hledat účet košík

Zlacení hodinek

O zlacení by se dala napsat malá knížka - zlacení je totiž mnoho druhů a zcela logicky nejde o zlato jako takové, poněvadž by se brzo sedřelo a na pozlacení hodinek by jej bylo potřeba poměrně mnoho, což by výrazně navýšilo jejich cenu. V hodinařině se, ale již od počátku toto slovo uchytlo, protože první hodinky se skutečně zlatili, ale to už je minulost. Zlacené hodinky byly, jsou a budou stále v kurzu, jelikož zlato je synonymem luxusu.

Nejdůležitější při koupi jakýchkoliv zlacených hodinek je potřeba vědět, jakým typ nánosu zlacení je zvolen a jaká je mikronáž povrchu. Obecně lze říci, že čím více je mikronů naneseno, tím déle zlacení na hodinkách vydrží - a o to jde, o maximální užitnou dobu zlacení. Obecně lze říci, že 1 mikron vydrží při běžném nošení 1 rok - záleží však i na jiných okolnostech - zacházení s hodinkami apod.

  • Existují dvě základní povrchové úpravy pro hodinky:
  • 1. Galvanicky - zlacení na mikrony
  • 2. PVD zlacení - zlacení velmi tvrdé, které se rovná cca. 12 mikronům zlacení galvanického u hodinek základních značek a podstatně více u hodinek značek luxusních
  • 3. SGP zlacení - zlacení velmi tvrdé patentované a používané firmou Seiko, které se rovná cca. 11 mikronům zlacení galvanického.

PVD povrchová úprava zlacení (physical vapour deposition) - nanášení mikroskopických součástek na ocel nebo titan ve vakuu. Tento povlak se barví na potřebný odstín - např. zlato. Tato špičková technologie je mimochodem velice šetrná k životnímu prostředí. Některé značky používají technologie nanášení zlata na podklad z nitridu titanu.
 Celý postup nanášení nitridu titanu (TiN) je takový, že nejprve se musí podklad dokonale očistit a odmastit. Poté se zahřeje materiál na 30 - 500 stupňů, podle vlastností podkladového materiálu. Při tlaku 0,1 - 1 Pa v komoře se nanáší nitrd titanu na pouzdro. Poté se zchladí na 200 stupňů, což je pod oxidací oceli. Mikrotvrdost je 20 - 25 GPa (pro srovnání - PVD na nástrojích pro obrábění uhlíkové oceli mají 24 GPa, tvrdost diamantu je 99 GPa, tvrdost oceli 316L je 2,4 GPa).

Zobrazit kategorie Skrýt kategorie

provozovna

PROVOZOVNA