hledat účet košík

Cvičením proti stresu

Cvičením proti stresu aneb stresem proti stresu. Určitě si řeknete, jak je to myšleno, stresem proti stresu? Bojovat příčinou proti důsledku? Ne, tak to úplně myšleno není. Jsou totiž dva druhy stresu, ten první je psychický a vytváří vnitřní napětí. A to je ten špatný. A ten druhý, ten dobrý, který eliminuje a léčí z toho prvního, je stres fyzický. A ten získáte pouze pohybem.
Ano, tělo je stvořeno k pohybu . Pohyb léčí, pohyb uzdravuje, pohyb dodává dobrou náladu a když začnete po čase tvarovat své tělo do hezčích křivek, dodá Vám i radost a sebevědomí. Ale nyní k tomu výše uvedenému kontrastu. Pokud tělo prožije stres, psychický či emocionální stres, reaguje vnitřním napětím, zpozornění, přípravou na akci. A pokud je tento stres častý, najednou zjistíte, že je člověk ve stresu prakticky soustavně. Člověk je impulsivní, nesoustředěný, snadno se rozčílí atd. Zkrátka opak vyrovnané a klidné povahy. A na tento stav zcela běžný díky dnešní době je velmi úspěšný lék, který Vás nebude stát vůbec nic. Tedy něco přece jenom - Váš čas a Vaši snahu. A tento lék se nazývá pohyb.
Když se budete aktivně hýbat nejlépe 3x - 4x týdně po dobu alespoň jedné hodiny, tělo díky tomuto velmi dobře a efektivně zvládně vnitřní napětí vytvořené stresem. Pohyb eliminuje negativní důsledky stresu na Vaše zdraví a současně Vám zdraví bude upevňovat. Fyzickým stresem aktivně bojujete proti stresu psychickému - cvičením totiž narušujete svalová vlákna v těle a tím tělo stresujete. Ale společně s tímto "dobrým" stresem tělo vyplavuje spoustu hormonů (např. endorfiny atd.), které zklidňují mysl a činí Vás klidnějšími. Zde vidíte, jak si dva stresy vzájemně konkurují a jak moc záleží na Vaší mysli, který z nich si zvolíte pro Vaše tělo a Vaší mysl. Máme ve svých rukách mocnou zbraň proti tomu "zlému" stresu, nemáme tedy výmluv, že stres nelze odstranit. Lze a společně s aktivním pohybem lze násobit úspěšnost boje proti psychickému stresu psychickou vyrovnaností a klidem, např. odpočinkem na dovolené a zklidněním své mysli celkově s vědomím, že jsme tu pro druhé a my všichni jsme součástí jedné velké rodiny Toho, který nás stvořil.
A nyní zpět k cvičení. Pro každého bude doba cvičení jiná, každému bude vyhovovat trošku něco jiného. Ale v zásadě se neliší to, že ideální je na odbourávání vnitřního napětí to samé jako na odbourávání tuku - cvičení v aerobním pásmu po dobu kolem jedné hodiny. A nejlepší na čerstvém vzduchu v lese. V lese nebo v parku totiž tělo lépe reaguje při sportu na kyslík a stres lépe odbourává. Neznamená to ale, že si tím budeme krátit čas tréninku - je to plus pro naše zdraví, plus pro náš organismus. Aerobní pásmo je pásmo, kdy je naše tepová frekvence na 60 - 80% Vaší maximální tepové frekvence
Anaerobním cvičením, tedy cvičením např. s činkami, též docílíte kýženého efektu toho "dobrého" stresu, ale ne v takové míře jako cvičením aerobním. Anaerobní cvičení totiž vyžaduje podstatně větší momentální chvilkové svalové vypětí a tudíž podstatně většího fyzického stresu. Jak již bylo výše popsáno, tento fyzický stres bojuje proti stresu psychickému, ale pokud bychom to s tímto fyzickým stresem přehnali a unavili tělo (tzv. přetrénování), cítili bychom se možná sice příjemně unavení, nicméně tělu bychom až tak od stresu nepomohli - cvičení, které odbourává psychický stres, musí být totiž prováděno v rozumné míře, pokud se to s cvičením přežene, efekt může být podstatně slabší. Není to tak, že čím víc a tvrději budu cvičit, tím dřív budu mít postavu snů a tím lépe a rychleji vyženu stres a napětí z těla. Každý máme geneticky po svých předcích jinou postavu, jiný metabolismus, jiný aerobní či anaerobní práh atd. a tudíž každý si musí pílí při tréninku najít ten správný čas a ten správný styl a druh tréninku, který mu bude vyhovovat nejvíce a při kterém se bude nejlépe cítit, což se v konečném důsledku projeví hlavně tím, že bude v dané aktivitě lepší a lepší. Rozdíl mezi aerobním a anaerobním cvičením je pro odbouráváni stresu poměrně velký - v aerobním režimu tělo více zklidníte jak v režimu anaerobním. Proto, rozhodnete-li účinně odbourávat vnitřní stres a napětí pohybem, můžete kombinovat tyto dva druhy cvičení, ale v poměru cca. 1/3 anaerobní a 2/3 aerobní. A pokud chcete mít stále na očích při tréninku Vaší tepovou frekvenci a tím si hlídat to správné aerobní pásmu, velmi dobře Vám k tomuto poslouží hodinky Garmin , které Vám na Vašem zápěstí budou nonstop při aktivitě ukazovat Vaší tepovou frekvenci. A chcete-li být k sobě opravdu poctiví a při sportu maximálně důslední, k určitým typům hodinek Garmin lze dokoupit hrudní pás, který snímá Váš tep s naprostou přesností a ihned je přenáší do hodinek pro okamžité čtení výsledků na displeji pro Vaší následnou rychlou reakci na styl cvičení.

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA