hledat účet košík

Druhy skel

Křemík - křemíkové

Nejběžněji používané sklo v hodinářském průmyslu, kde je hlavní výhodou poměr ceny a kvality. Není tak tvrdé jak safírové, proto vydrží i prudší náraz, ale lze ho poškrábat hrubším mechanickým zatížením. Výměny těchto skel se většinou pohybují od 70,- kč do 500,- kč.

Sapphire - safírové

Safírové sklo - nepoškrabatelné sklo odolávající jakémukoliv otěru. Výměny skel jsou dražší než ostatní. Safírové sklo je ve skutečnosti syntetický (umělý) korund. Na stupnici tvrdosti se nachází na číslici 9 - nejtvrdší na světě je diamant s číslicí 10. Pro porovnání - křemíkové sklo se pohybuje v číslech mezi 4 - 5. Základ pro safírové sklo je oxid hliníku, který se taví při teplotě 2150 stupňů.

Praxe ukazuje, že lépe odolávají rozbití mírně vypouklá safírová skla. Je to pravděpodobně díky tomu, že předmět, který narazí do skla se sveze po vypouklém skle, zatímco na rovné sklo je náraz přímý - tupý. Vypouklé sklo je i svým tvarem pevnější a nárazům na straně lépe odolává.

Na některá safírová skla se nanáší antireflexní vrstva, která eliminuje případné odlesky, které safírové sklo může vytvářet např. při přímém nasvícení hodinek. Nejúčinnější je antireflexní vstva nanesená na vrchní straně skla, nevýhodou je zde možné škrábnutí této vrstvy, což může činit dojem škrábnutého safírového skla. Z tohoto důvodu se setkáváme s antireflexní vrstvou na spodní straně skla, která není tolik účinná jako vrchní (nepohlcuje odlesky tak efektivně jako vrchní vrstva), avšak nehrozí zde jakékoliv mechanické poškození. V některých případech sklíčko disponuje antireflexní vrstvou oboustrannou.

Vypouklé sklo

Jinak též nazývané sférické. Jedná se o křemíkové sklo, které díky tomu, že je vypouklé, získává vlastnosti čočky a tudíž zvětšuje číselník, na kterém je potom lépe čitelný čas, datum apod.

Antireflexní sklo

Antireflexní sklo je sklo, přes které uvidíte i na přímém slunci - toto sklo dokáže pohltit jasné světlo, přímý svit i odlesky skla (tzv. prasátka) a vy skrz něj vidíte na všechny údaje na hodinkách. Technologie výroby - na safírové sklo se nanáší nanovrstva speciálního kovu, který pohlcuje prudké jasné světlo. Tato vrstva je velmi tvrdá a běžným nošením se prakticky nedá setřít. Antireflexní vrstva se nanáší nejčastěji právě na safírová skla.

Jsou dva typy antirexlexních skel - jeden typ se vyrábí s nánosem antireflexu ze vrchní ploše skla a druhý typ se vyrábí ještě s nánosem na spodní ploše skla. Že je sklo opatřeno antireflexní vrstvou poznáte podle toho, že při určitém náklonu hodinek uvidíte sklo zabarvené do modré - viz obrázek.

Antireflexní sklo

Hardlex - tvrzené sklo

Tyto skla používá převážně firma Seiko, která je začala používat jako první. Jedná se o vrstvu umělého korundu - safíru nanesenou na křemíkovém skle. Tímto je hardlex podstatně tvrdší než křemík, není však tak tvrdý jako safír, protože se tato vrstva může prodřít.

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA