám, které mají řadu sportovních funkcí a vypadají dobře. Klasické sportovní hodinky jsou osazeny převážně chronografy nejen pro sportovnější design, ale i pro funkčnost chronografu - stopek. Současně je u sportovních dámských hodinek zvýrazněna i čitelnost hodinek, jelikož při sportu je důležité rychlé čtení času z hodinek, třeba jen letmým pohledem.

Na našem webu můžete zhlédnout sportovní hodinky ve značkách Certina v sekci Sport Collection, Tissot v sekci T-sport, Jacques Lemans v sekci Sports, Suunto je kompletně sportovní, Casio v sekci Casio Sport, Citizen v sekci Eco-drive, Speedo sport a Dunlop jsou kompletně sportovní a Timex v sekci Performance sport.


Sportovní hodinky Certina Cascadeur Sportovní hodinky Tissot Sportovně laděné hodinky Citizen



Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA