hledat účet košík

Heliový ventil

Heliový ventil lze názývat i bezpečnostní ventil a slouží k vyrovnávání tlaků v hodinkách při hlubinném ponoru. Tuto nadstandardní funkci vlastní tedy výhradně super vodotěsné hodinky. Při výstupu se upouští tlak s heliem pomocí speciálního ventilu na pouzdře hodinek.

Existují dva druhy heliových ventilů - jeden je automatický a druhý je mechanický. Automatický heliový ventil pracuje na principu zmenšování se tlaku kolem hodinek. Jakmile se tlak začne zmenšova a tlak v hodinkách je stále takový, jako v hloubce předtím, ventil se sám pootevře a upouští tlak z hodinek ven. Mechanický heliový ventil pracuje na tom principu, že potápěč si sám povoluje ventil (většinou je heliový ventil na levé straně pouzdra v podobě korunky) při výstupu k hladině a tím upouští tlak z hodinek pryč.

Helium je plyn bez chuti a zápachu čiré barvy. Ve vodě je prakricky nerozpustitelný a je o něm známo, že má nejnižší bod varu a přitom nejlépe vede teplo. Helium se získává ze zemního plynu frakční destilací. S příměsí helia v kyslíkových láhvích potápěče se lze potopit až do hloubky 300 metrů.

Jak se dostává helium do hodinek? Helium je prvek, který se ve vodě nerozpouští a je velmi řídké konsistence a prochází i pevnými materiály struktury např. těsnění, guma tad. V hloubce 60 metrů a více se důležitá složka kyslíku dusík mění na toxický plyn. Proto se míchá v potápěčských láhvích kyslík s heliem a vzduch se stává dýchatelným. V hloubce např. 80 metrů vydechuje potápěč a v bublinkách je obsaženo právě helium. Pohybem potápěče se dostanou hodinky do styku s vydechujícími bublinami, ve kterých je obsaženo helium. A helium se dostává do hodinek skrze těsnění - stejným způsobem se však ven nedostane. Tím zůstává tlak, který se v hodinkách vytvoří vstupem helia, stejný, jako v hloubce, kde potápěč byl. Při vynořování se tlak kolem hodinek zmenšuje a v určité fázi velkého rozdílu tlaků by se díky přetlaku v hodinkách vystřelilo sklo z hodinek ven. Tím, že se tlak pomalu "upouští" z hodinek ven, tlaky se vyrovnávají a hodinky jsou při výnoru neporušené.

Automatický heliový ventil

Automatický heliový ventil

Korunkový - ruční heliový ventil

Korunkový - ruční heliový ventil

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA